JudoMania > Om JudoMania

Om JudoMania

JudoMania har vært på nett siden 1997. Den gangen var internett i sin spede barndom her i Norge. Etterhvert har nettet blitt en naturlig del av de fleste folks hverdag. Nedenfor kan du lese litt om designet og historikken til disse nettsidene.

1997

Den første varianten av JudoMania var preget av at Internett var nytt for meg. Jeg brukte grafikk der jeg kunne brukt tekst, menyen var plassert til høyre på siden, og innholdet var tynt. I tillegg var det slik at når man hadde klikket på et par linker, visste man ikke hvor i systemet man var. Selv om det bare var å klikke på overskriften for å komme til forsiden, var ikke systemet intuitivt nok.

Ellers følte jeg at jeg var ganske flink til å bruke farger og fonter på en fornuftig måte. Allerede 8. mars 1997, på selveste kvinnedagen, skrev jeg det første nyhetsbrevet til de som ønsket meldinger hver gang sidene ble oppdatert.

(Noe som for øvrig er ganske irriterende er at jeg ikke hadde gode rutiner for å ta vare på e-postadressene til abonnentene mine. Så dermed forsvant over 100(!) faste lesere av JudoMania som følge av at PC-en min låste seg. Så backup, backup, backup!)

27. mars 1997

Den neste varianten av JudoMania hadde et design som var inspirert av diverse sider på nettet, blant andre den tidens utgave av CNET. Menyen var flyttet over til venstre side, og sidene virket noe mer gjennomtenkte.

Fortsatt var det et problem at de som brukte sidene ikke uten videre kunne finne tilbake til startsiden. De måtte ha såpass erfaring at de visste det stort sett går an å klikke på overskriften. Jeg hadde også forsøkt å lage en ny overskrift. Blant annet var det ny font og en rød runding som skulle symbolisere det japanske flagget. Bildet øverst på forsiden som skulle vise hva den siste artikkelen handlet om var også en god idé, synes jeg. I tillegg var det en del nytt innhold på sidene. Blant annet kunne man lese om judoteknikker, og man kunne se flere bilder.

29. mars 1997 førsøkte jeg å innføre tospråklige nettsider, og det tok mildt sagt mye tid å vedlikeholde både de norske og engelske sidene. 9. november kuttet jeg ut de engelske sidene.

30. oktober forsøkte jeg meg med såkalte Aktive Kanaler. Et system som kom med Internet Explorer 4.0. Dette var svært lite fruktbart, og jeg kuttet det raskt ut.

Enlarge

1999
JMO – 27.11.1999

Arne Midtlund

Jeg forsøkte stadig å gjøre sidene mer interaktive i løpet av 1998. Et diskusjonsforum var blant annet en del av JudoMania. I tillegg la jeg inn en søkefunksjon, tilbud om nyhetsbrev, meningsmålinger og nyheter om judo fra hele verden. Jeg begynte også legge ut mange artikler på sidene til JudoMania.

29. januar 1999

Logo og overskrift var et stadig tilbakevendende tema når jeg skulle evaluere sidene mine. Etter hvert fant jeg ut at jeg skulle kombinere flere elementer i overskriften: judomotiv, tekst og ikon/logo. Dette fungerte ganske greit, og jeg forsøkte meg fram med mange ulike judomotiv øverst til venstre. Problemet var bare at jeg ikke fant et bilde jeg syntes var illustrerende nok for innhold – enten var det for tradisjonsbundet eller så var det for moderne. Ikonet øverst til høyre fikk de japanske tegnene for judo ved siden av seg og forkortelsen JMO på seg. Jeg hadde begynt å tenke mer på å skape et sett av tegn og ikon som var lett gjenkjennelige.

I tillegg fant jeg et system som gjorde at den aller nyeste saken presenteres øverst til venstre, deretter kommer den nest nyeste saken, og så følger resten nedenfor.

29. januar 1999 la jeg til et søkefelt på alle sidene til JudoMania slik at man kunne søke blant dokumentene som tilhørte nettsidene.

2001

I den neste versjonen av JMO, la jeg stor vekt på at det skulle være lett å finne fram. Søkefunksjonen, innholdsfortegnelsen, menyen og flere interne linker skal gjøre det lettere å finne det man er ute etter. Forsiden hadde en liste som viste de til enhver tid 15 mest populære dokumentene hos JMO. Man kunne også anbefale en venn å besøke sidene ved å fylle ut et skjema på forsiden.

Jeg tok hensyn til hva folk så etter både når de kom til sidene mine via andre søkeverktøy og ved hjelp av det de søkte etter når de først var på sidene til JMO.

Det har også vært viktig å holde nedlastingstiden på et minimum. Det var fortsatt noen som brukte modem og ISDN, og disse hadde også krav på funksjonelle nettsider. I den forbindelse brukte jeg også mye tid på å saumfare sidene for eventuelle feil og mangler.

Den 27. august 2001 ble JudoMania Online kåret til “Ukas hjemmeside” av Online.no (Telenor).

