JudoMania > > Gokyo-no-waza

Gokyo-no-waza

Sist oppdatert 09.03.2024.

I 1895 ble det lagd en offisiell liste over 41 godkjente teknikker, og omkring 1911 ble antall teknikker økt til 42. I 1920 reduserte man antall godkjente teknikker til 40, og disse 40 kastteknikkene utgjorde det offisielle Kodokanpensumet, gokyo-no-waza, fram til midten av 1980-tallet.

Teknikkene ble satt opp i fem grupper der man så for seg at nybegynnerne skulle trene på judokastene i en bestemt rekkefølge. Dette var av stor pedagogisk verdi for judotrenere og utøvere. Vi kan lett tenke oss at de aller første teknikkene, de-ashi-harai og hiza-guruma, var glimrende når det gjaldt å forklare de grunnleggende judoprinsippene.

Nye judoteknikker

I 1985 feiret Kodokan sitt 100-årsjubileum, og da inkluderte man flere helt nye teknikker i det offisielle pensumet, i tillegg til en del gamle teknikker. 8 gamle teknikker ble tatt inn på nytt, og 17 nye teknikker ble inkludert. I 1997 og 2017 ble nok en gang nye teknikker tatt inn i varmen. Samtidig har andre teknikker blitt fjernet. Som regel er årsaken enten at teknikkene har vist seg å forårsake skader eller fordi kampreglementet har endret seg. Det er for eksempel flere teknikker der tori tar tak i bena til uke som er tatt ut av pensum. For tiden er det 68 nage-waza godkjent av Kodokan i judo.

Resultatet av endringene

Resultatet av alle disse endringene er at judo inneholder et sett av svært ulike kastteknikker satt sammen på en pedagogisk forsvarlig måte av noen av historiens beste judotrenere. Teknikkene i de fem ulike gruppene som gokyo-no-waza består av listes opp nedenfor.

Dai-ikkyo – første gruppe

 1. De-ashi-harai
 2. Hiza-guruma
 3. Sasae-tsurikomi-ashi
 4. Uki-goshi
 5. O-soto-gari
 6. O-goshi
 7. O-uchi-gari
 8. Seoi-nage

Dai-nikyo – andre gruppe

 1. Ko-soto-gari
 2. Ko-uchi-gari
 3. Koshi-guruma
 4. Tsurikomi-goshi
 5. Okuri-ashi-harai
 6. Tai-otoshi
 7. Harai-goshi
 8. Uchi-mata

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

2 kommentarer
 • jeg syns jeg ser en flyvende daler’n der jeg:P

 • Det kan sikkert stemme. Tenkte jeg ikke på men en nærmere kikk på drakta bekrefter det du antyder 🙂 Mer info?

Les mer her

0:00
0:00