JudoMania > > Bambus – 8 ting judoutøvere kan lære av bambus

Bambus – 8 ting judoutøvere kan lære av bambus

Sist oppdatert 21.03.2023.

For mange år siden, ikke lenge etter jeg begynte med judo, hørte jeg noen forklare at i judo burde man være som bambus. Jeg tror det var i en dokumentar om Yasuhiro Yamashita i anledning OL i Los Angeles i 1984.

Judo players are told that yielding is strength, gentle turns away sturdy, bend like a bamboo, then strike back.

Jeg så virkelig for meg hvordan den dyktige og rutinerte judoutøveren lurte motstanderen inn i en felle ved å gi svært lite motstand, for så – i nøyaktig riktig øyeblikk – slå til med en knusende teknikk.

Siden jeg syntes dette var et utmerket bilde på hvordan en judoka bør opptre, så tenkte jeg at jeg måtte benytte sjansen til å finne ut litt mer om bambus – rett og slett. Kanskje vi kan lære noe mer av denne gressplanten?

Her er derfor åtte tips bambus kan gi oss om hva judo handler om:

Det enkle er ofte det beste

Bambus har mange ulike bruksområder. Det er en enkel plante, og dermed blir det opp til vår kreativitet å finne måter å bruke planten på. Dette kan vi la oss inspirere av.

Judo er teknisk krevende, men likevel er det en ærlig og enkel kampsport. Kast motstanderen i bakken, sett inn et armbend eller en kveling, eller kontroller vedkommende til du blir tildelt seieren. Enkelt og greit. Her er det ikke noe poeng å pynte seg med ord, late som om man har funnet det underliggende prinsippet, eller kle seg i fargesprakende drakter.

I judo er virkelig det enkle ofte det beste!

Vekst

Bambus vokser raskt. Enkelte bambustyper kan vokse inntil 99 cm i døgnet!

Judo er en teknisk krevende idrett som også stiller store krav til kondisjon og styrke. Trener man jevnt og trutt, er det store muligheter for rask vekst – både fysisk og mentalt.

Denne metaforen kan man også bruke på treningen man må gjøre etter en skade. Blir du skadet, så stol på at du kan komme tilbake igjen. Det gjelder bare å trene riktig og hardt nok.

Hele verden

Bambus vokser naturlig i hele verden – bortsett fra i Antarktis. Judo er kjent i alle verdensdeler og i de aller fleste land. Det er til og med sånn at judo er en virkelig stor idrett i mange land (som Brasil, Frankrike og Japan).

Rotfestet

Bambus vokser raskt, men det tar en stund fra du planter et frø til det begynner å skje noe over bakken. Bambusplanten bruker litt tid på å danne sterke, gode røtter.

I judo kan det også være på denne måten. Et godt eksempel på nettopp dette er når man skal lære fallteknikk for første gang – særlig forlengs rulle. Da er det mange som sliter – lenge. Men plutselig virker det som om utøverne knekker koden, og da går det raskt.

Lær deg de grunnleggende elementene godt: fallteknikk, balansebrudd, fotarbeid, grep. Da vil det bli mye enklere å lære alle andre judoteknikker.

Bruddstyrke

Bambus har større bruddstyrke enn stål. En wire lagd av bambus tåler større påkjenning enn en stålwire.

I judo er det slik at den tilsynelatende myke vei er sterkere og mer effektiv enn de mer brutale og direkte teknikkene i hardere kampformer.

Tomrom

Bambusplanten er hul. Du har sikkert hørt at man må være mottakelig for ny lærdom; man sier gjerne at du må tømme koppen, for å kunne fylle den. (Du kan forresten lage flotte kopper av bambus.)

Overført til judosammenheng kan man si at du må fri deg fra forutinntatte holdninger og mønstre. Vær åpen og prøv ut nye treningstips og teknikker.

Frigjør energi og slå tilbake

Bambus lever også i områder der det blir mye snø deler av året. Når snøen legger seg tung på bambusplanten bøyer den seg mot bakken, men til slutt spretter den opp igjen og rister av seg all snøen.

Det er dette judoteknikker på mange måter handler om; kraft og motkraft, gi vei, for så å sette inn en teknikk, bruk motstanderens styrke til egen fordel.

Samfunnsansvar

Bambus har en effektiv fotosyntese. Den absorberer karbondioksid raskere enn de fleste andre sammenlignbare planter. På den måten bidrar den i sterk grad til å gjøre verden til et litt bedre sted.

Jigoro Kano ville at judoutøvere og judo skulle ha en positiv innvirkning på samfunnet utenfor dojoen også. Judo skulle bidra til å skape en bedre verden.

Kom gjerne med flere betraktninger i kommentarfeltene til høyre for hvert avsnitt. Kanskje det er andre planter som kan gi et bedre bilde av hva judo dreier seg om? Hestehov, kaktus, mose?

Kilder

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00