JudoMania > > Zori

Zori

Sist oppdatert 16.03.2024.

De fleste av oss er kjent med flipp-flapper eller kipp-kjapper eller sandaler av typen med helt flat såle og noen enkle bånd som du stikker tærne inn i. Men du visste kanskje ikke at disse har sin opprinnelse i det japanske og tradisjonelle fottøyet som heter zori?

Det er selvsagt lignende plagg i flere enn den japanske kulturen, men zorien ble utviklet i Japan i løpet av Heian-perioden (794-1192), og som så mye annet i Japan var denne sandalen sterkt påvirket av kinesisk kultur.

Det var først i løpet av Edo-perioden (1601-1867) at japansk stil og mote fikk utvikle seg på egne premisser. Det ble rett og slett slik fordi landet ble isolert fra resten av verden i en periode på 250 år.

Den tradisjonelle japanske zorien er lagd av risstrå (akkurat som mattene som dekker gulvet i mange japanske hjem og dojoer), og den holdes festet til foten ved hjelp av en stropp (hanao). Denne stroppen er vanligvis lagd av svart stoff, for eksempel fløyel.

Zorien har heller ikke noen markering av hva som er høyre og venstre side. Begge skoene er identiske. Dette er praktisk, men mange vil kanskje stusse litt på en slik manglende tilpasning til føttenes anatomi. Like vel kan det gi en viss mening om man ser på hvordan folk går når de bruker zorier. Det er nemlig med en litt mer slepende gange enn det vi er vant til her i Europa og Norge.

Begrunnelsen for å lage en så åpen form for sko, er selvsagt det fuktige og varme klimaet som man finner i store deler av Japan. Designet gjør det også enkelt å ta av seg fottøyet før man går inn i boligen.

Flere familier tilbyr gjestene sine et par zori som du kan bytte til i den delen av boligen som kalles genkan (inngangspartiet). Da er det meningen at du skal gå med zorier der det ikke er matter (tatami), og at du skal ta av zoriene når du skal inn i rommene som er dekket av matter. Her er det viktig at du ikke tråkker direkte på gulvet når du tar av deg zoriene.

Denne skikken kjenner vi igjen fra mange dojoer. Ikke tråkk med bare føtter på gulvet utenfor matteområdet, samtidig som du heller ikke skal tråkke med sko på mattene. Dette har både med hygiene å gjøre, og det handler i tillegg om å beskytte mattene fra å bli ødelagt.

Zoriene skal plasseres pent med tuppen inn mot mattene. Verten plasserer de på midten av mattekanten med tuppen ut før du skal dra igjen. Dette kan man erfare når man besøker et japansk hjem, et tempel, en restaurant eller ulike historiske bygninger.

Dosoku de agarikomu (gå inn med sølete føtter) blir det sagt om personer som ikke er nøye med denne formen for etikette.

Etter andre verdenskrig er det vel nesten ingen person i verden som ikke en eller annen gang har ikledd seg et eller annet på føttene som kan minne om zorier.

Kilder

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Legg inn en kommentar

4 kommentarer

Les mer her