Sist oppdatert 07.02.2024.
I judo lÊrer man at Ä bukke mot hverandre fÞr trening, kamp og nÄr som helst, egentlig, er et uttrykk for respekt. Det Ä hilse viser at man setter pris pÄ de man trener sammen med. Men i kampformer fra Japan har det ikke alltid vÊrt sÄnn.
I 2008 holdt Naoki Murata (1949-2020) et innlegg pÄ International Budo Symposium. Foredraget hans handlet om endringer som Jigoro Kanos judo fÞrte til, og fokuset eller utgangspunktet for det Murata fortalte var hilsingen plass i judo og jujutsu.
Naoki Murata, som den gangen hadde 7. dan, er ingen hvem som helst i judoverdenen. Murata hadde en mastergrad i fysisk aktivitet fra Universitetet i Tokyo. Han var kurator og leder for Kodokan-museet og -biblioteket. I tillegg var han medlem av dommerkomiteen i All Japan Judo Federation, og han var leder for Japanese Academy of Budo. Naoki Murata skrev 10 bÞker om judo. Han var altsÄ en person med solide kunnskaper og med tilgang til alle de beste kildene nÄr det gjelder kampformer i Japan. I 2013 ble Murata tildelt 8. dan.
Et tveegget bukk
Jeg har skrevet om bukking og hÞflighet flere ganger pÄ disse nettsidene. Det er til og med lagt ut en podcast-episode om temaet. Felles for alt det er at det legges vekt pÄ alle de positive sidene ved bukkingen; det handler om hÞflighet, respekt, Êre og takknemlighet.
Naomi Murata forklarer hvorfor dette kun er én del av bildet, og hvordan judo bidro til Ä forandre tankegangen omkring denne handlingen. Murata refererer til flere tekster og bÞker, blant annet skrevet av Jigoro Kano. Her er en kort oppsummering av hovedinnholdet i Muratas foredrag. (Sjekk kildelista for hele teksten.)
Hovedpoenget til Naomi Murata er at man i judo takker hverandre for muligheten til Ä utvikle seg selv. Bukkingen er et uttrykk for respekt. Dette var en endring fra bukking i jujutsu som handlet om Ä bukke fordi man skulle slÄss.
- Stikkordet i judo er respekt.
- Stikkordet i jujutsu er slÄss.
I judo handler altsÄ bukking om Ä vise hverandre respekt. Hvis vi undersÞker hva bukkingen betyr pÄ Tenshin Shinyo Ryu som var en av skolene der Jigoro Kano trente judo, sÄ sier tekster fra og om den skolen:
Bukking betyr ikke Ă„ vise respekt, men utfĂžres alltid med et tankesett om Ă„ ville kjempe. Det er ikke tillatt Ă„ slappe av eller miste oppmerksomhet fra Ăžyeblikket fĂžr en konfrontasjon, til etter at den er avsluttet.
Tenshin Shinyo Ryu Shihanke
Hensikten i jujutsu er – i ytterste konsekvens – Ă„ drepe motstanderen. I judo er hensikten det totalt motsatte, nemlig Ă„ bidra til vekst og utvikling hos begge utĂžverne som trener sammen.

Jigoro Kano er opptatt av at hilsingen skal gjÞres pÄ en skikkelig mÄte, og det finnes ganske detaljerte instrukser om hvordan man skal utfÞre bÄde knelende og stÄende bukking. Men det er ikke det aller viktigste. Det viktigste er at bukket kommer fra hjertet:
I hvert tilfelle mÄ man utfÞre bukket fra hjertet. Man mÄ utfÞre bukkingen, ikke bare nÄr man stÄr overfor en motstander som i kata eller randori, men ogsÄ nÄr man gÄr inn i dojoen, i retning dojoens leder og de menneskene som er til stede.
Jigoro Kano
SmÄ justeringer av praksis
TĂŠr eller vrist?
MĂ„ten man gjennomfĂžrer en sittende hilsing pĂ„, har stort sett vĂŠrt den samme i hele judoens historie. Den eneste praktiske forskjellen er at man i de fleste instruksjonsbĂžker og -notater som er skrevet fĂžr andre verdenskrig forklarer at man skal knele, men likevel hvile fĂžttene pĂ„ tĂŠrne – altsĂ„ stĂ„ pĂ„ tĂŠrne. Dette er ganske annerledes enn hvordan man hilser og sitter i etterkrigstida og helt fram til vĂ„re dager. NĂ„ skal man sitte helt ned slik at fĂžttene hviler oppĂ„ vrista.
Dersom man studerer gamle bilder av hvordan samuraiene satt pÄ 1400- og 1500-tallet, sÄ er det mange variasjoner, og her er det ikke sikkert at det egentlig var noen standard. Men nÄr man nÊrmer seg 1700-tallet kan det virke som om det utpeker seg tydeligere tradisjoner og normer.

Hvilket kne skal fĂžrst i matta?
I vĂ„re dager er det slik at en judoutĂžver alltid setter seg ned med det venstre benet fĂžrst. «Det venstre kneet skal vĂŠre lengst i matta», har jeg hĂžrt flere ganger. Dette er mĂ„ten vi setter oss ned pĂ„ bĂ„de nĂ„r vi hilser fĂžr og etter trening, og det er sĂ„nn man setter seg i en kata. Men slik har det ikke alltid vĂŠrt, ifĂžlge Naomi Murata. Han viser til to ulike tradisjoner, og at mĂ„ten man setter seg ned pĂ„ har forandret seg i judo.
Murata kaller de to ulike mÄtene Ä knele pÄ for saza uki (venstre kne fÞrst) og uza saki (hÞyre kne fÞrst). Deretter stiller han opp en liste med de fire mest kjente skolene i Japan, inkludert Kodokan:
1. Sekiguchi Ryu â saza uki (venstre kne fĂžrst)
2. Tenshin Shinyo Ryu â ingen spesiell preferanse, sitter gjerne med bena i kors (pĂ„ samme mĂ„te som Sakakibara Yasumasa i illustrasjonen nedenfor).
3. Kito Ryu â saza uki (ventre kne fĂžrst)
4. Kodokan â uza saki (hĂžyre kne fĂžrst fram til 1943, deretter saza uki, altsĂ„ venstre kne fĂžrst)

Fram til 1. januar 1943 var det altsĂ„ slik at utĂžverne pĂ„ Kodokan gjerne satte seg ned pĂ„ hĂžyre kne nĂ„r de skulle gjennomfĂžre en sittende/knelende hilsen. Dette ser vi for eksempel i boka «The Canon of Judo» (s. 32) der det stĂ„r at utĂžverne setter seg ned med venstre kne fĂžrst i matta.
Kilder
- European Judo Union (2020) Murata Naoki passes away
- International Budo Symposium (2008). Mr. Naoki Murata
- Kodokan Judo Institute (2020) [Obituary]
- Mifune, Kyuzo (1965). The Canon of Judo, Kodansha (2004-utgaven)
- Murata, Naoki (2008) Transitions within Kodokan Judo Etiquette, International Budo Symposium
- O’Brian, Paul (u.a.) Is Seiza a Real Samurai Fighting Position? The Way of the Samurai
- Wikipedia (2024) Naoki Murata
Bilder
Header-bildet av Naoki Murata er hentet, med tillatelse, fra EJUs nettsider: European Judo Union (2020) Murata Naoki passes away
Legg igjen en kommentar