JudoMania > , > Tatami og judo

Tatami og judo

Sist oppdatert 21.03.2023.

Tatami er det japanske navnet på de judomattene man bruker på trening og i konkurranse. Matte har form, fasong og fasthet inspirert av de tradisjonelle mattene som man finner i mange japanske boliger. I judo er standardstørrelsen 2×1 meter, og tykkelsen er cirka 5 cm. En judomatte på denne størrelsen veier i overkant av 20 kg.

IJF har utarbeidet strenge retningslinjer for hvor fleksible og myke judomattene skal være. Disse retningslinjene tar for seg både mål, vekt, friksjon, krav til materialer, absorbsjonsevne og så videre.

Fargene på judomattene har lenge vært røde og grågrønne, men de senere årene har man lagt vekt på større kontrast og farger som er mer tv-vennlige. Blå og gule matter har blir brukt, og i 2014 i London ble det brukt røde og gule matter, angitt med helt bestemte fargekoder av IJF. Her skal ingenting overlates til tilfeldighetene.

OL i London 2014

I OL i London brukte man røde og gule judomatter:

Røde matter, pantone 1795 C

Gule matter, pantone 123 C

VM i Tokyo 2019

I VM i Tokyo 2019 ble fargekodene endret til blått og rødt, og disse fargene var det også enighet om å benytte i OL i Tokyo 2020:

Røde matter, pantone 032 C

Blå matter, pantone 305 C

Tradisjonelle tatami

De tradisjonelle japanske mattene har omtrent samme mål som en judomatte – 1820 x 910 mm. Det viktige er at de er dobbelt så lange som de er brede. Det finnes også andre størrelser som gjerne er typisk for de ulike regionene i Japan:

  • Kyoma (京間) – 955 x 1910 mm
  • Chuukyouma (中京間) 910 x 1820 mm
  • Edoma (江戸間) – 880 x 1760 mm
  • Danchima (団地間) – 850 x 1700 mm

Overflaten på en tatami har tradisjonelt bestått av vevde rishalmstrå, og dette gjorde at de opprinnelige tatami skiftet farge fra grønt til gult etter hvert som de ble gamle og slitte. De moderne judomattene har en mykere kjerne, og det utgjør en stor forskjell når man skal trene judokast på slike matter. (Les mer om hvordan moderne tatami produseres her.)

Ordet tatami er utledet fra verbet tatamu (畳む) som betyr å stable eller legge i bunker. I gamle dager var tatami kun forbeholdt de rikeste, og folk flest levde i hus med jordgulv dekket av tynnere tepper. Mot slutten av 1800-tallet ble tatami vanligere i alle boliger, og i våre dager er det vanlig å angi størrelsen på et rom eller en leilighet etter antall tatami.

Kilder

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00