Kodokan

Sist oppdatert 20.03.2023.

For mange judoutøvere har begrepet og institusjonen Kodokan en spesiell og nesten mytisk klang. Kodokan er det navnet Jigoro Kano ga til det stedet der han utviklet judo og trente sine utøvere. Kodokan er satt sammen at tre tegn (講道館) der ko betyr å undervise, do betyr vei, og kan betyr ordentlig bygning.

Kodokan judo hadde sin spede begynnelse i Eishoji-tempelet i 1882. I februar dette året tok Jigoro Kano med seg ni av sine studenter fra Kito ryu til Eishoji. De første årene trente man egentlig ikke judo i tempelet. Kampformen lignet sannsynligvis mye mer på jujutsu.

Det var ikke før i 1884 at retningslinjene til Kodokan ble nedtegnet og vedtatt. Overgangen fra jujutsu foregikk sakte, men sikkert. Derfor er det vanskelig å bestemme en eksakt dato for når judo ble grunnlagt. Det er i alle fall sikkert at de første judotreningene fant sted i Eishoji-tempelet. Judotreningen foregikk i et rom inntil hovedsalen i tempelet.

Den øverste presten het Choshumpo og han var ikke særlig begeistret for Kanos trening, men til tross for protester fortsatte treningene på Eishoji. Til slutt mistet Choshumpo tålmodigheten. Kano var en diplomatisk person og han godtok å flytte treningen til nabobygningen. Den var bare 20 kvm , og etter et kort tid lagde Jigoro Kano en ny dojo i sitt hjem i 1883. Her plasserte han 20 matter, og dette ble det største treningsrommet i Japan.

På denne tiden foregikk treningen på Kodokan grytidlig om morgenen. Japan Times rapporterer at utøverne startet klokken 0500 og trente til 0700. Etter trening dro mennene på jobb. For å holde varmen på til og fra trening tullet utøverne judogien rundt hodet. Dette vakte naturligvis en viss oppsikt, og det hendte stadig vekk at judoka ble stanset av politiet som lurte på hva som skjedde. Standardsvaret var at vintertrening var bra mental og fysisk trening, og at dette reduserte sjansene for å få sykdommer som tuberkulose.

 Kodokans vekst

Kodokan-senteret har gjennom årenes løp utviklet seg fra et lite rom til en stor bygning på åtte etasjer. I takt med at judo utviklet seg og ble mer populært økte behovet for treningsareal. Denne oversikten viser nettopp dette:

  • 12 matter (Mai 1882 – Eishoji Temple)
  • 10 matter (Februar 1883 – Jimocho, Kanda)
  • 20 matter (September 1883 – Jigoro Kanos hus, Kojimachi)
  • 40 matter (Våren 1887 – Shinagawas hus, Kojimachi)
  • 60 matter (April 1890 – Hongo-ku, Masaga-cho)
  • 107 matter (Februar 1894 – Koishikawa-cho, Shimotomisaka-cho)
  • 207 matter (November 1897 – Koishikawa, Shimotomisaka-cho)
  • 314 matter (Januar 1898 – Otsuka Sakashita-cho)
  • 514 matter (Desember 1919 – 1-chome Kasuga-cho, Bunkyo-ku)
  • 986 matter (Mars 1958 – 2-chome, Kasuga-cho, Bunko-ku)

I våre dager har Kodokan over 1200 matter fordelt på fem hovedrom (dojoer). Hoveddojo, internasjonal dojo, kvinnedojo, guttedojo og en egen dojo for teknikk (og utøvere som ikke lenger konkurrerer). Hoveddojoen har 490 matter og plass til omtrent 900 tilskuere.

I tillegg til treningsrom inneholder det moderne Kodokan bibliotek, museum og forskningssenter.

Kodokan og IJF

I våre dager har ikke Kodokan noen formell autoritet i judoverdenen. IJF tar hånd om de fleste aspekter som har med judo som konkurranseidrett å gjøre: Internasjonale konkurranser, kontinentale og nasjonale judoforbund, konkurransereglement og lignende.

I Japan har All-Japan Judo Federation overtatt rollen som Kodokan hadde i mange år. Likevel er det mange judoka som drømmer om en tur til Kodokan-senteret som ble grunnlagt av Jigoro Kano.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00