JudoMania > , > Moderne judo

Moderne judo

Sist oppdatert 26.12.2023.

Hvilke teknikker preger moderne judo? Judokamper forandrer karakter i forhold til regelendringer og andre faktorer. Om ikke lenge står forhåpentligvis OL i Tokyo for døren, og da blir det spennende å se hvilke teknikker som gjør seg gjeldende da. Inntil videre kan det være interessant å se på en analyse gjort av teknikkene som var mest populære under VM i judo i 2019. Analysen ble utført av JudoCrazy.

  • Stadig flere velger å kaste sode-tsurikomi-goshi både stående og i en dropdown-variant. Kastet er gunstig i og med at man risikerer relativt lite – i alle fall i forhold til mulig gevinst.
  • Soto-makikomi er også populært, litt av samme grunn som for sode-tsurikomi-goshi. Her handler det på en måte om å utnytte grep og rotasjon, for å kaste uke – uten at man risikerer spesielt mye.
  • O-uchi-gari utføres gjerne på samme måte som Naohisa Takato gjør det, altså med et grep rundt midjen til uke.
  • En variant av uchi-mata der man starter teknikken med front mot uke har blitt ganske vanlig. En av de tydeligste eksponentene for denne varianten er Georgia Zantaraia fra Ukraina. Denne varianten ser ganske kraftkrevende ut, men den fører også til noen spektakulære teknikker – og det liker vi.
  • Tsurikomi-goshi ble brukt av mange utøvere.
  • Det er også flere som utnytter overgangen mellom bakkekamp og stående kamp på mer effektive måter. Alle topputøvere har for eksempel lagt inn teknikker der de kaster motstandere som er på vei opp fra knestående posisjon.

Kilde

Yeoh, Oon (2019). The top 10 trends of the Judo Worlds

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00