Aikido

Oppdatert 07.05.2021.

Aikido dreier seg mye om energi, sirkulære bevegelser, tyngdeoverføring og balansebrudd. Aikido ble grunnlagt av Morihei Ueshiba (1883-1969) som levde samtidig med Jigoro Kano. Disse to skal ha møtt hverandre ved noen anledninger, og Jigoro Kano skal blant annet ha uttalt at aikido var det han
drømte om at judo skulle være.

Ai kan oversettes med harmoni eller enhet. Ki betyr livskraft eller universell energi. Utvikling og bruk av ki er kjernen i aikido. Do kan oversettes med vei eller metode/prinsipp.

Teknikker i aikido

I aikido er kontakten (kimsubi) mellom de to utøverne særdeles viktig. Det er nettopp i kontaktpunktet av overføringen av energi finner sted. Dessuten er aikidoka særdeles dyktige i et annet judoelement, nemlig tai sabaki (forflytning).

Selve teknikkutvalget består for det meste av kast som utføres fra stående eller knelende posisjon. I tillegg kan en aikidoutøver boltre seg med et stort antall leddlåser.

Aikido er langt fra så fysisk krevende som judo. Man fokuserer gjerne på å følge eller forlenge motstanderens bevegelser og dette krever ikke så mye styrke som en ordinær judotrening. (Da denne artikkelen ble publisert for første gang i 2007, fikk jeg mange kommentarer på dette avsnittet. De fleste som kommenterte, mente at aikido kan være vel så fysisk krevende som judo.)

Ukemi er om mulig en enda større og viktigere del av en typisk aikidoøkt enn det er i judo. De gangene jeg har trent aikido har det ikke vært uvanlig med 20 minutter ukemi waza.

Min mening om aikido

Aikido kan være et nyttig bekjentskap for judoutøvere. Særlig det store fokuset på balansebrudd ved hjelp av tai sabaki kan være noe å ha med seg. Det er heller ikke dumt å få seg en skikkelig økt med fallteknikk en gang i blant. Intensiteten er nok mye lavere enn på en typisk judoøkt.

Bilde

Avatar

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, og i 1989 fikk jeg 1. dan. Disse nettsidene har jeg lagd siden 1997. I 2021 startet jeg podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har grunnfag idrett, mellomfag nordisk og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.