JudoMania > , > Hajime Isogai

Hajime Isogai

Sist oppdatert 23.02.2024.

Hajime Isogai ble født i 26. oktober 1871. Han var den andre som ble tildelt 10. dan. Det skjedde i 1947. Isogai var spesielt opptatt av bakkekamp (ne-waza),og han var sentral i utviklingen av kosen judo.

Hajime Isogai vokste opp i Nobeoka som ligger helt sør i Japan. Nobeoka er kanskje mest kjent for en borg som ble bygd på slutten av 1500-tallet, og i våre dager er Nobeoka en by med omtrent 130 000 innbyggere.

Faren til Hajime Isogai het Tsunehisa Isogai, og han var lærer på Sekiguchi-ryū der man kunne lære mange former for jujutsu-lignende teknikker – både med og uten våpen.

Da Hajime Isogai flyttet til Tokyo som 20-åring, hadde han altså trent en god del jujutsu allerede. Han begynte å trene judo på Kodokan i oktober 1891. Treneren hans het Sakujiro Yokoyama. Yokoyama kjenner vi som én av de fire himmelske mesterne, eller Kodokans beskyttere, Kodokan shitenno.

I 1899 ble han valgt til judoleder på Dai Nippon Butoku Kai i Kyoto. To år tidligere hadde han vunnet en spektakulær seier over en jujutsumester som het Kotaro Imai ved hjelp av teknikken hane-makikomi. Det sies også at Isogai utviklet teknikken hane-goshi, selv om andre kilder sier at det var Yamashita som sto bak denne teknikken.

Bildet er hentet fra en annonse på Ebay.

Isogai jobbet i flere år på Butoku Kai og underviste trenere og lærere. I løpet av de årene Hajime Isogai underviste på Dai Nippon Butoku Kai og Sekiguchi-ryu ble han svært høyt respektert. Han var blant annet delaktig i at den spesielle formen for karate som ble kalt “tote” ble mer populær Dette gjorde han ved å bruke de teoretiske og praktiske modellene til judo som utgangspunkt. Isogai inspirerte grunnleggerne til å trene på andre måter enn kun ved å bruke kata.

Tote gikk ut på at man med et enkelt slag eller spark skulle knuse planker av ulik størrelse, og grunnleggeren av kampformen så på dette som “sverdkunst uten sverd”, og dette var litt vanskelig for folk flest å forstå. Derfor var Isogais bidrag viktig, for det bidro altså til et mer forståelig fokus på treningene.

Hajime Isogai var spesielt opptatt av ne-waza, og han var delaktig i å utvikle den judoretningen som ble kalt for kosen judo der man la mer vekt på å gi utøverne tid til å fullføre bakkekampene. Dette var blant annet et resultat av kampene Isogai gikk mot lederen av en rivaliserende jujutsu-skole (Fusen-ryu), Mataemon Tanabe.

Tanabe blir sett på som en av de beste jujutsuutøverne i sin samtid, og han deltok stadig i kamper mot utøvere fra Kodokan. Kildene nevner tre kamper mellom disse to, og hver av dem endte uavgjort.

22. desember 1937, bare fem dager før Nagaoka, fikk han 10. dan av Jigoro Kano. Isogai ble dermed den andre som mottok 10. dan, og den første som fikk 10. dan mens han fortsatt var i live. Han ble også en av tre personer som ble tildelt 10. dan av Jigoro Kano.

Hajime Isogai døde 19. april 1947.

Hajime Isogais dangrader

 • 1891 – begynner på Kodokan
 • 1892 – 1. dan
 • 1893 – 2. dan
 • 1895 – 3. dan
 • 1899 – 4. dan
 • 1900 – 5. dan
 • 1904 – 6. dan
 • 1912 – 7. dan
 • 1920 – 8. dan
 • 1930 – 9. dan
 • 1937 – 10. dan

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00