×
📬

Få én e-post i måneden fra Arne 👋

JudoMania > , > Judo har færrest skader i OL

Judo har færrest skader i OL

Judo er en fysisk krevende sport der man kanskje skulle tro at risikoen for skader er høy. Men det viser seg faktisk at judo er blant de aller tryggeste olympiske kampsportene. Judo kommer også svært godt ut av det, dersom man sammenligner med andre idretter.

I en studie fra 2021, utført av den belgiske forskeren dr. Peter Smolders, så man på skadefrekvensen i internasjonal konkurransejudo. Der så man at det kun var 2,6 % av utøverne i konkurransene som hadde hatt behov for medisinsk hjelp. Dette er mye lavere enn det som er rapportert for andre olympiske idretter.

Skadefrekvens i olympiske idretter

Forskning fra sommer-OL i London i 2012, viser at skadefrekvensen var hele 11-12 %. Her så man på alle olympiske grener samlet. Dette er jo betydelig høyere enn det tallet man fant i judo. Det er også på kollisjonskurs med The Olympic Movement Medical Code der det slås fast at all idrett skal utøves slik at det ikke påfører utøverne fare for skade eller helseplager.

Heidi Løke var blant verdens beste strekspillere i håndball.

Nå vet jo alle som har drevet med toppidrett at det ikke er slik i praksis. Det er som en av kursholderne fra Olympiatoppen fortalte oss en gang på 1990-tallet: Trening handler om å forbedre helse; toppidrett handler om å redusere sjansen for skader. Det var opplest og vedtatt at man i toppidrett presser alle marginer så hardt at sjansene for å skade seg er store.

Yamamoto Sachiko (OL i 1992 i Albertville)

Da er det fint å se at sammenlignet med andre olympiske idretter, har judo lavere skadefrekvens i konkurranser. Dette er ikke tilfeldig. Mange av reglene i judo handler om å redusere sjansene for skader. Noen vil sikkert påstå at det er selve poenget med judo, altså å minimere sjansene for å skade seg samtidig som man maksimerer treningseffekten.

  • Boksing: Skadefrekvensen i olympisk boksing har blitt rapportert til 17–19 %, med hodeskader og hjernerystelser som de vanligste skadene (Loosemore et al., 2017).
  • Bryting: I både fristil og gresk-romersk bryting er skadefrekvensen 6–8 %, med muskel- og ligamentskader som de mest utbredte (Tuominen et al., 2018).
  • Taekwondo: Skaderaten ligger på 16–20 %, med høy forekomst av hodeskader og brudd (Lystad et al., 2013).
  • Håndball: Skaderaten under OL i 2012 var 15 %, med ankelskader og fingerskader som de mest vanlige (Soligard et al., 2017).
  • Turn: Skaderaten i turn ligger på 13–15 %. De fleste skadene skyldes høye landinger og fall (Kerr et al., 2015).
  • Alpint og freestyle skikjøring: Disse idrettene har noen av de høyeste skadefrekvensene i OL, med en skaderate på 17–30 %, hovedsakelig knyttet til fall og høyhastighetskollisjoner (Flørenes et al., 2012).

Hvorfor er judo trygt?

Det er flere faktorer som kan forklare hvorfor judo har en relativt lav skadefrekvens sammenlignet med andre kampsporter. Jeg har allerede vært inne på en av dem, men det kan være flere elementer som spiller en rolle.

  1. Fokus på fallteknikk (ukemi): Judoutøvere lærer hvordan de skal falle for å unngå skader. Dette er selvsagt viktig, selv om man i konkurranse paradoksalt nok gjør alt man kan, for ikke å falle korrekt. (Her vil jo et korrekt fall underbygge at teknikken var perfekt, og dermed vil utøveren som faller perfekt tape konkurransen.)
  2. Strenge medisinske regler: Under OL og andre store konkurranser er det selvsagt alltid medisinsk personell tilgjengelig, og i judo er det strenge regler for når en utøver må trekke seg fra kamp på grunn av skade.
  3. Fravær av slag og spark mot hodet: I motsetning til boksing og taekwondo, hvor hodeskader er svært vanlige, fokuserer judo på kast og grep. Dette reduserer selvsagt risikoen for alvorlige hodeskader betraktelig.
  4. Vektklassedeling: Judo har nøye definerte vektklasser, noe som forhindrer at mindre utøvere blir utsatt for betydelig tyngre motstandere, slik det kan skje i andre idretter som lagidretter (håndball og fotball).
  5. Strenge dommerregler: Reglementet i judo er spesielt innrettet mot å redusere sjansene for å skade seg. Ikke alle er enige i at reglene i judo er gode, men de har bidratt til å redusere skadefrekvensen (International Judo Federation, 2022).

Konklusjon

Judo er kanskje tøft, men det er langt fra så brutalt som enkelte tror. Faktisk er judo en av de tryggeste idrettene i OL! Takket være smarte regler, skarpe dommere og en god dose sunn fornuft – som å lære folk å falle uten å skade seg – holder skadefrekvensen seg lav. Enten du er en fersk hvitbelte eller en beinhard OL-utøver, kan du gå helhjertet inn i hver kamp – og fortsatt være like hel når du går av matta som da du gikk på!

Kilder

Legg inn en kommentar

Les mer her

0
Henvis til denne kilden