Shiro Saigo

Sist oppdatert 18.01.2021 av Arne Midtlund

Shiro Saigo ble født 4. februar 1866 i Aizu Wakamatsu, Japan. Han var den tredje sønnen til Shida Sadajiro som var samurai. Han er mest kjent som en av de fire Kodokan Shitenno.

Saigo_Tanomo_and_Saigo_Shiro
Foran fra venstre: Saigo Shiro og Saigo Tanomo

ukjent

Som fjortenåring begynte han å trene jujutsu på Inouye dojo. Saigo hadde en medfødt misdannelse av føtter og ben som faktisk gjorde det vanskelig for andre å kaste ham i bakken. Han var svært dyktig i jujutsu. Et år senere, i oktober 1882, fikk Shiro Saigo anledning til å trene på Kodokan som en av de aller første.

Shiro var relativt liten av vekst (153 cm og 56 kg), men det forhindret ham ikke fra å bli en legendarisk judoka. Imidlertid hindret det ham faktisk fra å tjenestegjøre i hæren, noe som hadde vært en drøm for han helt siden han var en liten gutt.

Saigo_Shirou.jpg
Saigo Shiro (ukjent år, ukjent fotograf)

I august 1883 ble Shiro Saigo og Tomita Tsunejiro de første judoka som ble tildelt et svart belte i judo. Saigo var da bare 16 år gammel. Det foregikk slik at Jigoro Kano delte utøverne sine i to grupper – yudansha (graderte utøvere) og mudansha (ugraderte utøvere). Fem år senere ble han også den første som ble tildelt graden godan. Siden Jigoro Kano var den som først brukte beltegrader i kampformer, kan man si at Saigo og Tsunejiro ble de første med svart belte i hele verden!

Shiro Saigo var en svært talentfull judoka, og han var særlig kjent for sin kraftfulle teknikk, yama arashi (“storm på fjellet”) som sannsynligvis ligner på hane goshi og uchi mata, og som lar seg kombinere med varianter av tai otoshi. Det er usikkert om dagens versjon av teknikken er den samme som Shiro Saigo benyttet seg av.

I 1890 forlot Saigo Kodokan, og han bosatte seg i næreheten av Hiroshima etterhvert. Der ble han blant annet en mester i kyudo.

Shiro Saigo ble en stor kjendis over hele Japan, og han ble forbildet for hovedpersonen i romanen Sugata Sanshiro skrevet av Tomita Tsuneo (1904-1967) i 1942. Denne romanen ble filmatisert i 1943 av Akira Kurosawa (1910-1998), og det var Kurosawas filmdebut. Det ble også lagd en oppfølger – Zoku Sugata Sanshiro. Fortellingen ble også utbrodert av Tomita i ymse tekster. Disse har i sin tur blitt filmatisert og tegnet (5 tv-drama, 2 animasjonsilmer og 4 manga-hefter).

Shiro Saigo døde i Onomichi i Hiroshima-regionen allerede i desember 1922. Dødsårsaken er ikke kjent, men rykter forteller blant annet om en skade i ryggraden som plaget ham de siste leveårene.

Han mottok 6. dan posthumt av Jigoro Kano som da uttalte:

Ingen av de andre jeg har trent har hatt det samme tekniske nivået når det gjelder de teknikkene han utmerket seg i.

Jigoro Kano

Kilder:

Det kan også være interessant å lese denne artikkelen som drøfter ulike sider ved myter og virkelighet knyttet til Shiro Saigo og de første årene i judoens historie: Shiro Saigo – Judo’s Secret Weapon?

Om Arne Midtlund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.