JudoMania > , > Trenerfestivalen 2023 med Udo Quellmalz

Trenerfestivalen 2023 med Udo Quellmalz

Sist oppdatert 24.11.2023.

Udo Quellmalz (født 8. mars 1967) var hovedtrener på årets trenerfestival i Bjølsenhallen i Oslo. Han har VM-gull fra 1991 og 1995, OL-gull fra 1996. Han har over 50 medaljer fra internasjonale konkurranser på junior- og seniornivå.

Hør teksten opplest av meg

I tillegg er han en fantastisk hyggelig fyr og fin trener. Det er i alle fall inntrykket mitt fra en helg med tre gode judoøkter.

Det jeg likte aller best med treningsøktene til Udo Quellmalz var fokuset på de helt grunnleggende detaljene. Det var spesielt fire faktorer jeg la merke til:

  • Du må ha en plan.
  • Hva skjer før man utfører en teknikk?
  • Løsning a, b og c
  • Grunnleggende teknikker i alle retninger

Du må ha en plan

Udo Quellmalz fortalte at alle topputøvere har en plan før de går på matta. De aller beste utøverne har en idé om hvilke situasjoner de ønsker skal oppstå, og de har en strategi for hvordan de skal få dette til å skje. Nettopp dette punktet ble understreket flere ganger:

Ikke vent på situasjonen; få heller situasjonen til å oppstå!

Quellmalz fortalte også han var en pragmatisk topputøver. Hva skal jeg gjøre for å vinne? Hvilke små endringer kan jeg gjøre, for å få et lite overtak? Hvordan kan jeg endre dynamikken i kampen? Hva kan jeg gjøre for å ta initiativet fra første sekund?

Kawal Kahlon, Udo Quellmatz og Arne Midtlund (24. september 2023)

Quellmalz har i utgangspunktet et venstre grep i judogien til motstanderen. Han viste at ved å forandre dette kan man kanskje få en fordel i kampen, spesielt hvis motstanderen har forberedt seg på å møte et vestre grep. Hva skjer om en venstrehendt bruker et grep som er typisk for høyrehendte? Tvinger dette motstanderen ut av sin rytme? Kan det gi et ørlite overtak allerede fra starten av kampen?

Og like viktig: Hva gjør jeg når jeg får grepet mitt? Hvilken plan har jeg? Da må det komme en teknikk, helst umiddelbart. Det kan ikke være slik at man fester et grep, og så venter man på hva den andre gjør eller finner på av utfall og innfall.

Hva skjer før man utfører en teknikk?

Et av hovedpoengene til Quellmalz var at man må komme i posisjon til hver teknikk. I konkurranser er det ikke alltid enkelt å klare nettopp det, for nivået på utøverne er så høyt. Man kan ha trent masse på innganger og kast, men når man skal utføre teknikken i konkurranse, er det ofte slik at motstanderen står i en helt annen posisjon enn forventet.

I need a reaction!

Udo Quellmalz

Quellmalz var opptatt av at tori må gjøre noe, for å skape en situasjon som gjør det mulig å utføre teknikken. Tori kan ikke vente på at uke tilfeldigvis skal havne i en gunstig posisjon. Nivået på utøverne i internasjonal judo er altfor høyt til at det vil skje av seg selv. Tori må sørge for at teknikken blir mulig å utføre. Nok en gang er det snakk om helt enkle ting, men elementer det uansett er viktig å øve på.

Udo Quellmalz var opptatt av det som skjer før kuzushi, tsukuri og kake. Han sa at selve kastbevegelsen eller balansebruddet øves det en god del på, men å sette motstanderen (og seg selv) i en posisjon der det er mulig å utføre en teknikk, øves det mindre på.

Løsning a, b og c

Helt siden de aller første treningene i Drammen Judo Club på 1980-tallet ble jeg fortalt at man alltid skulle ha en alternativ løsning på en situasjon i judo – både i tachi-waza og ne-waza. Hvis teknikk a ikke fungerer, så må du bruke teknikk b og så videre. Slik er det også i NJJK der jeg nå trener. Dette er ikke noe nytt, men det er jo betryggende at de aller beste også gjør det på denne måten.

Det jeg likte spesielt godt var at Quellmalz’ løsning a, b og c var helt grunnleggende, neste enkle, teknikker, og at han hadde en systematisk tilnærming til det han ønsket å gjøre. Det var spesielt tydelig i flere av bakketeknikkene vi øvde på.

Grunnleggende teknikker i alle retninger

Nok en gang er det snakk om et helt opplagt og selvsagt prinsipp. Men, også nok en gang, det er snakk om å systematisere dette. Topputøverne bør tenke ordentlig gjennom sitt teknikk-repertoar. Har jeg teknikker i alle fire retninger? Hva skjer om jeg må bruke et annet grep? Er jeg i stand til å bevege uke i en retning og posisjon der jeg faktisk kan utføre teknikkene jeg ønsker å gjøre?

Var du der? Har du andre ting du sitter igjen med? Kommenter gjerne nedenfor 😊

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00