JudoMania > Judo-waza > Nage-waza > Uki-goshi

Uki-goshi

Uki-goshi

Uki-goshi (浮腰) er blant de 40 opprinnelige kastene som Jigoro Kano plukket ut som grunnleggende judoteknikker. Det tilhører den første gruppen av kast, dai-ikkyo i gokyo-no-waza. Uki-goshi er klassifisert som et hoftekast, koshi-waza. Noen kilder oppgir at det var Jigoro Kano som utviklet teknikken, mens andre hevder at dette var hans favoritteknikk.

Uki-goshi kalles gjerne lite hoftekast, men direkte oversatt betyr uki-goshi flytende midje. Det kan kanskje være interessant både av språklige årsaker, og av mer tekniske grunner.

Jigoro Kano demonstrerer uke goshi.

I uki-goshi ruller uke over toris hofte. Tori plasserer den ene foten sin inn foran uke, og tori står med siden sin mot magen til uke. Uke sklir nesten bare forbi hoften til tori. I motsetning til o-goshi løftes ikke uke særlig opp fra bakken.

Det er sjelden man ser dette kastet brukt i konkurranse. Uki-goshi er med i nage-no-kata, og der brukes kastet som en forsvar mot et slag. Her skiller kastet seg fra de andre ved at man kaster det motsatt vei enn alle de andre teknikkene i kataen, altså først til venstre, så til høyre.

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

0:00
0:00