JudoMania > , , , > Judo pÄ skolen

Judo pÄ skolen

Sist oppdatert 28.10.2023.

Judo er en treningsform som kombinerer mange positive faktorer. Judo er helt pÄ linje med flere av mÄlene i lÊreplanen for grunnskolen. Det er kanskje ikke sÄ rart, siden judo ble utviklet av Jigoro Kano som i sterk grad bidro til Ä utvikle det moderne, japanske skolesystemet?

Flere representanter for det norske skoleverket har vÊrt og er bekymret for barn og ungdoms fysiske form. KroppsÞvingslÊrerne gir stadig uttrykk for at ungdom ikke lenger klarer Ä utfÞre selv ganske enkle Þvelser og aktiviteter. Som kroppsÞvingslÊrer pÄ en skole i Oslo er dette min erfaring ogsÄ. Blant barn helt opp til tenÄrene er bildet relativt greit, men ungdomsskoleelever har ofte en elendig fysisk form. Bruken av smarttelefoner, online-spill og sosiale medier har ikke gjort dette bildet sÊrlig bedre.

Stadig flere barn kan ikke hoppe strikk, sprette ball, lÞpe, hoppe og hinke nÄr de begynner pÄ skolen. Samtidig fÄr barna mindre tid til fysisk aktivitet. Tester gjort blant 7- og 8-Äringer i Norge viser at hvert tiende barn ikke klarer Ä fange en ball etter Ä ha utfÞrt fÞlgende oppgave:

Slipp en ball. Fang ballen igjen fĂžr den treffer bakken for andre gang. 3 av 10 barn trenger faglig hjelp for Ă„ mestre slike Ăžvelser.

“Skolen mĂ„ tenke nytt. NĂŠringslivet mĂ„ tenke nytt. Samfunnet mĂ„ tenke nytt. Den negative utviklingen vi er inne i nĂ„r det gjelder barns fysiske forfall, er skremmende. Det er nĂ„ flere enn kroppsĂžvingslĂŠrere som reagerer pĂ„ elevenes dĂ„rlige form”, sier Anders Folkestad (tidligere leder av LĂŠrerforbundet).

Folkestad forteller at det tidligere fĂžrst og fremst har vĂŠrt kroppsĂžvingslĂŠrere som har kjempet tappert for dette faget, men at det nĂ„ er stadig flere andre lĂŠrere som merker at dĂ„rlig form gĂ„r ut over elevenes innsats i deres timer. “KroppsĂžving i skolen er mye viktigere og alvorligere enn mange tror”, sier Folkestad.

Det er ikke bare i skoleverket at man er bekymret for ungdommenes fysiske form. Olympiatoppens Finn Aamodt er ogsÄ urolig. Ungdom som sÞker til idrettsgymnas er i dÄrligere form enn de var bare for noen Är siden. De er i sÄ dÄrlig form at Olympiatoppen innfÞrer basismesterskap for Ä rette sÞkelyset mot grunntrening. Her er det meningen at ungdom skal konkurrere i Þvelser som sit-ups, push-ups og lignende. For noen Är siden var dette helt vanlige Þvelser, men i dag byr dette one pÄ store problemer.

Otto Th. Pedersen er hĂ„ndballtrener ved Norges Toppidrettsgymnas. Pedersen er heldig, for som trener fĂ„r han motiverte elever som Ăžnsker Ă„ drive idrett og som har et godt grunnlag. Men selv pĂ„ NTG merker man at dagens ungdom ikke er like godt fysisk rustet som de var tidligere. Grunnmuren er ikke like solid som den var bare for noen fĂ„ Ă„r siden. “De tekniske ferdighetene er bedre enn de var fĂžr. Unge hĂ„ndballspillere kan mye fiksfakserier, men kondisjon, styrke og spenst er gjerne dĂ„rligere”, sier Pedersen.

Pedersen har 15 Ă„rs erfaring som lĂŠrer i ungdomsskolen, fĂžr han kom til toppidrettsgymnaset. “PĂ„ den ungdomsskolen jeg jobbet fĂžr hadde vi fysiske tester 2-3 ganger i Ă„ret. NivĂ„et gikk jevnt nedover. Da jeg startet opp i sin tid, maktet alle elevene Ă„ fullfĂžre en 1500 meter lang lĂžype som var veldig opp og ned. De beste lĂžp pĂ„ rundt 5.30 minutter. De svakeste kom inn pĂ„ Ă„tte minutter. De siste Ă„rene jeg var der var det mange som ikke kom til start, de beste var aldri i nĂŠrheten av de gode tidene fra den gangen, og svĂŠrt mange elever maktet ikke Ă„ fullfĂžre lĂžpet. De dĂ„rligste kom inn pĂ„ 18 minutter”, sier Pedersen.

