JudoMania > > Ep. 11: Fallteknikk

Fallteknikk

Sist oppdatert 20.03.2023.

Jeg har tidligere skrevet om fallteknikk i judo, både forlengs, baklengs og sidelengs. Dette er helt grunnleggende teknikker som gjør det mulig å kaste hverandre i matta gang på gang – uten at man skader seg. Det er så å si utenkelig å forestille seg skikkelig judotrening uten fallteknikk (ukemi waza).

Da jeg begynte på judo, sa trenerne at den viktigste teknikken i judo var å lære å falle riktig. De sa også at selv de aller minste barna kan falle uten å slå seg. Tenk bare på de aller minste når de skal lære å gå. Da er det gjerne masse bums og fall uten at det skjer så mye annet enn at de reiser seg igjen.

Tenk på denne taoist-anekdoten:

En full mann faller ut av en vogn, men han dør ikke av fallet. Det kan godt hende at han skader seg, men han overlever. Benbygningen og skjelettet hans er akkurat som alle andres, men han møter ulykken med en annen innstilling og mentalitet enn folk flest. Han er ikke bevisst på det faktum at han sitter i en vogn, og han er heller ikke klar over at han faller ut av den. Dermed er han ikke plaget av tanker om liv, død og frykt. Han har på en måte ingen kontakt med sin objektive eksistens.

Chuang Tzu

Men det er hverken sunt, praktisk eller ønskelig å være full hele tiden i håp om ikke å slå seg om man skulle falle. Dessuten er det vel faktisk slik at sjansen for nettopp å falle, og dermed også å slå seg, øker betraktelig om man er full.

Hva er fallteknikk?

På japansk heter fallteknikk ukemi. Og det inneholder et tegn som kan oversettes med å motta noe. Det samme tegnet brukes når man skal forklare hvem en teknikk blir utført på. Vedkommende omtales i judo som uke. Altså uke er den teknikken utføres på, altså den som mottar teknikken. Og ukemi betyr å motta en teknikk.

Målet for en judoka bør være at selve fallteknikken skal være en naturlig reaksjon på et fall. I utgangspunktet lærer man å falle i tre retninger i judo. bakover, til siden og forover. Når man faller forover bruker man en rulle. Baklengs og sidelengs bruker man armene for å absorbere kraften.

Virker det?

Så kan man jo spørre seg om fallteknikk virker? Og det korte svaret på det er: JA. Flere forskningsprosjekt har tatt for seg effekten av ukemi. En judokast forskerne har vært spesielt opptatt av er o-soto-gari fordi når det først skjer en hodeskade i judo, så er denne teknikken overrepresentert på statistikken.

Flere undersøkelser viser at det er stor forskjell mellom hastigheten hodet treffer matta i med og uten fallteknikk. Det vil si at for den erfarne judoutøveren som kan fallteknikk, så traff hodet sjelden eller aldri matta, og i de tilfellene hodet traff matta, så var hastigheten vesentlig lavere.

Annen forskning har vist at hastigheten man treffer matta med ikke reduseres vesentlig, men at utøverne legger mer vekt på å holde hodet høyt dersom de har trent fallteknikk. Det var også ganske stor forskjell på hastigheten hofte og ben treffer bakken med når man sammenlignet utøvere som har trent med de som ikke har trent noe særlig.

Konklusjonen til forskerne var at judoutøvere må trene masse randori, altså kamptrening eller sparring, med fokus på fallteknikk, og at man bør fokusere enda mer på hvordan man gjør det med bena og hoftene når man lander.

Kilder

  • Arkkukangas, M., Strömqvist Bååthe, K., Hamilton, J., Ekholm, A., & Tonkonogi, M. (2020). Feasibility of a novel Judo4Balance – fall preventive exercise programme targeting community-dwelling older adults. Journal of Frailty, Sarcopenia and Falls, 05(03), 47–52. https://doi.org/10.22540/jfsf-05-047
  • Ciaccioni, S., Pesce, C., Capranica, L., & Condello, G. (2021). Effects of a judo training program on falling performance , fear of falling and exercise motivation in older novice judoka. 21(3), 9–17. https://doi.org/10.14589/ido.21.3.2
  • Murayama, H., Hitosugi, M., Motozawa, Y., Ogino, M., & Koyama, K. (2020). Ukemi technique prevents the elevation of head acceleration of a person thrown by the judo technique ‘osoto-gari.’ Neurologia Medico-Chirurgica, 60(6), 307–312. https://doi.org/10.2176/nmc.oa.2020-0043
  • Sannohe, N., & Iida, T. (2008). Methods of Ushiro-Ukemi in judo : with Safety of Head and Arms (Issue 63). Akita University.

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Legg inn en kommentar

Fallteknikk
Episode 11