Sist oppdatert 19.07.2021.

Visste du at kong Harald har trent judo?

Kilde: Norges Judoforbund, 2008
Bilde: Stortinget, H.M. Kong Harald, Flickr

Visste du at Anton Geesink og Yasuhiro Yamashita var blant de nominerte til århundrets kampsportutøver? Bokseren Muhammad Ali vant kåringen.

Visste du at Zinedine Zidan trente judo som barn. I flere intervjuer har han sagt at han for alltid vil føle seg som en judoka, og han mener at grunnlaget for kroppskontrollen han viste på fotballbanen kom fra judotreningene.

Kilde: The secret you didn’t know about Zidane’s volley (ronaldo.com)
Bilde: Nathan Congleton, Flickr

Pele trente judo

Kilde: The secret you didn’t know about Zidane’s volley (ronaldo.com)
Bilde: AFP/SCANPIX, Public domain, via Wikimedia Commons

Zlatan Ibramhimovic har ikke trent judo, men han har svart belte i taekwondo.

Kilde: The secret you didn’t know about Zidane’s volley (ronaldo.com)
Bilde: dom fellowes, Flickr

Visste du at judo var den første olympiske idretten med egen internasjonal, offisiell nettside?

Visste du at Sydney-OL i 2000 bokstavelig talt ble en tung opplevelse for det britiske gullhåpet i Judo, Deborah Allen? Europamesteren fra 1999 stilte i 52-kilosklassen, men oppdaget tre timer før siste innveiing at hun veide 400 gram for mye. Debbie føk rett i badstuen for å svette ut det hun kunne, hun klippet av seg det meste av håret, til og med leggbarbering ble forsøkt. Men da vekten like fullt viste 50 grams overvekt, ble hun så fortvilet at hun ifølge rapportene skal ha revet av seg undertøyet i et siste desperat forsøk. Det hjalp ikke.

Kilde: Kastet klærne for OL-plass (VG, 18.09.2000)
Bilde: @Terralyx via Twenty20

Visste du at Erna Solberg har prøvd seg på fallteknikk i regi av Levanger judoklubb? Det skjedde i forbindelse med et kurs i fallteknikk for eldre.

Kilde: Innherred.no, 23. februar 2020
Bilde: Høyre, Erna Solberg, Flickr

Har du problemer med kviser? Ikke noe problem. Det finnes selvsagt en judo-kvisekrem. Den kan kjøpes på eBay, men jeg tror nok den har gått ut av produksjon i Kina – der man opprinnelig kunne kjøpe den.

Visste du at Peter Seisenbacher var den første utøveren som klarte å forsvare et OL-gull i judo?

To dager senere gjorde Hitoshi Saito (1961-2015) det samme.

Under OL 2000 i Sydney klarte Tadahiro Nomura…

… og David Douillet å forsvare sine OL-gull.

Visste du at The Red and White Judo tournament ble startet av Jigoro Kano i 1884? Turneringen er i dag den konkurransen som har holdt det lengst gående av alle konkurranser uansett idrett. De moderne olympiske leker er 12 år yngre.

Bilde: 2018 Kodokan Spring Kohaku-shiai was held, Kodokan

Visste du skytevåpen ble introdusert i Japan i 1543? De fleste samuraier mente at det var et alt for upersonlig våpen. Det var dessuten ganske ineffektivt fordi man brukte lang tid på å lade våpenet. Dermed var det stort sett folk av lav rang (bønder og fotsoldater) som ble tildelt skytevåpen.

Kilde: Brown, Delmer M. (1948) The Impact of Firearms on Japanese Warfare, 1543-98. The Far Eastern Quarterly Vol. 7, No. 3 (May, 1948), pp. 236-253 (18 pages)
Bilde:  @seanmiura via Twenty20

Visste du at ordet judo enkelte ganger brukes på engelsk selv om emnet ikke har noe med judo å gjøre? Her er et eksempel:

“You don’t have to be big and rich to apply the kind of judo you need in information warfare.”

Vinon Anand (Strategic Analysis: A Monthly Journal of the IDSA, 1999)

Visste du at den viktigste oppvisningen grunnleggeren av shotokan karate hadde, fant sted på Kodokan i Tokyo, Japan? Dette skjedde i 1922 og medførte masse positiv medieomtale for shotokan karate fra Okinawa. Grunnleggeren av shotokan karate, Gichin Funakoshi, ble en god venn av grunnleggeren av judo. Karate hentet også inspirasjon til beltesystemet og draktene sine fra judo.

Kilde: Japan Karate Association. Supreme Master Funakoshi Gichin
Bilde: Thao Le Hoang on Unsplash

Visste du at i Seoul-OL i 1988 var judo den idretten som var representert med deltakere fra flest nasjoner? I mange europeiske land og en del latin-amerikanske land som Brasil, er det bare fotball som slår judo i popularitet. I Barcelona-OL var det bare Dream Teams basketballkamper som ble utsolgt raskere enn judokampene.

Bilde: Korea.net / Korean Culture and Information Service, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons