JudoMania > , > Ep. 47: Sarah Mayer – del 1 av 2

Sarah Mayer – del 1 av 2

Sist oppdatert 29.10.2023.

Sarah Mayer, eller Winifred Sarah Tapping, som hun opprinnelig het, ble den første ikke-japanske kvinnen som fikk svart belte i judo. Men hvem var hun, hvor kom hun fra, hvordan ble hun introdusert for judo, og hvorfor ble hun så godt mottatt av de japanske judomiljøet?

Sarah Mayer ble født 17. oktober 1896. Hun vokste opp i det som var nye og ganske moderne leiligheter, de såkalte Albany Mansions langs Albert Bridge Road, ved Battersea Park, på sørsiden av Themsen i London. Dette var et fint område å vokse opp i med parker, hus med hager, brede veier med god plass til både hestevogner og syklende og frigjorte kvinner. I nabolaget bodde det lærere, bankansatte og musikere. Mange av leilighetene står også oppført med en husholderske eller tjenestepike.


Faren til Sarah het Alfred Benedict Tapping var skuespiller og med i ledelsen av Pioneer Players og New Players som satte opp forbudte teaterstykker der kvinners rettigheter sto i fokus. Moren het Alice AmeliaFishwick. Hun var også skuespiller, og var kjent som Alice Farleigh. Også besteforeldrene til Sarah Mayer var skuespillere.

Foreldrene henne påsto at de hadde vært gift helt siden en liten stund før Sarah Mayer ble født, men nærmere undersøkelser har vist at det ikke var tilfelle. Alfred hadde vært gift tidligere, og det var aldri tatt ut en formell skilsmisse. Slik sett var Sarah Mayer født utenfor ekteskap – uten at det ser ut til å ha påvirket livet hennes i særlig grad.

https://www.instagram.com/reel/CmCcPL8jzqP/
Snøballkrig filmet i 1897. Dette er riktignok i Frankrike, men vi kan regne med at folk og klær var omtrent de samme i London der Sarah Mayer bodde.

Det var ikke minst på grunn av kontaktene og miljøet foreldrene hennes vanket i at Sarah Mayer ble introdusert for personer som Edith Garrud og andre kjente suffragetter som trente jujutsu eller judo på denne tiden.

Mayer ble altså født inn i en teater- og skuespillerfamilie, og allerede tidlig i livet ble hun vant til reiser var en del av livet. Allerede da hun var fem måneder gammel la foreldrene hennes ut på turne til Hull.

Da foreldre til Sarah reiste to år, fra hun var 5 til hun var 7 år, til utlandet var det slektninger som passet på henne og søskenflokken. Etter hvert som hun ble tenåring var det hun som passet på sine to søsken mens foreldrene reiste rundt på oppdrag i store deler av Storbritannia.

Det er i løpet av disse ungdomsårene at Sarah Mayer først blir eksponert for og fascinert av Asia og den såkalte orientalske kulturen. Det skjer via teateret og ulike skuespill hun ser oppført eller er med på selv.

Økt sosial status

Da Sarah var omtrent 15 år flyttet de fra leiligheten ved Battersea til et større hus med. Huset lå landlig til, men i våre dager er dette området sentralt i London. Dessuten hadde de to tjenere, så dette var et sosialt opprykk, kan man si.

I løpet at tenårene ble hun introdusert for mange av de kjente forkjemperne for kvinners stemmerett, også kjent som suffragettene.

Sarah Mayer hadde vært gift en gang tidligere. Det første ekteskapet med Sills Keith Gibbons varte bare i maksimalt ett år fra 1919 til 1920, noen kilder skriver at det i praksis bare varte en måneds tid. Sills hadde gått på Harrow, som var en eksklusiv skole, samtidig som den ikke ukjente Nehru, som senere ble Indias første statsminister.

Sills Keith Gibbons sto oppført i folketellingslistene som «trelasthandler» selv om alt annet egentlig indikerte at han drev med verdipapirer og aksjer. Uansett, dette var nok et tegn på denne klassereisen som Sarah Mayer var med på – fra den øvre middelklassen til overklassen.

