JudoMania > , > Enter the Dragon

Enter the Dragon

4.3

Sist oppdatert 30.04.2023.

Enter the Dragon er blant tidenes største og mest populære kampsportfilmer. Den blir av mange sett på som den deinitive kung fu-filmen. Filmen er også kjent som den siste Bruce Lee spilte inn før han døde, bare 33 år gammel.

Warner Brothers sto bak innspillingen som i tillegg til Bruce Lee kunne skilte med skuespillere og kampsportartister i verdensklasse. Både Jackie Chan og Sammo Hung var med som stuntmenn i ilmen, og vi vet jo at disse gjorde stor karriere senere i Hong Kong for filmselskapet Golden Harvest.

Traileren til Enter the Dragon (1973) med Bruce Lee i hovedrollen.

I Enter the Dragon følger vi Lee (Bruce Lee) i sitt arbeid som hemmelig agent. Han skal delta i en turnering som arrangeres av den kriminelle Han (Kien Shih) på en øy. Deltagelse i konkurransen er en dekkoperasjon. Det egentlig oppdraget til Lee er selvsagt å etterforske de lugubre forretningene til Han – nemlig narkotika og prostitusjon.

Siden Han forbyr folk å ta med våpen inn på øya, skal kampsportferdighetene til Lee vise seg å være gull verdt. Lee har i tillegg personlige grunner til å ville ta et oppgjør med Han fordi han skal ha vært involvert i drapet på Lees søster.

Enter the Dragon kuliminerer i et gedigent slagsmål mellom Han og Lee. Store deler av kampen foregår i en speilsal. Denne delen av filmen er kanskje høydepunktet i Enter the Dragon.

Fantastiske kampscener i speilsalen

Enter the Dragon sies å ha startet hele bølgen med kampsportfilmer som alle vi som var unge på 80-tallet kjenner så godt til. Og det var gjennom Enter the Dragon at Bruce Lee virkelig ble kjent blant de store massene i den vestlige verden. Filmen lå på 1. plass i USA i oktober 1973.

Dette visste du kanskje ikke

Det finnes utallige nettsider og bøker om Bruce Lee og filmene han spilte i. Enter the Dragon er intet unntak. Derfor er denne listen begrenset til obskure opplysninger som kanskje ikke er like kjent som at Bruce Lee kranglet med manusforfatteren, og at flere av statistene stadig utfordret Bruce Lee til kamp. Det er også ganske kjent at Jackie Chan var en av statistene som kan skimtes i filmen.

Bruce Lee – Bruce Lee døde noen uker før premieren.

Koreografi – Bruce Lee koreograferte mange av kampscenene. Actionsekvensene hadde gjerne følgende notis: “This Will Be Choreographed by Mr. Bruce Lee.”

Mortal Kombat – Dataspillet Mortal Kombat låner noen plot og elementer fra Enter the Dragon.

Speilsalen – Den avsluttende kampscenen i speilsalen skulle egentlig ikke være med den originale versjonen av manuset. Idéen ble til mens filmskaperne var på hotell i Hong Kong.

Terry and the Pirates – Det visuelle uttrykket i Enter the Dragon er inspirert av tegnserien Terry and the Pirates. Det er særlig fargenyansene og fargene rødt, blått og gull som er hentet fra tegneserien.

Tennisbaner – Treningsområdet på øya til Han er egentlig tennisbaner. I noen klipp kan man skimte krittstrekene.

Verneverdig – I 2004 ble filmen omtalt som “culturally, historically, or aesthetically significant” i USA, og den ble vedtatt verneverdig av the National Film Registry of the Library of Congress.

Min vurdering av filmen

Det er selvsagt urettferdig å sammenligne Enter the Dragon med filmer fra nyere tid. Produksjon, lyd, lys og handling har en helt annet kvalitet enn dagens filmer. Men kampscenene og Bruce Lee alene gjør filmen obligatorisk for alle som ønsker å uttale seg med en viss autoritet om filmer i denne sjangeren.

Bilder

Enter the Dragon
Konklusjon
Enter the Dragon er kanskje tidenes mest kjente kampsportfilm, og den representerer høydepunktet i karrieren til Bruce Lee. Anbefales!
Manus
Skuespillere
Regi
Visuell stil
Musikk og lydeffekter
Spesialeffekter
Kampsport
Positivt
Kampscener
Bruce Lee
Negativt
Litt svak historie
4.3

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00