JudoMania > > Visste du..?

Visste du..?

Sist oppdatert 20.10.2023.

Her har jeg samlet en del informasjon som ikke er 100 % kvalitetssjekket, så ta dette gjerne med en liten klype salt. Men det er jo ofte slike ting som er det aller mest interessante. Noen av opplysningene begynner å dra på åra, men jeg har forsøkt å sjekke det meste på nytt, og jeg har lagt inn litt referanser her og der.

Visste du at…

 • kong Harald har trent judo? Det skrev Norges Judoforbund på sine nettsider (informasjonen er nå borte på grunn av oppdateringer av judo.no).
 • en mann i Nagano, Japan, brukte judo for å jage bort en bjørn? I følge Mainichi (19. august 2003) var Keiichi Yamaguchi, 63 år, på soppsanking da han ble angrepet av asiatisk svartbjørn på 170 cm. Bjørnen bet mannen i hånda og låret. Mannen svarte med å slå bjørnen i magen og på nesa, før han kastet bjørnen med en judoteknikk. Dette medførte at bjørnen stakk av.
 • Sydney-OL i 2000 ble en bokstavelig talt en tung opplevelse for det britiske gullhåpet i Judo, Debbie Allen? Europamesteren fra 1999 skulle stille i 52-kilosklassen, men oppdaget tre timer før siste innveiing til sin store forskrekkelse at hun veide 400 gram for mye. Debbie føk rett i badstuen for å svette ut det hun kunne, hun klippet av seg det meste av sitt lange hår, til og med leggbarbering ble forsøkt. Men da vekten like fullt viste 50 grams overvekt, ble stakkars Debbie så fortvilet at hun ifølge rapportene skal ha revet av seg undertøyet i et siste desperat forsøk. Det hjalp ikke.
 • Zinedine Zidane har trent judo da han var 13-14 år gammel? Zidane ble av mange regnet for å være blant verdens beste fotballspillere da han var aktiv. Han spilte blant annet for Real Marid og på det franske landslaget.
 • IJF var den første olympiske idretten med egen hjemmeside? Nettsidene til det internasjonale judoforbundet ble opprettet 1. april 1996.
 • Seisenbacher var den første utøveren som klarte å forsvare et OL-gull i judo? To dager senere gjorde Saito det samme. Under OL 2000 i Sydney klarte Nomura og Douillet å forsvare sine OL-gull. Totalt er det fem utøvere som har klart dette.
 • den korteste OL-kampen i judo varte i 3 sekunder? Det skjedde i 1992 da Andréas Franco (Cuba) kastet Illus Isako (Zaire) med en morote-gari. Denne teknikken er ikke tillatt i moderne konkurransejudo.
 • The Red and White Judo tournament ble startet av Jigoro Kano i 1884? Turneringen er i dag den konkurransen som har holdt det lengst gående av alle konkurranser uansett idrett. De moderne olympiske leker er 12 år yngre.
 • flipp-flapper eller kipp-kjapper eller sandaler av typen med helt flat såle og noen enkle bånd som du stikker tærne inn i har sin opprinnelse i det japanske og tradisjonelle fottøyet som heter zori?
 • skytevåpen ble introdusert i Japan i 1543? De fleste samuraier mente at det var et alt for upersonlig våpen. Dermed var det stort sett folk av lav rang (bønder og fotsoldater) som ble tildelt slike våpen.
 • den viktigste oppvisningen grunnleggerne av shotokan karate hadde fant sted på judosenteret Kodokan i Tokyo, Japan? Dette skjedde i 1922 og medførte masse positiv medieomtale for denne stilarten fra Okinawa. Grunnleggeren av shotokan karate, Gishin Funakoshi, ble en god venn av grunnleggeren av judo.
 • i omtalen av nettleserkrigen som pågikk mellom Microsoft og Netcape ble ordet judo brukt av Harvard Business Review. Forsidebildet i januar/februar-nummeret i 1999 viser overgangen fra tai-otoshi til ne-waza, og inne i bladet er det en artikkel som heter “Judo Strategy: The Competitive Dynamics Of Internet Time”. I lederartiklen står det følgende: “At the heart of the Netscape-Microsoft battles are the three elements of judo – rapid movement, flexibility, and leverage.” Artikkelen i bladet er inndelt i tre hoveddeler: 1) Move rapidly to uncontested ground to avoid head-to-head conflict. 2) Be flexible and give way when attacked directly by superior force. 3) Exploit leverage that uses the weight and strength of opponents against them.
