Kvinner og judo

Sist oppdatert 30.01.2021 av Arne Midtlund

I våre dager deltar kvinner på lik linje med menn i all judotrening og i alle konkurranser, men slik har det ikke alltid vært. Det er blant annet bare 40 år siden de første kvinnene kunne bli verdensmestere i judo. Jigoro Kano var tidlig ute med å godkjenne at kvinner trente i forhold til det man var i andre treningsformer – uten at han dermed hadde dette som et hovedfokus.

Uansett, i 1893 – 11 år etter Kodokan ble grunnlagt, fikk senteret sitt første kvinnelige medlem – Sueko Ashiya.

Jigoro Kano skal ha sagt at hvis man lurte på hva han virkelig ønsket at judo skulle være, burde man besøke Kodokan Joshi-Bu – kvinnenes judoavdeling på Kodokan. Hans relative åpenhet overfor kvinner ble på ingen måte godt mottatt Japan. Derfor måtte han trene Sueko Ashiya i sitt eget hjem. Her trente hun sammen med Jigoro Kanos kone Sumako og noen av hennes venner. Dette skjedde mens Sumako var gravid.

Flere av mennene i Jigoro Kanos omgangskrets tvilte på at det var fornuftig å trene kvinner. De var særlig bekymret for kvinnenes helse. Dette er jo et klassisk tema når menn forsøker å holde kvinner utenfor aktiviteter og trening, og her var judo på ingen måte i utakt med omverdenen. Dette var noe mange sentrale menn i mange ulike idretter mente – med støtte fra flere hold innen helsevesenet. Kano forsøkte selv å fordype seg i dette emnet, og han konfererte med ledende medisinske autoriteter i Japan. Sammen kom de til den konklusjonen at trening måtte ha positiv virkning for helsen – også for kvinner.

Kino Yasuda ble et levende bevis på at Jigoro Kanos teorier stemte. Hun hadde en laber helsetilstand de Jigoro Kano tilbød henne å bo sammen med hans familie. Her fikk hun trene sammen med konen og datteren hans i tillegg til noen flere kvinner. I løpet av kort tid ble Yasudas helse forbedret. Dette gjorde at kritikerne av Jigoro Kanos treninger for kvinner mistet sine tilsynelatende sterkeste argumenter.

Jigoro Kano begynte nå å trene kvinner i en dojo på Koubun Gakuin (Koubun skole) i Tokyo. Her trente han unge kvinner fra Nihon Kvinne-universitet og Ochanomizu High School for jenter. Yasuda ble så begeistret for denne treningen at hun meldte seg frivillig til å lage judodrakter til alle utøverne. De tidligste judodraktene var altså et samarbeid mellom Kano og Yasuda.

Etterhvert som suksessen ble større og større så Jigoro Kano at det var på tide med en egen avdeling for kvinner på Kodokan. Han grunnla Kaiunzaka Dojo i 1923 og utnevnte Honda til å lede denne avdelingen.

I 1926 arrangerte Jigoro Kano et to ukers kurs der han lærte trenere fra hele Japan hvordan de skulle gå fram for å lære kvinner å utføre ulike former for kata. I samtiden var dette nærmest en revolusjon. Det målrettede arbeidet ga resultater, og i 1931 var det 761 kvinner som trente judo i Japan. I 1933 fikk avdelingen en egen protokoll der alle utøvere med svart belte ble registrert. De første navene her var Noritomi, Akutagawa og Yasuko Morioka.

Moderne tid

Embed from Getty Images

Treningen kvinnene utførte reflekterte Kanos ønsker om hvordan judo egentlig skulle utøves. Hver trening startet med en grundig oppvarming, deretter en lang sekvens med fallteknikk etterfulgt av tekniske øvelser. Dessuten la man vekt på bruk av kata, leksjoner om metode, historie, taktikk og strategi. Kvinnene fikk også innsikt i ulike slag- og sparkteknikker. Derimot fikk de ikke konkurrere. Det var forbeholdt mennene.

The physical endurance, physiological make-up and psychology of women are different from those of men. As young women are expected to become mothers, the practice of Seiryoku zen’yo kokumin taiiku no kata for improving physical strength and endurance, required for falls and randori, is essential; otherwise they should not do these exercises. I specifically ask female students to train rationally and avoid overheating as physical fatigue leads to injury and illness. The reason women are not allowed to participate in competitions is that it would lead them to over-train and that they would be obsessed with winning. This would put them at great risk of illness or, in the worst case scenario, a bad accident which could have devastating consequences. We are very concerned about these issues.

Uzawa Takashi, 1933

Jigoro Kano ledet one disse treningene selv sammen med han eldste datter, Noriko Watanuki. Hun var sjefs-instruktør på Joshi-Bu. Opplegget var langt mer omfattende og mye strengere enn det mennene gjennomførte. Til gjengjeld fikk kvinnene en symbolsk belønning i form av en hvit stripe på beltet. Denne stripen syboliserer renhet.