“Det er forunderlig at det er sĂ„ fĂ„ gymtimer i skolen nĂ„r det tilsynelatende er full enighet om at elevenes fysiske form er et gjennomgĂ„ende problem”, sier Otto Th. Pedersen.

“I lĂžpet av fĂ„ Ă„r vil vi ha en voksengenerasjon som nesten ikke rĂžrer pĂ„ seg, og som i tillegg har store problemer med rygg og skjelett. Sammen med manglende utholdenhet og overvekt vil dette gi helsevesenet nye enorme utfordringer,” Gunnar Breivik som er professor i idrettspsykologi ved Norges idrettshĂžgskole til Sosial- og Helsedepartementet (SHD).

Breivik gĂ„r historisk til verks og peker pĂ„ at etterkrigstidens strukturendringer har utilsiktet gitt barn og voksne et helt nytt liv. “Vi som vokste opp i tiden like etter krigen, var ute. Inne hadde vi ikke sĂ„ mye plass, og det var bare i ekstremt vĂŠr at vi ikk lov til Ă„ vĂŠre inne. I dag er det nesten omvendt,” sier professoren.

IfÞlge Breivik var det ute i naturen og ute i leiken vi utviklet hjernens motoriske programvare. Den allsidige bevegelseserfaringen vi ikk med oss gjennom uteaktivitene, ga oss mange fortrinn. UndersÞkelser i Stavanger og Oslo viser at en firedel av elevene i dag ligger etter i motorisk utvikling. Det gjelder bÄde grov- og finmotorikk.

KroppsĂžvingslĂŠrerne melder om at den fysiske formen synker. Skoleidrettsrekordene stĂ„r urĂžrt. Og meldingene fra ungdom pĂ„ sesjon viser det samme. “Det rare er at vi bruker nesten like mye tid pĂ„ fritidsaktiviteter som fĂžr. Men den store forandringen har vi fĂ„tt i transport og arbeid. Vi gikk til og fra skolen, selv om det var aldri sĂ„ langt. I dag blir man kjĂžrt”, forklarer Breivik.

En undersÞkelse som omfattet 1000 barn i TrÞndelag konkluderte med skremmende tall. Den viste at vi har en stadig voksende gruppe barn som er sÄ godt som fullstendig passive. Barn som sitter stille det meste av dagen, foran TV-en, pÄ skolen, foran dataskjermen. Barn som aldri klatrer i trÊr, aldri er pÄ skiturer, knapt nok har vÊrt pÄ en fisketur, og aldri har lÊrt Ä kle seg for en ruskvÊrsdag ute.

Samtidig som passiviteten Þker, roper stadig flere grupper fagfolk et alvorlig varsko om konsekvensene av et stillesittende liv. De forteller om Ättendeklassinger med nakke- og ryggproblemer like alvorlige som middelaldrende PC-brukere som kjÞrer bil til jobben og ser pÄ TV pÄ fritiden. De forteller om tredjeklassinger som ikke klarer Ä hoppe pÄ en fot eller stupe krÄke. De forteller om pysete 13-Äringer som ikke vil vÊre ute nÄr det regner, og usikre tenÄringer som fÞler at de ikke mestrer sin egen kropp. Forskere hevder at mange barn vil vÊre svÊrt passive nÄr de gÄr ut ungdomsskolen, og at den fysiske passiviteten bare vil Þke med Ärene.

UndersÞkelser foretatt av MMI for NIF i lÞpet 1996 og 1997 viser at 60 % av alle ungdommer i alderen 12-15 Är driver med organisert idrett. I aldersgruppen 16-19 Är er antallet deltakere redusert til 40 %. Blant 20-25-Äringene er det bare 24 % som deltar. Det er viktig Ä motvirke denne tendensen. To hovedÄrsaker til frafallet er kjedelige treningsopplegg og liten tid pÄ grunn av skole og andre aktiviteter. Kun 1 av 10 ungdommer 12-24 Är har innflytelse pÄ utformingen av egen aktivitet. Cirka 5 % er i dag engasjerte som trenere, ledere eller tillitsvalgte. Samtidig gir hele 30 % uttrykk for at de kunne tenke seg andre oppgaver innen idretten.