Ekteskapet gikk heller dårlig, og i løpet av det første året, hadde Sills fått barn med en annen kvinne. Sarah Mayer hadde også blitt tiltalt for å forsøke å kjøpe en pelskåpe fra det kjente magasinet Harrods – uten dekning, med en såkalt falsk kreditt. Dette vakte oppsikt og ble en sak i enkelte aviser. Det tok likevel 2 år før Sills krevde skilsmisse fra Sarah Mayer. 3. oktober 1923 ble skilsmissen innvilget.

Robert John Mayer

Og året etter, i 1924, giftet hun seg altså med Robert John Mayer som hun gjerne kalte for Robin. Og dette var jo egentlig ganske bemerkelsesverdig dersom man tenker på at dette var et ekteskap mellom et såkalt uekte barn av romersk-katolsk opprinnelse som giftet seg med en mann av jødisk avstamning.

Paret bosatte seg i 61 Kennington Oval som har en fantastisk beliggenhet, men vi er fortsatt i gangavstand fra alle andre steder hun har bodd i løpet av sitt nå 28-årige liv.

Ganske raskt søkte hun etter hjelp til å holde hus og eiendom i orden:

Ektepar søkes, alt arbeid må kunne utføres, liten bungalow på landet; to i familien; må kunne lage god mat og ha gode referanser; romslig lønn tilbys virkelig gode tjenere.
Mrs. Mayer

Sarah Mayer begynner på judo

I 1926 begynte Sarah Mayer trene judo på Budokwai. Hun ble listet opp som medlem nr. 216, og hun ble med dette det 31. kvinnelige medlemmet i klubben. Hun sa i et senere intervju at hun og mannen startet sammen, men at han ikke synes noe særlig om kampformen, og derfor sluttet han ganske raskt.

Sarah Mayer sluttet faktisk også etter en liten stund, sannsynligvis fordi ekteparet vurderte å flytte til Afrika. Det ble det ikke noe av, og i november 1927 begynte hun nok en gang på Budokwai, nå som medlem nr. 267 (eller 275 i enkelte kilder).

Sarah Mayer kom altså i kontakt med judomiljøet i London, rett og slett på grunn av det overklassemijøet hun vanket i. På denne tiden (1928) flyttet paret til den største boligen de noen gang hadde bodd i. Ifølge boligannonsen var det dette de flyttet inn i:

En meget attraktiv og kompakt frittstående eiendom, høyt beliggende, bestående av et imponerende hus, adkomst med hest og vogn, inneholder ti sove- og omkledningsrom, biljardrom, tjenerboliger, tre bad, to trapper, romslig hall, fem vakre stuer og kontorer.

Huset hadde moderne vann og avløp, eget elektrisk lys, pluss boder, garasjer, tre uthus, drivhus, herlige fornøyelsesområder, kjøkkenhage og frukthage. I alt var det snakk om 13 mål tomt. For denne herligheten betalte han £6,350 som tilsvarer omtrent 5,6 millioner norske kroner med dagens kroneverdi. De brukte nesten like mye penger på å pusse opp huset, omtrent £4650, eller omtrent 4,1 millioner norske kroner.

Trenerne hennes på denne tiden var Yukio Tani og Gunji Koizumi. Disse to hadde stor betydning for utviklingen av britisk og europeisk judo. Gunji Koizumi hadde blant annet grunnlagt Budokwai bare noen få år tidligere, i 1918.

Sarah Mayer på sin side tilhørte den absolutte overklassen i England, ikke minst på grunn av sitt ekteskap med Robert (Robin) John Mayer som hadde gått på Harrow School (se for deg Harry Potter-filmene). Harrow, og Eton for den saks skyld, er overklasseskoler som utdanner omtrent alt av samfunnselite i det rimelig klassedelte engelske samfunnet.

Denne overklassebakgrunnen hennes kan forklare den helt tydelige selvtilliten hun møtte omverdenen med, også det japanske samfunnet – som vi fikk et lite inntrykk av i brevet hun skrev til Koizumi. I notatene til denne episoden har jeg linket til flere av brevene hennes, og de er skrevet i den samme språklige stilen.

Og som noen forskere har pekt på:

Det var en enorm forskjell mellom fritidsaktivitetene til velstående hustruer og døtre i det fasjonable Mayfair eller i velstående forsteder og deres samtidige kvinner og menn som bodde i slumboliger i sentrum av byen.

Som den privilegerte kvinnen hun var, hadde hun tid og mulighet til å drive med andre aktiviteter enn å jobbe for å få endene til å møtes.

