JudoMania > , > Tamio Kurihara

Tamio Kurihara

Sist oppdatert 05.04.2024.

Tamio Kurihara ble født 21. mai 1896 i Himeji i Japan, og han ble tildelt 10. dan etter sin død 8. januar 1979. Han ble dermed den 11. personen som har oppnådd å få 10. dan i judo av Kodokan.

Tamio Kurihara ble også utnevnt til shihan av Kyoto Budo Semmon-Gakko som er en kampsportskole der elevene trente kendo, judo, naginata og kyudo.

Som ungdom tapte Kurihara en kamp i ne-waza. Han syntes dette var flaut, og han bestemte seg for å trene mer eller mindre døgnet rundt etter dette forsmedelige tapet. Etter hvert ble nettopp ne-waza hans styrke.

Tamio Kurihara, 17 år gammel

19 år gammel begynte Tamio Kurihara på Busan i stedet for å følge i farens fotspor å bli lege. Dette var nok et kontroversielt valg. På Busan ble Kurihara trent av den legendariske Hajime Isogai. Isogai forklarte 19-åringen at han måtte trene hardere enn alle andre fordi han manglet talent. Her kan det jo være greit å legge til at slike tilbakemeldinger forhåpentligvis ser verre ut på trykk enn i den faktiske situasjonen. Ellers har jo det japanske utdanningssystemet vært preget av en ganske direkte form for kommunikasjon.

Tamio Kurihara

Tamio Kurihara tok oppfordringen på alvor. Hver eneste dag løp han i fjellene i nærområdet, og der trente han tachiki uchi-komi (teknikker mot et tre). Han skal ha trent opp mot dobbelt så mye som det andre judoka gjorde på denne tiden.

Resultatet ble at han ble den yngste (23 år) med 4. dan på Busei. I mai 1926 deltok han i en konkurranse (Emperor’s cup) der han imponerte alle som så på. 30 år gamle Kurohara vant over en 26 år gammel lovende judoka, Ushijima Tatsukuma – 5. dan. Tatsukuma ble senere treneren til den enda mer kjente judotreneren Kimura.

Vinnerne av Showa Tenran Shiai i 1929. Fra ventre mot høyre: Hisao Kihara (Judo), Tamio Kurihara (Judo), Moriji Mochida (Kendo), Yokoyama (Kendo)

Et av Kuriharas stolteste øyeblikk må ha vært under Showa Tenran Shiai i 1929, et stevne med Japans keiser tilstede. Han var 34 år gammel, og en av de minste av de 32 deltagerne. Kvartfinalen vant han med yoko-shio-gatame. Deretter var det semifinale mot Abe som var 15 cm høyere og veide 20 kg mer enn Kurihara. Kampen varte 29 minutter og 30 sekunder! Dommeren utnevnte Kurihara som vinner på grunn av hans aggressivitet og offensive holdning i løpet av den lange kampen.

Kvartinalen hans varte i 33 minutter før han fikk inn en uchi-mata som vant kampen.

Finalen var mot 26 år gamle Tatsukuma Ushijima (All Japan Champion i 1931 og 1932) med 5. dan. Ushijima hadde vist seg god i både lange og korte kamper. Finalen varte i 25 minutter uten at noen av utøverne klarte å overliste den andre. Også denne gangen var Kurihara den mest offensive. Kurihara ble derfor erklært som seierherre av dommeren.

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00