Sist oppdatert 07.02.2024.
Minoru Mochizuki var en slags multikampformkunstner og en helt genial trener og utÞver. BÄde han og mange andre aspirerende judoutÞvere gjorde alt de kunne for Ä trene med og bli trent av enten Jigoro Kano eller Kyuzo Mifune i de fÞrste Ärene pÄ Kodokan. BÄde Mifune og Kano hadde rukket Ä bli bÄde berÞmte og anerkjente i Japan pÄ denne tiden, og folk var villige til Ä ofre mye for Ä bli trent av disse levende legendene.
Ga alt for Ă„ kunne trene judo
Mochizuki forteller om en gang han var pÄ vei til vintertrening pÄ Kodokan. Dette var tÞffe treninger i kalde, iskalde, lokaler, tidlig om morgenen. Men judofolket, alle alle som trente kampformer egentlig, hadde en tanke om at hard trening i litt kummerlige forhold kunne bidra til selvutvikling og raskere framgang.
Treningene pÄ Kodokan begynte allerede klokka 04.00. Mochizuki mÄtte derfor legge i vei rundt midnatt, for Ä komme fram i tide. Han gikk fra Tsurumi, Yokoyama, som ligger fem-seks timer (eller 25 km) unna Kodokan om man beregner gangavstand pÄ kartet.
Det hÞres jo voldsomt ut, men vi fÄr tenke oss at i en tid der elektrisitet og kunstig lys var kostbart, sÊrlig pÄ kvelden og natta, sÄ la folk seg tidligere, og sto tilsvarende tidligere opp. Arbeidsdagene i Japan var lange, 10-12 timer var vanlig. PÄ Kodokan var treningene lagt opp slik at folk ogsÄ kunne trene fÞr de dro pÄ jobb eller skole. Derfor startet morgentreningene allerede klokka fire.
Da Minoru Mochizuki endelig kom fram til Kodokan var han god og varm. Han forklarer selv at han fÞlte et behov for Ä vaske seg fÞr trening. Det er jo ogsÄ vanlig i vÄre dager. Man ruller ikke rundt pÄ judomatta uten Ä sÞrge for god hygiene. Vanligvis fant han en bÞtte med vann pÄ utsiden av Kodokan. Den brukte han nÄr han skulle vaske av seg etter den lange turen.
Akkurat denne dagen sto ikke bÞtta der, og siden dette var om vinteren var det gjerne is pÄ overflaten av de vannkildene han kunne ta et kjapt bad i. Minoru Mochizuki slo derfor hull i isen pÄ et vannhull i nÊrheten slik at han kunne hoppe ned i vannet.
Da Mochizuki hadde hoppet ned i det kalde vannet, kjente han plutselig to sterke armer som dro ham opp. Da han snudde seg for Ä se hvem dette kunne vÊre, sÄ han at det var selveste Kyuzo Mifune som hadde hjulpet ham opp av vannet.
Kyuzo Mifune var ikke spesielt imponert over badeaktiviteten, og han lurte pÄ bakgrunnen for denne potensielt sykdomsfremkallende isbadingen. Dette kunne mulig vÊre bra for helsa, mente Mifune. Da han hÞrte hvor langt Minoru Mochizuki mÄtte gÄ til trening, tilbÞd Mifune seg Ä ta Mochiuzuki til seg som en uchideshi (lÊregutt) i stedet. I fÞlge Minoru Mochizuki var det hundrevis av judostudenter som bodde pÄ ulike steder pÄ Mifunes regning, men det var ikke mange som fikk Êren av bo under samme tak som judolegenden. Minoru Mochizuki takket pent ja til dette.
Akkurat der og da visste sikkert ikke noen av dem at Mochizuki skulle bli en viktig person i kampsportsammenheng.
