JudoMania > > Gene LeBell

Gene LeBell

Sist oppdatert 20.03.2023.

En eller annen gang i 1966 ble en stuntmann tilkalt på filmsettet til tv-serien «The Green Hornet». Den framtidige superstjernen, Bruce Lee, som spilte Kato, assistenten til tv-seriens egentlig hovedperson, Hornet, hadde allerede vært litt i tøffeste laget overfor en hel gjeng med andre stuntmenn. Bruce Lee ville at kampscene skulle se ekte ut, og det gikk altså hardt utover en del av stuntmennene.

Stuntkoordinatoren sa til LeBell, som var amerikansk mester i judo og profesjonell bryter, at han måtte lære Bruce Lee en lekse slik at han roet seg litt ned. Gene LeBell hadde bare vært stuntmann i fire år, men han hadde på denne tiden trent mange kampformer, deltatt i mange konkurranse og vunnet mange mesterskap i ulike kampsporter. Ifølge sine egne beregninger, og her er det greit å være litt kildekritisk, hadde han vunnet over 200 troféer.

Ifølge Gene LeBell, i flerfoldige intervjuer i ettertid, løftet han Bruce Lee opp på skuldrene sine. Deretter løp han rundt i filmstudioet mens Bruce Lee truet ham med hva som skulle skje om han ikke ble satt ned umiddelbart. «Sett meg ned, ellers dreper jeg deg!» skal Bruce Lee ha ropt, og Gene LeBell skal ha svart: «Jeg kan ikke sette deg ned, for da dreper du meg!»

Sannsynligvis var ikke truslene ment som reelle trusler for disse to karene ble etter hvert gode venner og diskuterte stadig ulike teknikker med hverandre. De trente sammen og Gene LeBell viste Bruce Lee noen av sine favorittgrep, mens Bruce Lee forklarte kung fu-teknikker til LeBell. Denne hendelsen er også blitt en del av Quentin Tarantinos film «Once Upon A Time in Hollywood».

Kultfigur

Gene LeBell var en kultfigur i amerikansk kamsportkultur. Han var en tøffing, og et ekte barn av sin tid. Han ble aldri like kjent som Bruce Lee, men gjennom hele sitt voksne liv var han blant Hollywoods mest ettertraktede stuntmenn.

«Alle store stjerner i Hollywood har gitt meg bank», sa LeBell i et intervju en gang. «Jo mer du blir slått på nesa, desto rikere blir du.» Han sa at han aldri følte at det var slitsomt å gå på jobb fordi han rett og slett elsket det han holdt på med.

Oppvekst

Ivan Gene LeBell ble født 9. oktober 1932 i Los Angeles i USA. Moren hans jobbet med å arrangere bokse- og brytekamper. Faren hans var både osteopat og ernæringsfysiolog. Han døde i 1941 etter å ha blitt lam som følge av et uhell i forbindelse med svømming.

Moren til Gene LeBell giftet seg på nytt med Cal Eaton, og de to fortsatte å arrangere kampsport-turneringer av ulike slag. Da moren til Gene LeBell døde i 1987 ble hun omtalt som Mrs. Boxing.

Moren til Gene sendte ham på brytetrener allerede da han var 7 år. Den første klubben hans het Los Angeles Atheltic Club. Det var en ærverdig og seriøs klubb, stiftet allerede i 1880, med mange ulike mutligheter for trening.

Tilfeldighetene ville ha det slik at Ed «Strangler» Lewis var både dørvakt og brytetrener på LAAC. Ed Lewis ble senere innlemmet i Hall of Fame for sin utrolig wrestlingkarriere, selv om livet hans ikke endte så godt, så var han her og nå, altså rundt 1939-1940, i oppstarten av sin fantastiske karriere.

Gene LeBell skal ha spurt Ed Lewis om hva bryting egentlig er. Lewis svarte at det er ruller, kast, kvelninger og blanding av alt mulig. Og dermed var det gjort.

Gene LeBell startet også å trene judo. Noen kilder sier at han startet med det i 12-årsalderen, mens andre sier at det var litt senere – omtrent da han gikk på high school. Uansett, så vant Gene LeBell nasjonale mesterskap i tungvektsklassen i judo både i 1954 og 1955.

Stuntmann

Moren til Gene LeBell hadde flere kontakter i Hollywood, og dette gjorde at LeBell ganske tidlig fikk et oppdrag som stuntmann i en film med John Wayne. Han ble også godt kjent med George Reeves som spilte i tv-serien”Adventures of Superman”.

I løpet av sitt innholdsrike liv var LeBell stuntmann i flere Hollywood-produksjoner som tv-seriene “Route 66”, “I Spy”, “The Incredible Hulk” og “The Fall Guy”. Han dukket også opp i filmer som “Planet of the Apes” (1968), “The Towering Inferno” (1974) og “Out for Justice” (1991). I “Raging Bull” spilte han ring announcer.

Selv om LeBell var glad i judo, var det vanskelig å tjene penger på judo. Derfor begynte Gene LeBell etter hvert med bryting. Heller ikke her ble han særlig rik på aktivitetene sine. Han vant aldri noen kamper på det aller høyeste nivået.

Gene LeBell mottok en æresbevisning i 1995 – ikke fordi han var så dyktig i bryting, men mer fordi han hadde gjort suksess på andre områder i livet. LeBell ble også innlemmet i National Wrestling Alliance’s Hall of Fame in 2011.

Mixed martial arts

Allerede i 1963 var Gene LeBell med på noe som kan kalles forløperen til dagens MMA. Da gikk han en kamp mot bokseren Milo Savage. LeBell vant ved hjelp av en kveling i løpet av fjerde runde. Det tok litt tid før Savage kom til seg selv, og publikum ble ganske opprørte. Noen truet med å ta livet av LeBell.

I 1976 dømte LeBell en kamp mellom bokseren og tungvektsmesteren Muhammed Ali og bryteren Antonio Inoki. Utøverne endte opp med stort sett å stå å sparke hverandre i 15 runder. Det hele endte uavgjort. Gene LeBell sa senere at Inoki ville vunnet om han ikke hadde fått straff for et karatespark mot skrittet til Ali.

Gene LeBell døde 9. august 2022 i sitt eget hjem i Sherman Oaks i Los Angeles. Han ble 89 år.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

0:00
0:00