JudoMania > , > Teknikk eller balanse?

Teknikk eller balanse?

Sist oppdatert 20.03.2023.

Judo er ikke en enkel kampform. Man kan lære flere hundre ulike kastteknikker og bevegelsesmønstre, og ikke sjelden håper nybegynnere at de skal lære minst en ny teknikk på hver trening. Mange blir skuffet. Selv om noen judotrenere underviser i en ny teknikk på hver trening, opplever de aller fleste at det tar mange timer å beherske noen få vanlige judoteknikker. Vanligvis lærer de fleste nybegynnere å kaste fire-fem kast i løpet av det første halvåret på judo. Det er ikke dermed sagt at de klarer å utføre disse på motstandere i konkurranse før det har gått flere år.

Mange judoka tror at det viktigste man lærer på judotreningene det første året er teknikker. Jeg mener at balanse er det viktigste man lærer på disse første treningene. Trenerens jobb er å finne teknikker som holder motivasjonen til utøveren oppe. Dessuten må treneren plukke ut teknikker som stimulerer balansen på ulike måter.

Problemet for de fleste utøvere som lærer en teknikk for første gang er ikke å huske hvordan man skal holde armer og ben. Men det er heller hvordan man skal klare å utføre riktige bevegelser i det riktige
øyeblikk – det vil når man selv er i balanse og motstanderen er ute av balanse.

Hvorfor er det så vanskelig for ferske judoka å utføre kast i bevegelse, i randori eller i konkurranse? Det enkle svaret på dette er at nybegynnere i judo mangler balanse. De vet at de må bryte balansen til motstanderen for å kunne utføre teknikker. Det vet at uke må være i bevegelse. De har hørt treneren snakke om balansebrudd på hver eneste trening. De har sett balansebrudd demonstrert. Men alt de klarer å gjøre når de skal utføre et kast, er å bryte sin egen balanse.

Ikke sjelden forsøker nybegynnere så hardt på å utføre et balansebrudd at de ender opp med å bryte sin egen balanse. Alt den erfarne judoka trenger å gjøre er å rykke litt til med armene, og så ligger utøveren med gult eller oransje beltet på gulvet.

Først når du vet hvordan din egen og andres kropp forholder seg i ulike situasjoner kan du klare å utføre teknikker med skikkelig balansebrudd.

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00