Mochizuki trener judo med de beste
Minoru Mochizuki ble fÞdt 7. april 1907, og han begynte tidlig Ä trene judo, kendo og en klassisk kampform som het Gyokushin-ryu jujutsu der offerkast var det sentrale elementet. I 1925 eller 1926 begynte han Ä trene judo pÄ Kodokan, og en av grunnene til at han Þnsket det, var for Ä trene hos Jigoro Kano og Kyuzo Mifune. Etter kun 2 Ärs trening hadde han blitt tildelt 3. dan. Det trenger kanskje ikke Ä bety sÄ mye, men at han hadde et visst talent er opplagt.
Mochizuki forklarer at det for det meste var Mifune som holdt treningene, og at Mifune var ekstremt opptatt av positiv og dynamisk judo. Judotreningene besto for det meste av ne-waza, altsÄ bakkekamp, og lett tachi-waza, stÄende kamptrening.
Han forklarer ogsÄ at Mifune ble svÊrt irritert dersom utÞverne blokkerte teknikker eller inntok en defensiv posisjon. JudoutÞverne mÄtte holde et lavt grep som ikke skulle avslÞre om kastteknikken skulle skje mot hÞyre eller venstre. De mÄtte ogsÄ angripe i det samme Þyeblikket som de festet grep i hverandre, ikke ulikt dagens konkurranseregelment. Dette fÞrte, sier Minoru Mochizuki , automatisk til at flere av teknikkene ble sirkulÊre. Dette stemmer godt overens med det vi vet om Mifunes mÄte Ä gÄ judo pÄ. Han var opptatt av sirkulÊre bevegelser, og sammenfallet med aikido er snublende nÊrt.
Jigoro Kano la godt merke til Mochizuki, og han ble invitert til Ä vÊre med i en forskningsavdeling pÄ Kodokan der fokuset var Ä undersÞke de klassiske kampformene, ryuha. Hensikten med Ä opprette en slik forskningsavdeling kan bÄde ha vÊrt kulturell, altsÄ for Ä ivareta gamle kampformer og deres egenart for ettertiden, men ogsÄ for Ä tilegne seg kunnskap som muligens kunne komme godt med i en eller annen framtid som man visste lite om.
Uansett hva hensikten med denne forskningsgruppa var, sĂ„ er det viktigste i akkurat denne sammenhengen at Jigoro Kano ansĂ„ Mochizuki som en helt naturlig del av et slikt team. Det mĂ„ bety at han hadde blitt lagt merke til som en ivrig, dyktig, interessert og intelligent judoutĂžver – akkurat slik Jigoro Kano Ăžnsket at den moderne Meiji-mannen (fortsatt bare menn) og judoutĂžveren skulle vĂŠre.
Minoru Mochizuki ble altsÄ spurt om han kunne tenke seg Ä delta i denne gruppa, og det takket han ja til.
Mochizuki mĂžter Morihei Ueshiba
Jigoro Kano var svÊrt interessert i Ä lÊre teknikker og treningsmetoder, og han brukte gjerne noen av sine utvalgte utÞvere til Ä hente inn denne typen informasjon. Det er en godt dokumentert episode der Jigoro Kano, i oktober 1930, skal ha vÊrt vitne til en demonstrasjon av aikido der selveste Morihei Ueshiba, grunnleggeren av aikido, deltok. Vanligvis stopper fortellingen med at man viser til at Jigoro Kano etter denne demonstrasjonen uttalte: «Dette er den perfekte formen for judo.» Men det som skjedde i etterkant av demonstrasjonen er ogsÄ interessant. Da tok nemlig Jigoro Kano kontakt med Morihei Ueshiba, og spurte om han kunne fÄ lov til Ä sende et par judoutÞvere, for Ä lÊre aikido. Her er brevet slik Jigoro Kano formulerte det (oversatt, selvsagt):
Jeg takker deg dypt for gjestfriheten jeg ble vist da jeg besÞkte deg her om dagen. Som jeg nevnte da, vil jeg gjerne velge ut noen seriÞse personer som kan motta undervisning fra deg. Jeg har tenkt grundig og valgt en mann ved navn Takeda, den samme personen som fulgte meg da jeg besÞkte deg, og i tillegg en annen person ved navn Mochizuki. Jeg har avtalt med herr Shuichi Nagaoka at han besÞker deg om noen fÄ dager, for formelt Ä komme med forespÞrselen pÄ mine vegne, sÄ diskuter saken med ham. Igjen, motta min takk for gjestfriheten og vÊr oppmerksom pÄ forespÞrselen i dette brevet.
