JudoMania > , > 13 fakta om tatami

13 fakta om tatami

Sist oppdatert 21.03.2023.

Det er selvsagt viktig at treningsutstyret fungerer optimalt i judo. Heldigvis er det ikke så mye utstyr som er strengt nødvendig i kampsport. Det hjelper selvsagt å ha en behagelig judodrakt og et passe langt judobelte, men ellers er det ikke så mye man behøver. Men, akkurat som i andre idretter, så er underlaget man trener på også viktig. Og i judo trener og konkurrerer man på tradisjonelle judomatter.

Her skiller vi oss ikke særlig fra andre idretter. Bare tenk på såpass ulike idretter som fotball, friidrett, golf, ulike former for motorsport, tennis og så videre. Det er klart at underlaget har noe å si – også i kampsport. I judo er hovedoppgaven til underlaget å dempe fallet. Som nevnt kan judoutøvere bruke ulike former for fallteknikk, men om man skal trene og konkurrere uten for mye ubehag, så er det klart at det er nyttig å ha et gulv som er tilpasset aktiviteten. I judo er slike gulv dekket med de tradisjonelle judomattene – tatami.

Her er 13 fakta om de originale tatami:

 1. Tatami er en gammel og tradisjonell måte å innrede gulvet i japanske boliger på.
 2. En standard tatami krever omtrent 4000-7000 gresstrå. Disse veves sammen av moderne maskiner. Det kan ta halvannen time å produsere en matte.
 3. En standard tatami er 910mm x 1820 mm, men målene kan variere fordi mattene alltid lages etter størrelsen på rommet – ikke motsatt.
 4. Det finnes fire andre standardstørrelser enn 910mm x 1820 mm. Kyouma (京間), chuukyouma (中京間), edoma (江戸間) og danchima (団地間)
 5. Dagens tatami-design ble vanlig i løpet av Heian-perioden. Størrelsen og tykkelsen på mattene ble gradvis standarisert.
 6. I Kyoto er det en Starbucks med tatami på gulvet.
 7. En standard tatami til boliger består av tre deler: Tatami-doko (畳床) er innsiden, altså fyllet; tatami-omote (畳表) er overflaten; tatami-fuchi (畳縁) er kanten på matta. (Denne delen av en tatami finner man vanligvis ikke på en judomatte.)
 8. Det er to måter å plassere mattene på: Shyugi shiki (祝儀敷き) er den mest populære, og her skal mattene plasseres slik at fire hjørner aldri møtes i ett punkt. Fushyugi shiki (不祝儀敷き) brukes i forbindelse med begravelser og tilsvarende hendelser.
 9. Judomatter er ikke lagd av det samme materialet som de tradisjonelle mattene. Overflaten er lagd av et stoff som ikke skal tiltrekke seg støv, og mattene er tilpasset moderne krav til hygiene.
 10. En tatami holder seg fin i omtrent 5-6 år. Da er det vanlig å bytte ut de gamle mattene med nye. Mattene tåler fuktighet svært dårlig, og de støvsuges eller tørkes med tørre kluter.
 11. Man skal aldri gå med sko på en tatami.
 12. Man sitter gjerne pent i seiza eller med bena i kors i et tatami-rom.
 13. I moderne japanske leiligheter er det sjelden at alle rom er dekket med tatami. Ofte vil et soverom eller gjesterom ha tradisjonelle matter på gulvet.

Kilde

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00