Saigo Shiro

Sist oppdatert 20.03.2023.

Saigo Shiro ble født 4. februar 1866 i Aizu Wakamatsu, Japan. Han var den tredje sønnen til Shida Sadajiro som var samurai. Han er mest kjent som en av de fire Kodokan Shitenno.

Som fjortenåring begynte han å trene jujutsu på Inouye dojo. Saigo hadde en medfødt misdannelse avføtter og ben som faktisk gjorde det vanskelig for andre å kaste ham i bakken. Han var svært dyktig i jujutsu. Et år senere, i oktober 1882, fikk Saigo Shiro anledning til å trene på Kodokan som en av de aller første.

Shiro var relativt liten av vekst (153 cm og 56 kg), men det forhindret ham ikke fra å bli en legendarisk judoka. Imidlertid hindret det ham faktisk fra å tjenestegjøre i hæren, noe som hadde vært en drøm for han helt siden han var en liten gutt.

I august 1883 ble Saigo Shiro og Tsunejiro Tomita de første judoka som ble tildelt et svart belte i judo. Saigo var da bare 16 år gammel. Det foregikk slik at Jigoro Kano delte utøverne sine i to grupper – yudansha (graderte utøvere) og mudansha (ugraderte utøvere). Fem år senere ble han også den første som ble tildelt graden godan. Siden Jigoro Kano var den som først brukte beltegrader i kampformer, kan man si at Saigo og Tsunejiro ble de første med svart belte i hele verden!

Saigo Shiro var en svært talentfull judoka, og han var særlig kjent for sin kraftfulle teknikk, yama-arashi (“storm på fjellet”) som sannsynligvis ligner på hane-goshi og uchi-mata, og som lar seg kombinere med varianter av tai-otoshi. Det er usikkert om dagens versjon av teknikken er den samme som Saigo Shiro benyttet seg av.

I 1890 forlot Saigo Kodokan, og han bosatte seg i næreheten av Hiroshima etterhvert. Der ble han blant annet en mester i kyudo.

Saigo Shiro ble en stor kjendis over hele Japan, og han ble forbildet for hovedpersonen i romanen Sugata Sanshiro skrevet av Tomita Tsuneo (1904-1967) i 1942. Denne romanen ble filmatisert i 1943 av Akira Kurosawa (1910-1998), og det var Kurosawas filmdebut. Det ble også lagd en oppfølger – Zoku Sugata Sanshiro. Fortellingen ble også utbrodert av Tomita i ymse tekster. Disse har i sin tur blitt filmatisert og tegnet (5 tv-drama, 2 animasjonsilmer og 4 manga-hefter).

Saigo Shiro døde i Onomichi i Hiroshima-regionen allerede i desember 1922. Dødsårsaken er ikke kjent, men rykter forteller blant annet om en skade i ryggraden som plaget ham de siste leveårene.

Han mottok 6. dan posthumt av Jigoro Kano som da uttalte:

Ingen av de andre jeg har trent har hatt det samme tekniske nivået når det gjelder de teknikkene han utmerket seg i.

Jigoro Kano

Kilder:

Det kan også være interessant å lese denne artikkelen som drøfter ulike sider ved myter og virkelighet knyttet til Shiro Saigo og de første årene i judoens historie: Shiro Saigo – Judo’s Secret Weapon?

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00