JudoMania > , > Kunisaburo Iizuka

Kunisaburo Iizuka

Sist oppdatert 28.03.2024.

Kunisaburo Iizuka var den mest fremtredende judotreneren i Japan på 1930-tallet. Han ble født 13. februar 1875, og allerede da han var 13 år gammel flyttet han til Tokyo.

14 år gammel begynte Kunisaburo Iizuka på Keio Gijuko som opprinnelige hadde vært en nederlandsk privatskole, men som nå hadde fått universitetsstatus. På Keio trente Iizuka judo (eller jujutsu alt ettersom hvordan man ønsker å omtale det). En av utøverne han trente med på Keio hadde 2. dan fra Kodokan, så dermed fikk han en liten forsmak på hva den moderniserte formen judo handlet om.

I 1890 forlot Iizuka Keio-universitetet til fordel for en sjøskole i Tokyo. Det var ingen jujutsutrening på denne skolen, men en dag så han likevel en mann med en gi på seg. Det er litt usikkert hva slags gi dette kan ha vært, siden judogi slik vi kjenner den ikke fikk sin nåværende fasong for noen år senere. Uansett, han tok følge med mannen og havnet på Kodokan. Der søkte han om medlemsskap og ble tatt inn 23. november 1891, bare 16 år gammel.

Kunisaburo Iizuka var en ambisiøs ung mann. I hans første kamp mot en av de større utøverne, ble han selvsagt kastet i bakken flere ganger. Iizuka sa senere at han ble rasende, men også enormt motivert av denne opplevelsen.

De som utmerker seg i kampsport kan unnvike selv om de blir angrepet med et sverd i den mørke natten.

Kunisaburo Iizuka

To år senere i en kohaku-turnering deltok Iizuka som leder for et lag med utøvere som ikke hadde trent så lenge. Der kastet han lederen for motstanderlaget to ganger, og ble umiddelbart gradert til 1. dan av Jigoro Kano.

På denne tiden startet treningene på Kodokan klokka 5 og sluttet klokka 7 på morgenkvisten slik at folk rakk jobben. Sakujiro Yokoyama var hovedtrener. Utøverne på Kodokan surret judogien rundt hodet(!) og dro på joggeturer. Dette så mistenkelig ut for byen politistyrker som ofte stanset utøverne for å spørre hva de drev med. Standardsvaret var at utendørs trening motvirket sykdommer som tuberkulose, og at det var bra som mental trening.

Iizuka fikk 6. dan på Kodokan i 1905. Selv om han hadde aller mest lyst til å reise utenlands aksepterte han et jobbtilbud som judotrener på Keio universitetet i 1906.

Iizuka var litt lavere enn gjennomsnittet av studentene, men var han svært atletisk bygd. Flere kalte ham for “Mini-Hercules”. De beste blant de unge utøverne hadde store problemer med å overvinne ham på treningene – selv da Iizuka var langt over 35 år.

Det finnes flere fortellinger om Kunisaburo Iizuka, og flere av dem handler selvsagt om ulike kamper. Kampene begrenset seg ikke til judo og jujutsu. I 1902 var det for eksempel planer om en kamp mellom Iizuka og en bokser, men bokseren trakk seg i siste øyeblikk fra kampen.

De fleste husker Iizuka som en mild person utenfor dojoen, men som en meget bestemt trener og leder i dojoen. Den følgende anekdoten kan være et eksempel på det:

Yoshio Sugino ble en gang beordret av de eldste klubbmedlemmene til å dømme en kamp fordi det ikke var noen andre der som kunne gjøre det akkurat da. Iizuka hørte dette, og han ble rasende. “Det kommer absolutt ikke på tale! Du har ikke engang en hakama på deg i dag. Vi kan overhodet ikke tillate at noen uten hakama dømmer en kamp”, ropte han. Vanligvis var Iizuka en mild og snill mann, men i dojoen var han som en tiger.

I 1933 møtte Iizuka også Sarah Mayer som vi har hørt om flere ganger. Hun fikk instruksjon av han på en treningsøkt som ble avsluttet med et bad i de varme kildene i Ikaho Onsen (伊香保温泉) som ligger ved foten av det vulkanske fjellet Haruna.

I desember 1937 mottok Kunisaburo Iizuka 9. dan, og ni år senere fikk han 10. dan, 4. mai 1946.

Sommeren 1938 tok Iizuka med seg utøverne sine fra Keio til USA. Båtturen varte omtrent to uker, og 7. juli 1938 gikk de i land i San Fransisco. Der konkurrerte de mot, og slo, flere judolag fra California.

Deretter dro de nordover, og 6. august ankom de Seattle. Også her feide de matta med de fleste motstanderne, selv om det var noen får hederlige unntak. Utøverne han hadde med seg var ifølge Japanese-American Courier (13. aug. 1938) rundt 180 cm og 100 kg hele gjengen. Det var altså ikke noen smågutter som ville vært enkel match uansett hvilket nivå motstanderne hadde. Selv spøkte de med at “de store gutta ble igjen hjemme på grunn av noen viktige eksamener”.

Iizuka gikk ingen kamper, men han var med som trener, leder og mester. På denne tiden hadde han fått 9. dan.

Kunisaburo Iizuka døde 25. august 1958 i Tokyo.

Kunisaburo Iizuka dangraderinger

 • 1891 – begynner på Kodokan
 • 1893 – 1. dan
 • 1895 – 2. dan
 • 1896 – 3. dan
 • 1899 – 4. dan
 • 1901 – 5. dan
 • 1908 – 6. dan
 • 1916 – 7. dan
 • 1922 – 8. dan
 • 23.12.1937 – 9. dan
 • 04.05.1946 – 10. dan

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00