Judogi

Sist oppdatert 26.01.2021 av Arne Midtlund

Judogi er navnet på drakten man bruker når man trener og konkurrerer i judo. Hvis du er på en judotrening eller snakker med folk som trener judo, vil du også høre at de omtaler en judogi som gi eller drakt. Kanskje noen ytterst få også sier dogi.

En judogi består av to deler i tillegg til et belte (obi).

Jakken (uwagi) er designet som en tradisjonel kimono. Kimono betyr rett og slett “noe å ha på seg”. En uwagi er som regel lagd av et solid bomullsstoff, og den kan være ganske tung.

Judojakken er vevd slik at den skal tåle alle riving og sliting som skjer i løpet av en treningsøkt. En normal judojakke er – med god grunn – dobbelt så tjukk som en karatejakke. En karatedrakt hadde lett blitt ødelagt – selv på et nybegynnerparti i judo.

Det er viktig at man tar på seg jakken på ordentlig måte. Det venstre jakkeslaget skal dekke det høyre – ikke motsatt. Hvis man gjør det omvendt er den symbolske betydningen i Japan at den som bærer jakken er
død.

Buksen (zubon) er ikke like tung som jakken, men den alltid ekstra stoff foran på knærne. Mange konkurransedrakter er til og med forsterket på hele framsiden av buksebena. Judobuksen er ganske smal i forhold til for eksempel aikidodrakten. Man kan heller sammenligne den med en karatebukse.

Blå og hvit judogi

I konkurranser skiller man mellom judoutøverne ved hjelp av to distinkte farger på judodraktene – blå og hvit. Det var judolegenden Anton Geesink som offisielt foreslo at man skulle bruke to ulike farger på judogien. Det skjedde i 1986 på en IJF-konferanse i Maastricht. Ideen var at det skulle være enklere for tilskuerne å se forskjell på utøverne.

Web Product Photos 0003s 0001s 0000 red labelMizuno Yusho Japan Gi Blue 0003s 0001s 0000 red label
Judodrakter kommer i to farger – hvit og blå.

Bilder

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, fikk 1. dan i 1989 og begynte å lage disse nettsidene i 1997.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.