Aikido

Oppdatert 29.10.2022.

Aikido dreier seg mye om energi, sirkulære bevegelser, tyngdeoverføring og balansebrudd. Aikido ble grunnlagt av Morihei Ueshiba (1883-1969) som levde samtidig med Jigoro Kano. Disse to skal ha møtt hverandre ved noen anledninger, og Jigoro Kano skal blant annet ha uttalt at aikido var det han
drømte om at judo skulle være.

Ai kan oversettes med harmoni eller enhet. Ki betyr livskraft eller universell energi. Utvikling og bruk av ki er kjernen i aikido. Do kan oversettes med vei eller metode/prinsipp.

Morihei Ueshiba demonstrerer aikido.

Teknikker i aikido

I aikido er kontakten (kimsubi) mellom de to utøverne særdeles viktig. Det er nettopp i kontaktpunktet av overføringen av energi finner sted. Dessuten er aikidoka særdeles dyktige i et annet judoelement, nemlig tai sabaki (forflytning).

Selve teknikkutvalget består for det meste av kast som utføres fra stående eller knelende posisjon. I tillegg kan en aikidoutøver boltre seg med et stort antall leddlåser.

Aikido er langt fra så fysisk krevende som judo. Man fokuserer gjerne på å følge eller forlenge motstanderens bevegelser og dette krever ikke så mye styrke som en ordinær judotrening. (Da denne artikkelen ble publisert for første gang i 2007, fikk jeg mange kommentarer på dette avsnittet. De fleste som kommenterte, mente at aikido kan være vel så fysisk krevende som judo.)

I denne demonstrasjonen av aikido passer Christian Tissier på å ta noen pauser underveis. Hensikten er at folk som ser på skal få med seg hva teknikkene går ut på.

Ukemi er om mulig en enda større og viktigere del av en typisk aikidoøkt enn det er i judo. De gangene jeg har trent aikido har det ikke vært uvanlig med 20 minutter ukemi waza.

Morihei Ueshiba og oppvisninger

Morihei Ueshiba levde samtidig som Jigoro Kano, og disse to sentrale personene i japansk kampformhistorie møtte hverandre ved noen anledninger.

Jigoro Kano utviklet, som vi vet, judo. Morihei Ueshiba utviklet kort fortalt aikido som på mange måter ligner på judo.

Uansett, Morihei Ueshiba ble i 1941 invitert til den keiserlige dojoen, Sainenkan, for å holde en oppvisning i aikido til ære for keiserfamilien. Dette var fortsatt en relativt ny kampform og keiseren var nysgjerrig på hva dette kunne se ut som når selveste Ueshiba demonstrerte teknikkene.

Ueshiba nektet med følgende begrunnelse:

Jeg kan ikke vise keiseren uærlige teknikker. I aikido dreper vi motstanderen med et eneste slag. Det er en falsk teknikk hvis motstanderen kastes i bakken, for så på behagelig vis å reise seg igjen, og attpåtil angripe på nytt. Når det er sagt, kan jeg heller ikke gå rundt å ta livet av studentene mine.

Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba nektet altså å presentere en løgn overfor keiseren. Keiseren svarte at han virkelig ønsket å se denne løgnen utspille seg, og Ueshiba gikk etter hvert med på å vise teknikkene sine – uten å ta livet av noen.

Dette eksemplet tydeliggjør egentlig bare det alle vet: Enhver demonstrasjon av kampformer er en løgn, og man kan på mange måter aldri demonstrere teknikkene fullt og helt. En oppvisning i kampformer er nødt for å være en slag avtale mellom de som utfører teknikkene og publikum om at vi viser teknikkene på den måten som er forsvarlig, men som samtidig gir en god representasjon av hva, for eksempel, judo går ut på – eller aikido som i dette tilfellet.

Min mening om aikido

Aikido kan være et nyttig bekjentskap for judoutøvere. Særlig det store fokuset på balansebrudd ved hjelp av tai sabaki kan være noe å ha med seg. Det er heller ikke dumt å få seg en skikkelig økt med fallteknikk en gang i blant. Intensiteten er nok mye lavere enn på en typisk judoøkt.

Bilde

Avatar

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, og i 1989 fikk jeg 1. dan. Disse nettsidene har jeg lagd siden 1997. I 2021 startet jeg podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har grunnfag idrett, mellomfag nordisk og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.