Jigoro Kano
Mochizuki ble tatt inn som elev hos selveste Morihei Ueshiba, han som senere skulle bli kjent som O-sensei, store mester. Morihei Ueshiba underviste i en kampform som var kjent som Daito-ryu aiki-jujutsu. I dagligtale ble dette egentlig bare kalt for Daito-ruy som betyr den «den store Þstlige skolen».
Bare noen fÄ mÄneder etter at Mochizuki begynte Ä trene hos Ueshiba, Äpnet Ueshiba sin egen dojo, Kobukan dojo i Ushigome, Shinjuku. Det skjedde i april 1931. Det var her Ueshiba begynte Ä findyrke sin kampform som skulle bli kjent som aikido. Her tok han med seg det han oppfattet som det viktigste prinsippet fra det man lÊrte pÄ Daito-ryu, nemlig aiki. I praksis handler det om «tidlig Ä nÞytralisere et angrep».
Det er fascinerende at Kano og Ueshiba hadde en sĂ„pass lik tilnĂŠrming til hva en kampform bĂžr bygges pĂ„ – nemlig et grunnleggende prinsipp. Det mĂ„ jo ogsĂ„ ha vĂŠrt helt fantastisk Ă„ fĂ„ undervisning av begge disse legendariske trenerne og mesterne.
Likevel var det ganske stor forskjell mellom mÄten Kano og Ueshiba presenterte kampformene pÄ. Mochizuki som trente under begge to, forklarer at Ueshiba var et selvlÊrt naturtalent som var intuitiv og styrt av hva han fÞlte var korrekt. Han kunne ikke alltid forklare intellektuelt hva han mente, og i de tilfellene svarte han bare at det var Gud eller en form for himmelsk inspirasjon som lÄ bak. Jigoro Kano pÄ sin side var en intellektuell kapasitet som var i stand til Ä lese, systematisere, undersÞke og sette i gang forskningsprosjekter knytte til kampformer. For Ueshiba handlet det om fÞlelser; for Kano handlet det om Ä vÊre pragmatisk.
Mochizuki var bare 24 Är pÄ denne tiden, og han viste seg Ä vÊre en usedvanlig dyktig elev. Han hadde etterhvert tilegnet seg en bred basiskunnskap innenfor flere kampformer, og i tillegg hadde han et enormt talent for Ä lÊre teknikker.
Mochizuki blir O-senseis uchideshi
Det tok ikke lang tid fĂžr Ueshiba spurte om Mochizuki ville bli hans personlige assistent og hjelpetrener for Ueshibas studenter. Mochizuki konfererte med Jigoro Kano, og de ble enige om at dette kun var positivt – bĂ„de for utviklingen av judo og Mochizuki. Dermed ble Mochizuki Ueshibas uchideshi.
Ueshiba skal til og med ha foreslÄtt at Mochizuki burde gifte seg med datterens hans og bli hans adopterte sÞnn og arvtager. Dette hadde sammenheng med, ifÞlge et intervju med Mochizuki i Black Belt Magazine, at sÞnnen til Ueshiba ikke skal ha vÊrt sÄ interessert i aikido. Uansett ble forslaget hÞflig avvist av Mochizuki.
Kun kort tid etter dette, ble Mochizuki alvorlig syk med en hissig form for tuberkulose. Dermed reiste han hjem til Shizuoka, for Ä bli frisk. Etter tre mÄneder pÄ sykehus, begynte han forsiktig med instruksjon i en dojo som broren hans og noen venner drev i sentrum av Shizuoka.
