Kime-no-kata

Sist oppdatert 06.10.2021.

[rank_math_breadcrumb]

Kime-no-kata er en interessant kata. Selve ordet «kime» er vanskelig å oversette direkte, men begrepet «domsavsigelse» er ganske dekkende. Det ligger en antydning om noe finitt eller endelig i uttrykket. Det er som om man tenker seg at teknikkene man utfører er av en slik karakter at det er snakk om liv og død i kime-no-kata.

Den opprinnelige versjonen av kime-no-kata ble utviklet av Jigoro Kano, og den ble gjort kjent i 1907. I utgangspunktet besto den av 10 teknikker, men ble senere utvidet til å inneholde 13 teknikker. Teknikkene ble valgt fra atemi waza, og man brukte særlig teknikker som kom fra Tenjin shinyo ryu (Shishada, 2010). I kataen inkluderes våpen som var vanlig i Japan på Jigoro Kanos tid. Det er også teknikker som skulle være spesielt effektive mot boksning. Boksing var veldig populært på begynnelsen av 1900-tallet. Ifølge Yoshitsugu Yamashita, Hidekazu Nagaoka og Kunio Murakami var teknikkene utviklet mot blant annet boksing, men de skulle også være effektive “i andre tilfeller” (Shishada, 2010).

Denne kataen ble lagd like etter randori no kata, og meningen var at disse skulle utfylle hverandre. Enkelte kilder hevder at opprinnelsen til kime-no-kata kan spores helt tilbake til 1500-tallet. Da tenker man særlig på en kata som ble kalt shinken shobu no kata. Shinken shobu betyr ekte kamp.

Teknikkene i kime-no-kata

 • Idori – knelende teknikker
  – Ryote dori – tohånds holding
  – Tsukkake – slag mot magen
  – Suri age – slag mot pannen
  – Yoko uchi – slag mot siden
  – Ushiro dori – holding bakfra
  – Tsukkomi – knivstikking mot magen
  – Kirikomi – hugging med kniv
  – Yoko tsuki – knivstikking mot siden

 • Tachiai – stående teknikker
  – Ryote dori – tohåndsholding
  – Sode tori – Grep i kragen
  – Tsukkake – dytting mot ansiktet
  – Tsuki age – slag oppover (uppercut)
  – Suri age – slag mot pannen
  – Yoko uchi – slag mot siden
  – Keage – spark mot underlivet
  – Ushiro dori – holding bakfra
  – Tsukkomi – knivstikking mot magen
  – Kirikomi – hugging med kniv
  – Nuki kake – trekke sverd
  – Kirioroshi – hugging med sverd

Kime no kata på Youtube

Kilder

 • Shishida, F. (2010). Jigoro Kano’s pursuit of ideal juso and its succession: Judo’s techniques performed from a distance. Journal of Martial Arts Anthropology11(1–4), 42–48