Oktober 2003

Denne versjonen av JudoMania Online fikk svært kort levetid. Sidene var basert på en ferdiglagd mal, og etter en kort stund ble det klart for meg at sidene var mye mer tungrodde enn det som var hensikten med oppdateringen.

Etter å ha studert loggene ganske nøye fant jeg ut at mange av sidene sjelden eller aldri ble lest. Dette har jeg nå forsøkt å endre.

Jeg bør vel også nevne en fullstendig css-basert hjemmeside som bare ble beholdt i et par måneder i begynnelsen av 2004.

2005

Den sjette versjonen av JudoMania Online tok sikte på å ta i bruk moderne nettløsninger som RSS, søkemotorer, CSS og XHTML. Layout-en var ganske massiv og rødbrun. Ganske fornøyd med det meste – bortsett fra at administreringen av sidene tok mer tid enn det å fylle JMO med leseverdig innhold. Når man er en enkel sjel med full jobb, kone og barn, så blir dette rett og slett for tungrodd.

Løsningen ble å investere i et program som hjelper med å snekre sider kjappere og enklere enn noen gang før. I august 2005 ble versjon 7 av JMO lansert.

Februar 2007

JudoMania Online har fått eget domene (adresse). judomania.org inneholder mye av det samme som før. Men sidene er nå fullstendig drevet ved hjelp av WordPress, og dermed er innholdet mer tilgjengelig for kommentarer og innspill fra leserne enn noen gang.

Enlarge

Skjermbilde-2021-02-04-kl.-00.08.56
JMO – 8. mars 2008

Arne Midtlund

2008

Jeg bruker vanligvis ikke å være så opptatt av å sjekke hvor populære disse judosidene er, men etter å ha vært en liten tur innom Alexa 8. desember 2008, fant jeg ut at JudoMania Online var Norges mest populære nettside om judo. Og ikke nok med det; sidene mine kom ganske høyt opp på andre oversikter også.

Norges mest populære judosider:

 1. JudoMania Online
 2. Norges Judoforbund
 3. Judoklubb
 4. Ippon Judoklubb
 5. Thoms Judo-graderingside
 6. NTNUI Judogruppa
 7. Asker Judoklubb
 8. Judo for fred
 9. Nesodden Judoklubb
 10. Nidaros Judoklubb

JudoMania var høyt på strå blant kampsportsider generelt også:

 1. Kampforum
 2. JudoMania Online
 3. Norges judoforbund
 4. Norges Kampsportforbund
 5. National Taekwon-Do Norway

2009

Fra og med 15. januar 2009 presenterte nettsidene til Norges Judoforbund innleggene mine på JudoMania Online. Ikke bare var det en stor ære; det var også veldig spennende, for å se om flere dermed kunne lese, diskutere og mene noe om judo. Økt engasjement omkring judo er positivt uansett.

Skjermbilde-2021-02-09-kl.-23.32.16
JudoMania på judo.no (15. januar 2009)

Skjermdump

2014

I løpet av 2014 endret jeg nettadressen fra judomania.org til judomania.no. Det er jo en ganske stor overgang fra de første adressene JudoMania hadde. De så nemlig sånn ut: http://home.sol.no/~tbap/judo/index.html

Enlarge

Skjermbilde-2021-02-04-kl.-00.23.33
JMO – 14.11.2014

Arne Midtlund

Enlarge

Skjermbilde-2021-02-04-kl.-00.14.13
JMO – 24. mai 2017

Arne Midtlund

Høsten 2020

I løpet av høsten 2020 er det aller viktigste som har skjedd at jeg har tatt bort alle sakene, for å legge dem ut på nytt. Hovedpoenget er å sikre at alle bilder, tekster og saker som legges ut på JudoMania er oppdaterte og følger de vanlige reglene for kildehenvisninger og opphavsrett.

Det nyeste designet har også rom for en mørk versjon (dark mode).

Enlarge

Skjermbilde-2021-02-04-kl.-00.28.43
JudoMania – 04.02.2021

Våren 2021

Denne våren lanserte jeg en podcast, JudoMania Podcast, med mye av det samme innholdet som nettsidene har. Forskjellen er kanskje at jeg forsøker å ha et litt større fokus på enkeltindivider og fortellinger i podcasten.

judomaniapodden-2
Her er logoen til JudoMania Podcast.

Bildet er laget av Arne Midtlund (2021)

Våren 2023

Våren 2023, nærmere bestemt 20. mars 2023, endret jeg utseendet på nettsidene. Hensikten var å fokusere enda mer på podcasten, men også å modernisere hele nettsiden.

Resultatet ble en mye raskere nettside, men det gjenstår selvsagt å se hva det nye og moderne oppsettet har å si for de som faktisk bruker nettsidene.

Støtt JudoMania!Gi et lite bidrag til JudoMania (egentlig meg, da)

Du kan støtte med alt fra 30 kr i måneden og oppover. Kanskje jeg får nok penger til å betale for utgiftene jeg har når det gjelder nettside og podcast? Det hadde vært kult! (Og du kan når som helst stoppe betalingen.)