JudoMania > > Cyd Child

Cyd Child

Cyd Child, eller Christine Gallie som hun egentlig heter, er blant de meste kjente og høyeste graderte kvinnene i judo. Som så mange andre kjente judoutøvere fra England trente også Gallie på Budokwai i London. I skrivende stund har hun 7. dan i judo.

Christine Gallie vant EM to ganger og British Open seks ganger. Hun var den første kvinnen i England som fikk både 5. og 6. dan. Brian Jacks har omtalt henne som “oppfinneren av konkurransejudo for kvinner”.

De kaster henne ned fra klipper og slikt. Noen ganger henger de henne opp etter føttene og står rundt og kakler ondsinnet. Andre ganger dypper de henne med hodet i kaldt vann. Cyd Child er avslappet av natur, hun lar seg ikke vippe av pinnen. Dette er jobben hennes. Hun er en stuntkvinne.

Martin White, Evening Echo (1967)

Ballett eller judo?

Christine Gallie skulle egentlig begynne på ballett, og det gjorde hun også – i alle fall en liten stund. For ganske raskt ble hun “for stor for ballett”. Ifølge henne selv, fikk hun beskjed om at det ville bli vanskelig for guttene å løfte henne.

Dermed måtte Gallie lukke døra til ballettsalen, men i stedet åpnet hun døra til den loka dojoen. Det skjedde i 1962-1963. Allerede i 1963 fikk hun brunt belte (1. kyu). I 1964 ble det 1. dan, og i 1965 ble det 2. dan.

Mannsdominert idrett

.Judo, og de fleste andre idretter, var ganske mannsdominerte på 1960- og 1970-tallet. Judo var intet unntak, ikke i Stor-Britannia og ikke i Norge. Så å si alle midler, ressurser og pengestøtte gikk til idrett for menn.

EM for kvinner i judo ble ikke arrangert før i 1975 i München, i det som da het Vest-Tyskland. Her vant Christine Gallie klassen for kvinner over 72 kg. Da hadde hun allerede vunnet det åpne britiske mesterskapet (1973) og prøve-EM i 1974.

Andre karrieremuligheter enn judo

Mangelen på pengestøtte til kvinneidrett gjorde at kvinner i idretten, selv på det aller høyeste nivået, måtte tjene penger ved siden av idrettskarrieren. Gallie kunne ikke bare satse på å vinne judokamper; hun måtte jobbe i tillegg.

Chrisinte Gallie jobbet som fotograf og sjåfør for en nattklubb. I tillegg fikk hun oppdrag som stuntkvinne i ulike filmprosjekt. Artistnavnet hennes var Cyd Child. På denne tiden var det absolutt ikke vanlig for kvinner å jobbe med stunt, så her gikk hun i bresjen for alle de som fulgte etter henne.

Stuntkvinne

 Callie var med i kjente filmer som James Bond (For Your Eyes Only), Chitty Chitty Bang Bang, Superman og The Pink Panther. I tillegg spilte hun i tv-seriene The Avengers, The New Avengers og The Goodies.

Cyd Child (aka. Christine Gallie)

Christine Gallie er i skrivende stund tilknyttet Drake Judo Club der hun også er Ærespresident.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00