 • kampdommeren i Japan før 1950 nesten alltid var den høyest graderte i lokalet. Han hadde ofte med seg to kantdommere, men de bestemte nesten ingenting. Kampene varte til en av utøverne hadde vunnet, det vil med andre ord si opptil 30 minutter. Mange av kampene varte til en av utøverne hadde fått to ippon.
 • kvinner måtte ha legeattest på at de ikke var gravide for å kunne delta i IJF-konkurranser tidligere? I 1993 gikk man bort fra dette kravet.
 • kamplengden har blitt betydelig redusert i løpet av de siste 43 årene? I 1956 varte en kamp inntil 10 minutter, og man godtok utvidelse av tiden. I 1978 ble det vedtatt å redusere kamptiden til 5 minutter, og til 7 minutter for medalje-kamper. I 1980 ble det vedtatt at alle innledende kamper og rekvalifiseringskamper skulle vare 4 minutter, mens medaljekampene skulle vare i 5 minutter. I 1983 vedtok man den ordningen man følger nå – 5 minutter for menn og 4 minutter for kvinner i alle kamper.
 • ordet judo enkelte ganger brukes på engelsk selv om emnet ikke har noe med judo å gjøre? Her er et eksempel: “You don’t have to be big and rich to apply the kind of judo you need in information warfare.”
 • Brasils kvinnelige tungvekter Edinanci Fernandes da Silva, 19 år, ble operert like før OL i 1996? Hun fikk fjernet to deformerte testikler som var skyld i hennes høye testosteronnivå. “Jeg er en normal kvinne”, var alt da Silva ville si til pressen om den saken.
 • det første VM i judo fant sted på Kodokan i Tokyo i 1956? Deltakere fra 21 nasjoner var med.
 • i en kamp mellom bokseren Milo Savage og judoutøveren Gene LeBell vant judoutøveren i fjerde runde? Kampen foregikk etter bestemte regler og med speiallagde drakter. Utøverne ble regnet for å være like gode i sine respektive idretter. Denne kampen fant sted 2. desember 1963 i USA. (Se den seks minutter lange kampen på Youtube.)
 • i løpet av 1 times judotrening har du forbrent cirka 650 kcal hvis du veier 60 kg, 760 kcal hvis du veier 70 kg og 860 kcal hvis du veier 80 kg? Det tilsvarer omtrent 10 bananer, eller 4 grillpølser, eller 52 agurker, eller 2 kjempebiffer, 10 brødskiver, eller 2 liter appelsinjuice.
 • i Seoul-OL i 1988 var judo den idretten som var representert med deltakere fra flest nasjoner. I de fleste europeiske land og i en del latin-amerikanske land som Brasil er det bare fotball som slår judo i popularitet. I Barcelona-OL var det bare Dream Teams basketballkamper som ble utsolgt raskere enn judokampene.
 • Hillary Wolf var den første amerikaneren som vant gull i junior-VM i judo? Hun er bedre kjent som en skuespiller i filmene Home Alone og Home Alone 2.
 • alle judoutøvere som deltar i OL eller VM må ha svart belte?
 • det er mer enn 500 judoklubber med færre en 10 medlemmer i USA? Det totale antall klubber i USA er 1370 og antall registrerte judoutøvere er 400 000. Til sammenligning er det 800 000 registrerte utøvere i Paris.
 • besøk på en gravplass var en del av forberedelsene til det koreanske OL-laget i 1988? Utøverne skulle sitte alene på gravplassen i en time før de dro til treningsleiren, for å studere videoklipp av andre utøvere.
 • Kim Jae-Yup fra Korea i løpet av 20 dager skulle gå ned 6 kg, for å kvalifisere seg til OL i Seoul i 1988? Han klarte dette ved å spise kun ett måltid om dagen (ris og fisk). Han vant klassen inntil 60 kg, og sikret seg en pensjon på 16 600 dollar i året livet ut.
 • Kim Mi-Jung brukte bare 6 minutter på å vinne alle sine OL-kamper i Barcelona? Hun vant første kamp på 5 sekunder og andre kamp på 10 sekunder.
 • en klem ikke alltid passer så godt i judo? Etter at Ben Spijkers hadde vunnet over sin gode venn Design White i 1988-OL, ga utøverne hverandre en klem og gikk sammen ut av kampområdet. Dette er et brudd på reglementet, og dommerne kalte utøverne tilbake igjen. Nok en gang gikk Spijkers og White av kampområdet arm i arm, men denne gangen ville ingen av dommerne stanse dem. (Her er noen utdrag fra kampen.)
 • American College of Sports Medicine mener judo er det aller sikreste kontaktsporten for barn under 13 år?

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00