Atemi waza

Sist oppdatert 09.11.2020.

Atemi waza er teknikker der man bruker spark og slag for å vinne over en motstander eller angriper. Det finnes slike teknikker i judo, men det er helt bestemte regler for hvordan man trener på disse teknikkene.

I et lovregulert samfunn som vårt kan man få bruk for selvforsvarsteknikker i enkelte situasjoner. I denne sammenheng står atemi waza sentralt, også i judo. Det finnes for eksempel en historie der to av de aller mest kjente judoutøverne på slutten av 1800-tallet ble angrepet på en restaurant. Da tok de i bruk spark og slag som selvforsvar.

Nage waza kommer stort sett fra Kito skolen, mens atemi waza kommer fra Tenshin Shin’yo skolen. I motsetning til nage waza og katame waza, brukes ikke atemi waza i judo-konkurranser.

Vanligvis trener utøverne på disse teknikkene gjennom kata-øvelser. Jeg har trent både karate og taekwondo, og det er helt opplagt at de slagene og sparkene man lærer i judo på langt nær kan måle seg med andre kampformers atemi waza.

Som regel er spark og slag kun et middel for å vise eller gi tilgang til kast- og kontrollteknikker.

Bilde

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, fikk 1. dan i 1989 og begynte å lage disse nettsidene i 1997. I 2021 startet jeg en podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.