Ichiro Hatta

Sist oppdatert 20.03.2023.

Ichiro Hatta ble født i Hiroshima i 1906. 25 år gammel var han på en kort reise til England. To år tidligere hadde han vært i USA, for å bidra til å gjøre judo mer kjent der. Han hadde mange sentrale judopersoner, blant andre Jigoro Kano og Kyuzo Mifiune, i kontaktnettet sitt.

Ichiro Hatta var kjent for sin spartanske og pietistiske tilnærming til trening. Han uttalte blant annet at det viktigste ikke er å unngå den ene sigaretten. Den er kanskje ikke så farlige i seg selv (som han sa). Men det viktigste er viljestyrken man viser ved å unngå fristelser. Det er nettopp denne viljestyrken som kan hjelpe deg til å bli en bedre kampsportutøver. Det er også denne viljestyrken som får deg til å møte opp på trening selv om du har litt vondt i hodet, og selv om kanskje det ikke høres så lurt ut for oss, så mente Hatta at det er denne viljestyrken og evnen til å holde ut som skiller gode og dårlige utøvere fra hverandre.

Ichiro Hatta mente også at man måtte trene mye. “Nybegynnere som trener fem timer om dagen, kan oppnå et høyt nivå”, mente han. Man må iallfall trene hver dag. Hatta la også vekt på søvn. Her mente han at 8-10 timer hver dag var helt essensielt.

Hatta mente at man kunne legge inn elementer av trening i alle sammenhenger. Når han selv ble bedt om å styrke den venstre siden av kroppen, la han vekt på å gjøre alle dagligdagse aktiviteter med venstre arm og ben. Etter omtrent to år med dette fokuset, var de venstre teknikkene hans like gode som de høyre.

Hatta og bryting

I 1932 deltok Hatta i OL, men siden judo ikke var med på programmet, så måtte han delta i gresk-romersk bryting. Han hadde allerede drevet en god del med bryting, og han hadde grunnlagt Dai Nippon Amateur Wrestling Association som i våre dager heter Japan Wrestling Association.

Hatta var en sentral skikkelige i internasjonal brytesport helt til han døde i 1983. Det var blant annet han som sto bak forslaget om at brytearealet skulle være sirkulært i stedet for kvadratisk. Noen mener Hatta var inspirert av sumo da han foreslo dette.

Ichiro Hatta var aktivt med i promoteringen av så å si alle profesjonell idrett i Japan. Hovedfokuset var kanskje kampformer, han grunnla blant annet Japan Sambo Federation, men også helt andre aktiviteter sto sentralt for Hatta. Han bidro for eksempel i opprettelsen av en kennelklubb.

Ichiro Hatta skrev også haikudikt. Dette gjorde at han kom i kontakt med prins Takahito, den yngste sønnen til keiser Taisho. Dette var en fordel når han skulle få innpass i ulike offentlige sammenhenger.

Sarah Mayer og Ichiro Hatta

Ichiro Hatta er også kjent for å være den judoutøveren fra Japan som kanskje hadde mest å gjøre med Sarah Mayer da hun var i Japan. Blant annet bodde Sarah Mayer med Hatta og foreldrene hans i Setagaya-ku som ligger sørvest for, og litt i utkanten av Tokyo.

Det var også Hatta som tok Sarah Mayer med på treninger på Kodokan, og han inviterte henne med på vintertreningen, kan-geiko, fra og med 5. januar 1935. Da hadde hun allerede vært med på noen judoøkter på Waseda University der han underviste både i judo og bryting.

Kritisk til japansk judo

Ichiro Hatta var ikke redd for å si det han mente, og han kunne være mer direkte enn det man var vant til i Japan. Han var blant annet opptatt av at det japanske judomiljøet med Kodokan i spissen ikke klarte å bestemme seg for om de ville være en olympisk sport eller om de ville fokusere mer på den pedagogiske siden ved judo.

Slutten av livet

Ichiro Hatta mottok etter hvert 7. den i judo. Mot slutten av livet fikk han store alkoholproblemer, og det var også det som gjorde at han døde i 1986, såpass ung som 77 år gammel. I 2013 ble det avduket en bronsestatue av Hatta ved Nippon Sport Science University.

Ichiro Hatta ble tildelt den olympiske orden av den olympiske komité, for hans innsats og betydning for judo og de olympiske leker.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

0:00
0:00