Keiko Fukuda

Sist oppdatert 07.03.2021 av Arne Midtlund

Keiko Fukuda ble født 12. april 1913 i Tokyo, Japan. Hun var barnebarnet til Hachinosuke Fukuda som var jujutsu-treneren til Jigoro Kano på Tenshin Shinyo ryu. I barndommen studerte hun japansk musikk og ikibana (japansk blomsterarrangering). Hun ble også opplært i den japanske teseremonien og shodo (kalligrafi).

Da Keiko Fukuda var 21 år gammel begynte hun å trene judo på Kodokan. Hun var den siste gjenlevende personen som har blitt trent av Jigoro Kano. To år etter at hun begynte å trene judo ble hun tildelt 3. dan, og hun overtok da som hovedtrener for avdelingen for kvinner på Kodokan. Dette vakte blandede følelser hos enkelte familiemedlemmer. Mange mente at det å være judotrener ikke passet seg for en kvinne. Fukuda ble aldri gift. Selv sa hun at judo ble hennes partner og livsledsager.

I 1953 kom Fukuda til Oakland og USA for første gang. Hun ble der i to år. 13 år senere besøkte hun California i USA. Samme år ble hun tilbudt en jobb på Mills College. Hun takket ja og ble ved skolen i mer enn 10 år. Samtidig som hun jobbet på Mills College startet hun sin egen judoklubb for kvinner: Soko Joshi Judo Club. I 1973 flyttet hun treningene til Castro og 26th street i San Fransisco, og her holder judoklubben fortsatt til.

Keiko Fukuda er den høyest graderte kvinnelige judoka i verden. U.S. Judo Federation tildelte Keiko Fukuda 9. dan i 2001, og 8. januar 2006 ble hun tildelt samme beltegrad av selveste Kodokan i Japan. Ingen andre kvinner er noen gang tildelt en så høy grad av noe offsielt judoforbund. I 2011 ble hun nok en gang gjort ære på da U.S. Judo tildelte henne 10. dan. Samtidig kan man jo lure på hvorfor hun ikke ble tildelt disse beltegradene tidligere i sin judokarriere. Man kan lett tenke seg at hadde Fukuda vært en mann, så ville 10. dan blitt tildelt mye tidligere av Kodokan.

Keiko Fukuda bodde i San Fransico, USA fram til sin død 9. februar 2013. Hun var helt til det siste til stede på judotreninger til tross for sin høye alder og sine mange skader. Mot slutten av livet satt hun i en rullestol på mattekanten, men hun nølte ikke med å gi råd til de yngre utøverne i klubben.

Born for the Mat av Keiko Fukuda

Born for the Mat: A Kodokan Kata Textbook for Women kom ut i 1973. Boken ble skrevet av Keiko Fukuda, og den er svært vanskelig å få tak i. Den tar bare for seg tre judo kata: Seiryoku zenyo kokumin taiiku, Kodokan joshi goshin-ho og ju-no-kata. Born for the Mat regnes for å være den mest grundige boken som er skrevet om ju-no-kata.

Fukuda sa at målet med judo er å være “myk på utsiden” og “sterk på innsiden”. For å illustrere dette beskriver Fukuda et møte med mesteren Kyuzo Mifune i boka “Born for the Mat” (min oversettelse):

Jeg husker tydelig den dag i dag at hans grep i min judogi var så fjærlett at jeg nesten ikke merket det. Men hvis jeg gjorde en minste bevegelse i den hensikt å kaste ham, var han plutselig ikke i samme posisjon mer. I stedet var det min kropp som gøy gjennom luna. Professor Mifune var en liten mann, men bevegelsene hans var ekstremt hurtige. Derfor var det vanskelig å holde følge med ham. Han hadde en egen evne til å forutse motstanderens bevegelse, og slik alltid ligge ett skritt foran.

Keiko Fukuda, Born for the mat (1973)

Be strong, be gentle, be beautiful

I 2013 kom ble det utgitt en dokumentarfilm om Keiko Fukuda. Den fikk samme tittel som mottoet hennes: Be strong, be gentle, be beautiful.

Trailer til dokuementarfilmen i Keiko Fukuda, Be strong, be gentle, be beautiful (2013)

Kilder

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, fikk 1. dan i 1989 og begynte å lage disse nettsidene i 1997.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.