Yoseikan budo
Etter hvert lagde Mochizuki et sammensatt kampformsystem der han tok elementer fra flere kampformer og puslet dem sammen. Her trente man teknikker fra aikido, kenjutsu, karate, judo, jujitsu og aikijutsu. Det viktigste prinsippet lignet veldig pÄ det han hadde med seg fra judo: Teknikkene mÄtte vÊre effektive!
Etter mÞnster fra Kodokan inviterte han flere trenere fra andre kampformer til Ä instruere der. Allerede fra starten av var Mochizuki opptatt av at det ikke finnes én korrekt kampform, men at alle mennesker mÄ utvikle sin egen form.
Dojoen kalte han Yoseikan budo, og den ble offisielt Äpnet i november 1931. Yoseikan betyr «stedet der det som er rett blir undervist». Flere av samtidens viktigste personer deltok pÄ Äpningen, blant annet Ueshiba, admiral Takeshita og general Makoto Miura.
Selv om Mochizuki bare hadde trent noen fÄ mÄneder med Ueshiba fÞr han ble syk, fortsatte de samarbeidet. Mochizuki bodde midt mellom Tokyo og Kyoto, og Ueshiba pendlet mellom disse byene for Ä undervise pÄ budo-seminarer.
I juni 1932 ble Mochizuki tildelt to ruller, makier, av Ueshiba. Den fÞrste av rullene var «Daito-ryu aikibujutsu», og den tilsvarer nÞyaktig det som ble sett pÄ som det fÞrste trinnet i Daito-ryu. Den neste rullen het «Hiden ogi», og det ble sett pÄ som det nest hÞyeste nivÄet i Daito-ryu-tradisjonen.
Rullene var behÞrig signert «Moritaka Ueshiba, Sokaku Takedas student». Det var ogsÄ pÄ plass et stempel med tegnene for «aikijujutsu». I tillegg til at dette selvsagt viser det tette bÄndet mellom Daito ryu og aikido, sÄ var det helt opplagt at Ueshiba hadde stor tro pÄ og store forventninger til Mochizuki.
Mochizuki pÄ reisefot
PÄ slutten av 1930-tallet flyttet Mochizuki sammen med familien sin til Mongolia. Der ble de boende i Ätte Är. Dette oppholdet ga ham god innsikt i livsstilen og levemÄten til bÄde bÞnder og jegere i den regionen og til kinesisk kultur og historie. Mochizuki fikk inngÄende forstÄelse av de kinesiske kampformene i lÞpet av denne perioden.
Etter 2. verdenskrig flyttet han tilbake til Japan. Der gjenopptok han kontakten med Morihei Ueshiba – uten at det opprettet noen form for formelt samarbeid.
Mochizuki reiser til Frankrike
I 1951 reiste Mochizuki til Frankrike, for Ä undervise i judo. Med seg i bagasjen hadde han ogsÄ aikido. Dette gjorde at sammenhengen mellom disse kampformene ble tydelig for de franske utÞverne av begge kampformene.
Aikido ble stort sett alltid startet opp i judoklubber som allerede hadde eksistert en stund. Flere av de fÞrste europeiske aikido-utÞverne var egentlig judoutÞvere som kanskje hadde passert sine mest aktive Är som konkurranseutÞver. Aikido framsto for mange som det perfekte alternativet.
Mochizuki ble i Frankrike i to og et halvt Ă„r, og innsatsen hans fĂžrte til at Frankrike ogsĂ„ i vĂ„re dager er det landet – utenfor Japan – med flest aikidoutĂžvere. Jeg har lest at det kan vĂŠre snakk om sĂ„ mange som 50000 aktive utĂžvere.
Gjennom hele 60- og 70-tallet fortsatte Mochizuki med trening, undervisning og diverse seminarer der han fokuserte pÄ sin egen versjon av kampformer. Det som var sentralt for ham var at kampformer skulle vÊre noe mer enn sport. Utgangspunktet og basen til Mochizuki var Yoseikan dojo.
