JudoMania > > Norges beste judoutøver gjennom tidene?

Norges beste judoutøver gjennom tidene?

Sist oppdatert 27.09.2023.

Hvem er Norges beste judoutøver gjennom tidene? Er det Martin Thiblin eller Esther Myrebø? Er det Madelene Rubinstein? Eller finnes det noen judohelter fra 80- og 90-tallet? Kanskje en av våre høyest graderte judoutøver som for eksempel Per-Arne Grime, Svein Gårdsø eller Dag Hodne bør nevnes? Eller er det deltagelse i de største internasjonale konkurransene som bør telle mest? Kanskje Kay Otto Nilssen som fikk bronsemedalje jr.-EM i 1981, og med dette ble vant Norges første internasjonale medalje i judo? Det kan rett og slett være Inger Lise Solheim eller Heidi Andersen som i 1982 vant henholdsvis sølv og bronse i VM. Hva med Stig Traavik som deltok i OL i Barcelona i 1992? Og så må vi absolutt ikke glemme Alfredo Chinchilla, Frank Evensen eller Fridtjof Thoen. Men hvem var best?

Denne saken skapte masse engasjement da jeg la den ut i 2010, men har synet på hvem som er best endret seg siden den gang?

Jeg vet at dette er et så å si umulig spørsmål å svare på, men prøv gjerne likevel! 😊

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

23 kommentarer
 • Hei alle.
  Alle navnene her er store Norske judo utøvere, selv har jeg deltatt og fulgt med i det norske judo sirkuset siden mitten av 70 tallet så er det noen det bør hedres er det alle som har hvært med å skape den judon vi har og hatt i Norge siden 1950 tallet så her blir det glemt mange navn uansett.
  Min stemme går utvilsomt til Alfredo Chincilla som har konkurert i 3-4 tiår på topp plan.
  Hilsen Lasse

 • Jeg kan ikke pårope meg at jeg kjenner de navnene, men jeg ønsker å gi en stemme til Svein Gårdsø. En fantastisk person, og en ekstremt dyktig utøver
  Steffen Borge

 • Husker godt at jeg likte treningene til Svein Gårdsø. Da jeg trente i Drammen, dro vi stadig vekk til Sandefjord for å være med på øktene hans.

 • Må si meg enig i tidligere kommentar til artikkelen.
  Har selv fulgt norsk judo siden midten av 80 årene og sett mange utøvere levere gode presentasjoner på matten. Den som imidlertid har imponert meg mest er Alfredo Chinchilla. Fantastisk teknikk og fryktelig god i flere tiår.

  Hadde han vært litt mer kriger og kynisk i kampsituasjon så hadde han vært helt der oppe med flere og enda bedre internasjonale prestasjoner.

  Mvh
  Alexanader Aamodt
  Ippon Judoklubb

 • Alex, du er ikke så verst selv heller da 🙂 Min stemme går til deg! Og selvfølgelig Olav Aase! Hvem kan glemme han??

 • Heidi Andersen tok bronse i VM i 1982. Er det i det hele tatt noen norsk judoutøver som har prestert noe tilsvarende? Hun har dessuten 11 NM-titler

 • Tja.. VM sølv til Inger Lise Solheim samme år.
  For all del… fantastiske prestasjoner, men personlig mener jeg at nivået på kvinnejudo på den tiden var for lavt til at jeg setter de opp på min liste over norges beste judoka.

  Men all respekt for de prestasjonene – og resultatmessig så er det ingen som slår VM sølv og VM bronse… så langt.

 • Spørs liksom hva man mener med “Norges beste judoka”. Plasseringer i internasjonale stevner er jo et bra mål, men det kan være andre faktorer som også bør spille inn. Men for all del; VM-sølv!! Sykt bra! 🙂

 • Hei Judo venner

  Går vi på Internasjonale Mesterskaps er det uten tvil Inger Lise Solheim.
  Går vi på Nasjonale Mesterskap er det Først Erik «Lillegutt» Haugen,
  Neste på listen er uten tvil John Steen Lysholt Petersen,
  og sist men ikke dårligst blir det Geir Åge Jacobsen.

  Gjelder det de Tekniske nivå (Teknikk, Kata, Konkurangse) er det Kyoshi Dag Hodne, Ingen i Norge har et slikt spekter på variasjoner med konkurangse, kata og graderings Judo som han med Topp Instruktører og i 47 års aktiv teknikk trenning. Ble også gradert Teknisk til 7.Dan i Judo & Budo av 4 Internasjonale Soker med 10.Dan grader.

 • Hva er kriteriene for best. Den som har bidrat til å fremme judo administrativt? Som dommer? Som fighter? som trener?Jeg ser flere muligheter i ovennevnte navn.

  Uten at jeg skal si at han er best så vil jeg også ha tatt med Erik Haugen i ovennevnte oppramsing han var stor på 70 tallet, med bronse i åpne Hollandske og flere Nordisk. Som en kurositet så var jeg på besøk i en amerikansk judoklubb ute på landet og sensei viste hvem Erik Haugen var.

  Det skal også nevnes at Inger Lise Solheim så vidt jeg husker vant det åpne Japanske mesterskap rundt samme tiden hun ble 2. plass i VM. Korriger meg gjerne, men det er det jeg husker.

 • Hei !

  Jeg har vært litt upresis da jeg kommenterte Inger Lise Solheim. Gikk hjem og undersøkte litt nærmere. Inger Lise ble, ved siden av å bli nr. 2 i VM, deltaker etter spesiel  invitasjon i noe som så vidt jeg kan stave meg fram til het Fukioka cup i Japan  hvor hun ble nr.2 i konkuranse med verdenseliten Ikke Åpne Japanske som jeg skrev tidligere i dag. Videre vant hun 2 ganger det åpne  tyske mesterskap.Dersom man skal gå etter titler mener jeg at Inger Lise må komme temmelig høyt opp, om ikke øverst.

  Jeg  er enig med Lasse alle de nevnte er prominente judoka, som har bidrat på forskjellige innenfor Norsk judo. 

 • enig med deg john.håper du har det bra. på damesiden var hun en av de største, sender gode vibber her fra bavaria

 • skal en vurdere prestasjoner må en legge til hva en har oppnådd internasjonalt som utøver i WM OL EM Nordisk NM og andre internasjonale turnament.det er vurderings grunnlaget.

 • Tusen takk for svaret. Det er i alle fall sikkert at dette spørsmålet har engasjert mange judofolk rundt omkring:)

 • noen som husker Inge Jarl Clausen fra Marienlyst Judoklubb?
  Før han ble skadet var har tilnærmet uslåelig.

 • for meg som kun drev på sytti og åtti tallet må det bli kay otto nielsen eller alfredo blant gutta og inger lise eller heidi på jentesiden

 • For meg som begynte med judo tidlig på 80-tallet, så var den gjengen som deltok i OL alltid store forbilder. Både Stig Traavik, Frank Evensen og Alfredo Chinchilla var folk jeg virkelig så opp til på judomatta.

0:00
0:00