Forholdet mellom England og Japan var ganske komplisert på begynnelsen av 1900-tallet. En rekke konflikter og allianser påvirket i stor grad hvordan de to landene forholdt seg til hverandre. Begge landene hadde interesser i Kina, og de var derfor skeptiske til Russland. For Japans del hadde dette ført til en krig med Russland. England hadde presset Frankrike til ikke å støtte Russland i denne krigen, og da seieren til det lille landet Japan over det mektige Russland var et faktum, hadde interessen for alt japansk fått et voldsom oppsving i England.

Japan, bushido, samuraier, jujutsu og alt som kom fra det japanske samfunnet var interessant for folk i Europa. Det gjorde blant annet at judo ble populært. I en britisk avis på denne tiden kunne man for eksempel lese at «japanske kvinner anser ikke fysisk svakhet for å være vakkert.»

Ifølge en av de første japanske judotrenerne i England så var jujutsu perfekt for kvinner:

Balanse og hurtighet vil alltid vinne, og kvinner er alltid hurtige. Når en stor storm feier gjennom skogen, er det verst for de tunge og solide trærne. De mindre og elastiske plantene tåler stormen fordi de gir minst motstand mot den motsatte kraften. Slik er det med jujutsu. Det er det eneste systemet i verden som kan gjøre det mulig for en vanlig kvinne å beseire en sterk mann.

Japansk judotrener, bosatt i England

Den judoen kvinnene på Budokwai lærte hadde et sterkt selvforsvarsfokus. Mange av de som trente der ønsket å lære teknikker som kunne beskytte dem mot bøller på gata, politivold eller voldelige ektemenn. Det var faktisk flere aviser i England som ga uttrykk for at judo og jujutsu kom til å ble mer populært for kvinner enn for menn.

Ingen judostjerne

Sarah Mayer var på ingen måte en ledende eller lovende judoutøver blant alle kvinnene som trente på Budokwai. Etter å ha trent judo i seks år, i 1932, graderte hun seg til, eller mottok hun, 4. kyu som var den andre beltegraden i systemet til Budokwai på denne tiden. Nybegynnerne hadde 5. kyu.

På denne tiden hadde flere av hennes kvinnelige treningspartnere gradert seg både til 2. kyu og 1. dan.

London på 1930-tallet.

Det var heller ikke slik at Budokwai på noen måte benyttet seg av Sarah Mayers teaterbakgrunn i reklamesammenheng. Hun forble et ganske anonymt medlem av klubben fram til hennes reise til Japan. Hun ble faktisk heller ikke brukt av Budokwai til noen form for reklame etter hun kom hjem fra Japan.

Les og hør mer om Sarah Mayer i del 2.

Kilder:

  • Callan, Heffernan & Spenn (2018) Women’s Jūjutsu and Judo in the Early Twentieth-Century: The Cases of Phoebe Roberts, Edith Garrud, and Sarah Mayer, The International Journal of the History of Sport, 35:6, 530-553, DOI: https://doi.org/10.1080/09523367.2018.1544553
  • Callan-Spenn, Amanda (2019) Having a Bath in Japan: A Biographical Study of Actress and Black Belt Jūdōka Sarah Mayer (1896-1957). University of Wolverhampton
  • Callan-Spenn, A. (2020). The politicisation of sport in the interwar period: a case study of British jūdoka Sarah Mayer. Sport in History40(3), 313–327. https://doi.org/10.1080/17460263.2020.1776379
  • Journal of Combative Sport (2000), Special Section: Training in Japan pre-1960. An Englishwoman’s Description of Learning Judo in Japan: Letters from Sarah Mayer to Gunji Koizumi, 1934-1935, Part I. [Journal of Combative Sport: Special Section: Training in Japan pre-1960 part 1, https://ejmas.com/jcs/jcsart_mayer1_0200.htm
  • Spenn, Amanda. (2017). Sarah Mayer: A Judo Journey.
  • The National Archives (u.a.) Divorce Court File: 87. Appellant: Sills Keith Gibbons. Respondent: Sarah Winifred Benedict Gibbons. Co-respondent: Robert John Mayer. Type: Husband’s petition for divorce [hd].
  • Wikipedia, 1934 Muroto typhoon – Wikipedia

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00