I 1977 ble Mochizuki tildelt 8. dan i judo, og to Är senere ble han tildelt 10. dan i aikido.
Tydelige og sterke meninger
Mochizuki ble ansett for Ă„ vĂŠre en meget intellektuell trenertype med sterke meninger om hvordan kampformer skulle, eller i alle fall burde, trenes.
Han var ikke bare en usedvanlig dyktig kampformutĂžver som trente mange forskjellige stilarter. Han var ogsĂ„ en filosofisk type som var opptatt av de moralske og sosiale sidene ved det han trente og underviste – ikke ulikt hverken Jigoro Kano eller Morihei Ueshiba. I et intervju gjennomfĂžrt i 22. november 1982 sa Mochizuki:
«Hvis aikido eller judo noen gang blir en del av sportsverdenen, sÄ vil kampformene garantert bli distrahert av de elementene som har Ä gjÞre med vinnere og tapere, den sterke og den svake. Den verdien som kampformene har nÄr det gjelder Ändelig utdanning og utvikling av karakteren vil bli borte.»
Han fortsetter med Ă„ si:
«I sport handler det om Ä overvinne en motstander og Ä avslutte kampen som den soleklare vinneren. Det er dette som er det klareste kjennetegnet pÄ en sport, og det vil aldri vÊre en god vei Ä gÄ.»
Det Ändelige og medmenneskelige aspektet ved kampformer var helt sentralt for Mochizuki. Det fÞlgende sitatet fra Aikido Journal er et eksempel pÄ dette:
«En situasjon som kan fÞre til kriminalitet blant unge mennesker der denne: En ungdom dropper ut av idrettslaget han er medlem av. Trenerne pÄ sin side er bare opptatt av tabellen, seier og tap. De bryr seg ikke om hvem som dropper ut, for de er bare opptatt av Ä ha det sterkeste laget. I sport er det ikke plass til de svake eller de mindre dyktige.
Personlig skulle jeg heller sett at sport nÊrmet seg kampformene, enn det motsatte, slik at det ble et stÞrre fokus pÄ Ändelige utvikling og det Ä forhindre dÄrlig oppfÞrsel. Idretten burde fokusere mer pÄ Ä utvikle ungdommer som ikke er til bry for sine foreldre, er gode sÞsken, og i det hele tatt blir gode familiemedlemmer.»
Mochizuki forklarte dette prinsippet pÄ flere mÄter. Han sa blant annet at hvis man blir utsatt for Êren av Ä motta et angrep der motstanderen bruker all sin styrke, sÄ skal man takke vedkommende ved Ä utfÞre et motangrep med samme entusiasme. Da vil motstanderens innstilling endre seg, og han vil ikke lenger hate den som utfÞrer motangrepet. «Dette er meningen med budo slik Ueshiba og Kano underviste.»
Mochizuki var pÄvirket av bÄde Jigoro Kanos og Morihei Ueshiobas tenkning, men det var kanskje spesielt Ueshibas filosofiske tilnÊrming som hadde satt dypest spor i ham.
Da Mochizuki kom tilbake fra sitt opphold i Frankrike pĂ„ 50-tallet, tok han kontakt med O-sensei, Ueshiba. Her la Mochizuki fram hvordan han hadde vĂŠrt nĂždt til Ă„ bruke teknikker fra kendo og judo – i tillegg til aikido – for Ă„ beseire sine treningspartnere og -motstandere. Basert pĂ„ denne erfaringen tenkte han at kanskje aikido burde utvide sitt tekniske reportoar. Mochizuki husker at Ueshiba reagerte skarpt pĂ„ denne ideen, og med sitt intense blikk festet til Mochizuki sa han:
«Din mÄte Ä tenke pÄ er feil! Selvsagt er det ikke et mÄl Ä vÊre svak, men det er ikke hele bildet. Innser du ikke at vi befinner oss i en tidsalder der det ikke gir mening Ä snakke om Ä vinne eller Ä tape? Dette er kjÊrlighetens tidsalder; ser du ikke det?»