Jigoro Kano la vekt på at treningen på Joshi-Bu Dojo skulle være minst like god som den mennene fikk. Han sørget for at landets beste trenere stadig besøkte dojoen. Blant disse trenerne var Honda, Uzawa og Kyuzo Mifune. Mifune regnes som en av tidenes beste judoka.

Kanos jujutsu-instruktør på Tenshin Shin’Yo ryu het Hachinosuke Fukuda. Fukuda ble regnet for å være den viktigste personen i det japanske jujutsu-miljøet på denne tiden. (Fukuda holdt en jujutsudemonstrasjon for president Ulysses S. Grant i 1879 – tre år før Jigoro Kano grunnla Kodokan.) Etterhvert hadde interessen for jujutsu dødd ut av Fukudas familie.

I januar 1934 inviterte Jigoro Kano Fukudas familie til en sermoni til ære for Fukuda, Masatomo Iso og Tsunetoshi Iikubo – alle hadde vært viktige for utviklingen av judo. Sermonien fant sted i mars 1934. Jigoro Kano plantet 3 Sakaki-trær (spesielle trær benyttet i Shinto-sermonier) foran Kodokan-senteret til minne om disse enestående personene. Like etterpå besøkte Kano hjemmet til Fukuda og inviterte Keiko Fukuda – barnebarnet til Hachinosuke Fukuda – til å begynne på Joshi-Bu. Hun takket ja til invitasjonen.

Keiko Fukuda ble født 12. april 1913. Hun er den høyest graderte kvinnelige judoka i verden. U.S. Judo Federation tildelte Keiko Fukuda 9. dan i 2001, og 8. januar 2006 ble hun tildelt samme beltegrad av Kodokan i Japan. I 2011 tildelte U.S. Judo henne 10. dan.

Hun bodde i San Francisco og ledet treningene i Soko Joshi Judo Club så å si fram til sin død. Keiko Fukuda kunne uten tvil hatt en høyere gradering dersom det hadde vært tradisjon for dette i judo. De som har sett henne demonstrere judo kan fortelle at hun hadde en fantastisk teknikk, og at hun var utrolig sprek for sin alder. (I 1990 var Fukuda i Tromsø, og Tromsø judoklubb besøkte henne i USA flere ganger.) Keiko Fukuda døde 9. februar 2013.

Under 2. verdenskrig klarte man faktisk å beholde 25 aktive kvinner på Kodokan. Fukuda og Ohtsuka trente disse kvinnene. Etter krigen bestemte seierherrene (de vestlige landene) at all trening i kampformer skulle være forbudt. Dermed ble det vanskelig for de eldste mesterne å vende tilbake til Kodokan. I stedet trente folk i all hemmelighet i små dojoer. Etterhvert ble forbudet mot slik trening opphevet.

Kvinner, judo, VM og OL

I 1928 fikk kvinner for første gang delta i OL i friidrett. Motstanden mot kvinner i kortbukser som løp slik at musklene kunne skimtes var stor. Grunnleggeren av de moderne olympiske leker uttalte følgende om kvinnerollen i forbindelse med OL:

“De olympiske leker bør være reservert for menn. (…) en høytid der mannlige atleter står i sentrum (…) med det internasjonale som grunnlag, og kvinnenes applaus som belønning.”

Pierre de Coubertin
logo 1600156216 1600156216

I 1979 fikk judokvinnene sine egne vektklasser med en noe annen inndeling enn den for menn, og i 1980 fikk de delta i VM i judo for første gang. Det fant sted i New York, USA, og Jane Bridge fra Storbritannia ble den første kvinnelige verdensmesteren i judo. I 1981 fikk en kvinne IJFs A-lisens for dommere for første gang. Hun het Clare Hargrave, og kom fra New Zealand. Kvinner kunne dømme konkurranser for menn fra og med 1986.

Embed from Getty Images

Judo har vært en olympisk gren siden 1964. Olympisk kvinnejudo har vi hatt siden dette var demonstrasjonsidrett i OL i Seoul i 1988. Dette året ble de 8 beste kvinnene i hver vektklasse invitert til å delta i OL.

Wojdan_Shaherkani

Martin Hesketh / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

I 2012 deltok arabiske kvinner i OL for første gang, også i judo. I forkant av OL var det en lengre diskusjon om kleskode i judo, og dette ble løst ved at Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani fra Saudi-Arabia.

I Tokyo-OL 2021 er det for første gang planlagt en mixed team-øvelse i judo der menn og kvinner deltar på samme lag.

Kilder

Om Arne Midtlund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.