Sumo

Sist oppdatert 08.04.2024.

Sumo en fullkontakt form for bryting der to utøvere kjemper mot hverandre på en sirkelformet arena. Kampformen er svært populær i Japan, og de beste sumo-utøverne er superstjerner.

Mange japanere kaller sumo for gendai budo, det vil si en moderne kampform. Like vel kan deler av sumoens historie nøstes flere hundre år bakover i tid. Tradisjonene og seremoniene som omkranser en sumokamp er blant annet påvirket av en religion som kalles shinto. Dette gjelder for eksempel kastingen av salt.

Historikk

Sumo nevnes i tekster som er over 1000 år gamle, men da som “sumai”. Den tidens sumo minnet sannsynligvis lite om moderne sumo fordi regler var en sjeldenhet og det var ikke uvanlig at kamper kunne ende med døden for en av utøverne. Sumo refererte gjerne rett og slett til alle former for brytekamper man kunne tenke seg.

En ekte sumokamp i en bakgård. (Foto: Okinawa Soba, Flickr, 2006)

I løpet hundreårene har det gradvis blitt innført regler slik at kampene skulle bli mindre farlige. Etter hvert ble hensikten å kaste motstanderen, og senere ble det innført regler som gjorde at man kunne vinne kampene ved å dytte motstanderen ut av kampområdet.

Kampområdet avgrenses av en ring, dohyo, i moderne sumo, og det er sannsynlig at slike avgrensninger av kampområdet ble tatt i bruk på 1600-tallet.

Påkledning

For mange er nok påkledningen noe av det mest fremmede ved sumo. Bryterne bruker et lendeklede, mawashi, som ikke dekker særlig mye av kroppen. Dette gjør at det er vanskelig å få grep, og de som har sett sumo merker seg raskt at mye av teknikkene går ut på å dytte framfor å gripe.

The Miriam and Ira D. Wallach Division of Art, Prints and Photographs: Photography Collection, The New York Public Library. (1880 – 1889). Wrestling Retrieved from https://digitalcollections.nypl.org/items/510d47d9-c5c8-a3d9-e040-e00a18064a99

Under Edo-perioden, rett før judo ble utviklet, hadde bryterne på seg et lendeklede og et slags forkle i tillegg, kesho-mawashi. Tilsvarende kostyme kan man se hos de høyeste graderte utøverne når det foregår spesielle seremonier.

Hvordan vinner man en kamp?

Det er to måter å vinne en sumokamp på:

  • Den første som berører bakken med en annen del av kroppen enn fotsålene taper.
  • Den første som dyttes ut av ringen taper.

Så enkelt er det, og som regel er en sumokamp over etter noen få sekunder. Det er svært one slik i sumo at det er størrelsen det kommer an på.

Turneringer

Hvert år arrangeres det seks store internasjonale sumoturneringer, honbasho. Hver turnering varer i 15 dager. Kampene er lagt opp slik at hver dag starter med de minst erfarne og slutter med superstjernene. Profesjonelle sumobrytere kan tjene flere millioner kroner i året hvis de er blant de øverste 4-5 utøverne.

Det er kun amatørsumo som har konkurranser der utøverne deles inn i vektklasser. Her deles man inn i 4 forskjellige grupper der de letteste er menn under 85 kg og kvinner under 65 kg.

Kilde

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

4 kommentarer
  • Bra side. Fant ut masse rart her. Trengte stoffet til et prosjekt om Japan, og her sto det mest. wohoooooo, jeg fant endelig ut noe brukbart om sumobryting.

  • Vet du hva? Jeg skjønner ikke hvordan kvinner kan drive sumobryting. Trodde det bare var for sterke mannfolk. Hilsen meg<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

0:00
0:00