Under ledelse av Finn Ellingsen ble det utfĂžrt kartlegging av styrke, bevegelighet, koordinasjon og utholdenhet blant 18000 elever. Elevene ble testet i 12 ulike Ăžvelser. I 1997 ble undersĂžkelsen gjentatt. Resultatet for guttene var en nedgang i gjennomsnittsprestasjonene i samtlige Ăžvelser. For jentene var det mindre endringer, og det var en liten framgang i spenst og utholdenhetsĂžvelser.

Breivik er svĂŠrt negativ til at barna tilbringer store deler av dagen i barnehager. Det han i all hovedsak reagerer pĂ„ er den lille plassen barna har til fri lek og utfoldelse. “Med sĂ„ begrensede muligheter til fysisk utfoldelse at det er en skam. Innsatte i vanlige fengsler har langt stĂžrre arealer til rĂ„dighet enn barna”, sier Breivik til SHD.

“Vi har gjort barn en bjĂžrnetjeneste med Ă„ overorganisere dem. I dag er nesten all barneaktivitet voksenstyrt. Egenstyrt aktivitet er nesten borte. Det verste eksemplet jeg har mĂžtt, var et sted i Aust-Agder hvor de arrangerte voksenstyrt lek for barn mellom fem og sju. Tenk deg foreldrene som kjĂžrte ungene sine pĂ„ lek! Hvordan i all verden skal vi fĂ„ stimulert barns evner til Ă„ skape nĂ„r vi organiserer dem fra de stĂ„r opp til de legger seg”, spĂžr professoren.

Idretten mÄ ta sin del av ansvaret for at det er blitt slik. Norges Idrettsforbund har vÊrt Norges stÞrste og viktigste leder- og trenerutdanningsinstitusjon. AmbisiÞse klubber og ledere har tvunget barn i 10-12 Ärsalderen til Ä spesialisere seg i stedet for Ä la dem holde pÄ med det de har lyst til.

Frafallet i unge Ă„r er det store problemet, og idretten ser ikke ut til Ă„ vĂŠre i stand til Ă„ gjĂžre noe med det. “Jeg kunne tenke meg Ă„ knytte massidrettsaktiviteter til skolene. Dersom vi bygger idrettsanleggene i tilknytning til skolene og Ă„pner for egenstyrte aktiviteter pĂ„ fritiden, tror jeg vi vil Ăžke aktivitetsnivĂ„et betraktelig”, hevder Breivik.

Judotrening inneholder flere pedagogiske elementer som ville gjort det mulig Ä nÄ flere av mÄlene som L97 legger opp til. Nedenfor ser du noen av de positive elementene judotrening kan fÞre med seg i skolehverdagen:

  • Judo er en av de mest allsidige idrettene som finnes.
  • Judo er lett Ă„ tilpasse slik at alle kan vĂŠre med. Det er ingen tapere i judo.
  • Judo gjĂžr at man blir kjent med sin egen kropp og utvikler kroppsbevissthet.
  • Judo kan trenes av bĂ„de gutter og jenter pĂ„ lik linje. Slik kan judo bidra til Ă„ redusere fordommer.
  • Judo er ideelt som kombinasjonstrening med andre idretter.
  • Judo utvikler sosiale ferdigheter som Ă„ ta hensyn og Ă„ vise hverandre respekt.
  • Judo gir en god vekselvirkning mellom fysisk og mental trening. Øvelsene fremmer egenskaper som konsentrasjon, koordinering, kroppsbeherskelse og selvdisiplin.
  • Judo har helt klare regler. Dette skaper trygge rammer for aktiviteten.
  • Judo krever ikke noe utstyr utover vanlige gymmatter i startfasen.

Lederen for Barneidrettsgruppa i Konnerud Idrettslag skrev i 1990 at judo er en idrett som “mĂ„ gi egenskaper som orden og disiplin, samt at en mĂ„ innordne seg andre”. Dette er egenskaper som kan vĂŠre nyttige for alle barn Ă„ tilegne seg. I en tĂžff skolehverdag, trenger barn og unge den tryggheten man kan oppnĂ„ gjennom rammene som judotreningen gir.

I 1991 uttalte Forbundspresidenten i NJF – Bjarne Heimdal – at judoen har en unik mulighet til Ă„ fĂ„ innpass i den norske skolen. ” (
) vi har lang og positiv erfaring med judo som aktivitet nettopp helt fra 6-Ă„rsalderen og oppover. (
) Norsk judo har mange dyktige trenere med lang erfaring med barn.”

Legg igjen en kommentar

0