Michelle Yeoh
JudoMania > > Snikende tiger, skjult drage

Snikende tiger, skjult drage

Sist oppdatert 30.04.2023.

Snikende tiger, skjult drage handler om jakten på et sverd kalt Den grønne skjebne. Vi befinner oss i Kina. Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) lengter etter fred. Sverdet Den grønne skjebne overlates til Yu Shu Lien (Michelle Yeoh), hans hemmelige kjærlighet. Sverdet blir stjålet, og den hovedmistenkte er Yu Shu Lien (Ziyi Zhang). Dette er utgangspunktet for en estetisk nytelse av en film der koreografi og farger spiller like stor rolle som selve handlingen.

Traileren til Crouchin Tiger, Hidden Dragon (2001)

Filmen er basert på den fjerde boken i en fortelling skrevet av Wang Dulu i løpet av årene mellom 1938 og 1942.

Dette visste du kanskje ikke

Bambus – Noen av de mest spektakulære kampscenene foregår i toppen av bambusplanter (som strengt tatt ikke er trær, men gress). Skuespillerne ble holdt oppe av et intrikat system av vaiere.

Dans – Karakteren som spilles av Ziyi Zhang er en mester i kampkunst, I virkeligheten kan ikke Ziyi Zhang så mye om kung fu eller andre kampformer. Koreografien ble derfor basert på hennes ferdigheter i dans.

Episke slåsskamper i Snikende tiger, skjult drage.

Kampscener – Filmskaperne sa at kampscenene i filmen skulle være de beste som noen gang var fanget på film.

Spektakulære kampscener i Snikende tiger, skjult drage

Kinesisk mytologi – Filmtittelen “Crouching tiger hidden dragon” er et uttrykk fra kinesisk mytologi. Det handler om å skjule sine styrker fra andre.

Mandarin – Bare en av hovedrolleinnehaverne kunne snakke mandarin, nemlig Ziyi Zhang. De andre måtte øve intest på replikkene. Det sies at Chow Yun-Fat måtte gjøre opptil 28 tagninger av enkelte scener for Ang Lee var fornøyd.

Michelle Yeoh – Hun skadet ankelen under innspillingen av en kampscene. Det tok mer en 3 uker med opptrening før hun var tilbake på settet. Da spilte de først inn alle scenene uten slåsskamper, og helt mot slutten av innspillingen gjennomførte hun de resterende kampscenene – selv om hun ikke var fullt ut rehabilitert.

Shu Qi skulle egentlig spille rollen som Yu Shu Lien, men hun har selv sagt at hun var altfor lat til å orke å øve på kung fu-bevegelsene og alt det andre som var nødvendig. Snu Qi er en skuespiller og modell med bakgrunn fra Hong Kong og Taiwan. Hun er blant de best betalte skuespillerne i Taiwan.

Yuen Woo-Ping – Den kjente kampsportkoreografen har jobbet med legender som Jackie Chan og Jet Lee. De av oss som har sett en del kampsportfilmer kan kjenne igjen noen av bevegelsesmønstrene.

Ziyi Zhang – Dette var den andre filmen hun spilte i. Ang Lee mente at hun hadde “cinematic charisma”, men han hadde ikke sett den forrige filmen hun spilte. I ettertid har Lee sagt at det var flaks, fordi Ziyi Zhang så nervøs i den filmen.

Fakta om Snikende tiger, skjult drage

Original tittel: Crouching Tiger, Hidden Dragon, 臥虎藏龍 (Wo Hu Zang Long)
Regi: Ang Lee
Skuespillere: Chow Yun-fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi m.fl.
Språk: Kinesisk
Nasjonalitet: USA/Kina
Produksjonsår: 2001
Sensur: 15 år

Min vurdering av filmen

Snikende tiger, skjult drage inneholder noen av de vakreste, beste og mest usannsynlig kampscenene jeg noen gang har sett. Hovedpersonene slåss på bakken, i trærne, i lufta og langs vegger – både med og uten våpen. Fantastisk!

Michelle Yeoh og Chow Yun-Fat gjør noen flotte rolletolkninger, og det samme gjelder den unge skuespilleren Ziyi Zhang (19 år). Selv om handlingen er litt rotete, så gjør ikke det noe. Filmen er en estetisk nytelse, og det er det som er viktig i denne sammenhengen. Anbefales på det sterkeste.

Kilder

Michelle Yeoh
Snikende tiger, skjult drage
Konklusjon
Snikende tiger, skjult drage inneholder noen av de vakreste, beste og mest usannsynlig kampscenene jeg noen gang har sett. Hovedpersonene slåss på bakken, i trærne, i lufta og langs vegger – både med og uten våpen.
Manus
Skuespillere
Regi
Visuell stil
Musikk og lydeffekter
Spesialeffekter
Kampsport
Positivt
Kampscener
Visuelt uttrykk
Negativt
Spenningsoppbygging
4.6

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00