Dette synet pÄvirket Mochizuki i stor grad, og etter hvert ble han stadig mer opptatt av at navnene pÄ kampformer, for eksempel aikido, var mer et begrensende varemerke, enn en Äpen og utviklende idé eller konsept. Mochizuki sa blant annet:
«Tidene forandrer seg. NĂ„ hĂžrer vi stadig snakk om hvem som kommer til Ă„ vinne – er det USA eller Sovjetunionen? Denne mĂ„ten Ă„ snakke pĂ„ fĂžrer oss rett mot utslettelsen av hele menneskeheten! Denne konkurransementaliteten vil fĂžre verden mot sin slutt fordi den ikke tar opp i seg prinsipper om samarbeid og det Ă„ hjelpe andre.»
Kald krig og atomtrussel
Det kan jo virke som om bÄde Ueshiba og Mochizuki var spesielt opptatt av bÄde atomtrusselen og den kalde krigen som var i gang. Dette er en privat teori, men nÄr man kommer fra et land som har vÊrt utsatt for to atombomber bare noen Är tidligere, og man lever i en verden der konfliktnivÄet mellom verdens to store atommakter er overtydelig, sÄ er det kanskje ikke sÄ rart? Dette sitatet fra Ueshiba kan jo vÊre et tegn pÄ nettopp denne uroen:
I stedet for tÄpelig Ä fÞre krig, vil vi heretter fÞre fred, den sanne hensikten med aikido. Vi vil trene for Ä forhindre krig, for Ä avskaffe atomvÄpen, for Ä beskytte miljÞet og for Ä tjene samfunnet.
Morihei Ueshiba
PÄ 80-tallet forklarte Mochizuki at han ikke forsto hva Ueshiba snakket om pÄ den tiden, men at han etter hvert som den kalde krigen preget verden i stadig stÞrre grad, ble det tydeligere og tydeligere at man var pÄ vei i en retning der man kunne risikere at to tredjedeler av jordas befolkning ville bli utslettet. I en slik verden, blir spÞrsmÄlet hvordan man kan vÊre opptatt av Ä vinne og Ä tape?
Yoseikan budo og Mochizuki Þnsket Ä bidra til at kampformtreningen bÄde handlet om teknikker som understreker det harmoniske i mellommenneskelige forhold, slik at de gode relasjonene ikke kun handler om Ä finne de rette ordene, men ogsÄ om Ä trene pÄ den rette mÄten. Dermed trekker bÄde ord og handlinger i samme retning. Det viktigste av alt for Mochizuki var at hvert enkelt individ skulle finne det som var rett for dem.
Noe av genialiteten til Mochizuki handler om at han var i stand til Ă„ vise og forklare disse prinsippene til moderne mennesker.
Mot slutten av livet sitt, flyttet Mochizuki tilbake til Frankrike for Ä bo med familien til sÞnnen hans, Hiroo. Minoru Mochizuki dÞde 30. mai 2003. I lÞpet av sitt 96 Är lange liv rakk han Ä bli en av de aller viktigste personene nÄr det gjaldt Ä utvikle og Ä spre ideene om kampformer i den vestlige verden.
Kilder
- Auge, Patrick (august 1989) – A man of many budo, Black Belt Magazine, side 34-38
- Amdur, Ellis (2018) – Esoteric Power Training within Japanese Martial Traditions, FreeLance Academy Press
- Auge, Patrick (august 1989) – A man of many budo, Black Belt Magazine, side 34-38
- Orange jr., David (april 1980) – Lost in translation. Found in «The place where what is right is taught», Black Belt Magazine, side 35-37
- Pranin, Stanley () – Minoru Mochizuki (1907-2003) Minoru Mochizuki (1907-2003)
- Wikipedia DaitĆ-ryĆ« Aiki-jĆ«jutsu – Wikipedia
đ€ Kommentarer er stengt for dette innlegget.