JudoMania > > ChatGPT og judo

ChatGPT og judo

Den følgende saken er en uredigert versjon av svaret ChatGPT ga meg på det følgende spørsmålet: «Kan du skrive en tekst om judoens opprinnelse på 500 ord? Du må ha med følgende ord: judo, Kodokan, Jigoro Kano. Teksten kan stoppe omkring Jigoro Kanos død. Oppgi gjerne kilder.»

Judo er en japansk kampsport som ble grunnlagt av Jigoro Kano i 1882. Kodokan er det instituttet som Kano grunnla for å utvikle og spre judo. Jigoro Kano, født i 1860, var en pioner innen moderne japansk kampsport og arbeidet for å gjøre kampsporten mer sikker og mer tilgjengelig for brede masser.

judo-6736948_1920
ChatGPT foreslo dette som et bilde av «Jigoro Kano»

Image by Moondance from Pixabay

Kano begynte å studere tradisjonell japansk kampsport som en ung mann, og så behovet for å reformere og forenkle den. Han ønsket å fjerne de farligste teknikkene og fokusere mer på teknikker som kunne trene opp kroppen og hjernen. Dermed ble judo født.

Skjermbilde-2023-02-02-kl.-18.52.54
Her er en skjermdump som viser litt av svaret jeg fikk fra ChatGPT

Arne Midtlund

Navnet «judo» kommer fra det japanske ordet «ju,» som betyr «bøyning» eller «give-way,» og «do,» som betyr «vei» eller «filosofi.» Sammen betyr navnet «veien til å gi-vei.» Konseptet med å gi-vei er en viktig del av judoens filosofi, og dreier seg om å bruke motstanderens energi mot ham eller henne.

Kano grunnla Kodokan i 1882, og det ble raskt en ledende institusjon for judotrening og utdanning. Kano reiste verden rundt for å spre budskapet om judo og fikk mange tilhengere og elever. Han var også en fremstående diplomat og arbeidet for å fremme japansk kultur og sport på verdensbasis.

Skjermbilde-2023-02-02-kl.-18.46.15
ChatGPT foreslo dette som bilde av «Kodokan», og det samme resultatet dukket opp av «judokamp».

Unsplash (https://unsplash.com/photos/kQ2BvD0bI1M)

Jigoro Kano døde i 1938, men hans arbeid med judo og Kodokan lever videre. Judo har blitt en av de mest populære kampsportene i verden, med tusenvis av utøvere og klubber over hele kloden. Det er også en av de offisielle idrettene i sommer-OL, og har blitt en viktig del av mange skole- og idrettsprogrammer.

Kilder

  • International Judo Federation, «The history of judo» (https://www.ijf.org/judo-history)
  • Kodokan Judo Institute, «The Founder Jigoro Kano» (https://www.kodokan.org/en/about/founder.html)
  • United States Judo Federation, «Judo History and Traditions» (https://www.usjudo.org/judo-history-and-traditions/)

Bilder

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.