JudoMania > , > Guy Pelletier

Guy Pelletier

Sist oppdatert 20.03.2023.

Guy Pelletier (1921-2011) var en pioner i fransk judo. Han mottok 7. dan i Frankrike, og 9. den fra Kodokan i Japan. (Det er litt usikkert om det er 8. den eller 9. den. Kildene jeg har funnet oppgir begge deler.) Pelletier er den høyest graderte ikke-japanske utøverne på Kodokan.

Guy Pelletier startet med judo i 1940. Da var han 19 år. Klubben han startet i het Jujitsu-Club de France, og her var Moshe Feldenkrais (1. dan) trener. Da andre verdenskrig brøt ut, forlot Feldenkrais Frankrike. Men Guy Pelletier fortsatte å trene judo med Kawaishi Mikonosuke som etter hvert tildelte ham 1. dan i 1945. Dermed ble han også judotrener i den samme judoklubben.

Pelletier viet seg fullt og helt til studiet av judo. De første årene var det Kawaishi Mikonosuke (med 4. dan fra Kodokan) som var treneren hans. Mikonosuke underviste sin egen variant av judo. Men etter hvert møter Pelletier Ichiro Abe med 6. dan fra Kodokan. Abe var offisiell utsending fra Kodokan.

Med Abe Ichiro oppdager Pelletier en annen måte å trene judo på. Abe ber trenerne som deltar på kursene hans om å glemme det de allerede har lært om judo andre steder. De bør heller fordype seg i Kodokan-metoden, og han gir dem i oppdrag å dele denne metoden med sine elever.

Fra nå av er det denne måten å trene judo på som Guy Pelletier fokuserer på. Fokuset er på maksimal effektivitet. Teknikkene læres inn etter den klassiske gokyu som tar hensyn til elevenes progresjon. Det er også slik at bare de mest effektive teknikkene og variasjonene blir undervist.

Pelletier mente at etter en judoka hadde oppnådd 4. dan, burde de videre graderingene ikke bare ha sporten som grunnlag. Når en utøver hadde oppnådd et så høyt nivå, burde andre faktorer som bidrar til utvikling og judo også telle.

Guy Pelletier var en aktiv og anerkjent judodommer. I 1961 dømte han finalen i verdensmesterskapet, da Anton Geesink ble den første verdensmesteren som ikke var fra Japan. I tillegg skrev Pelletier flere bøker om judo.

Guy Pelletier var blant de trenerne i Europa som hadde mest innsikt i hva Kodokan-judo var. Han hadde full oversikt over alle de grunnleggende prinsippene som Kodokan la til grunn for sin judotrening. Denne innsikten var han en tydelig forkjemper for, og han ble i enkelte miljøer sett på som en forkjemper for en utdatert og lite moderne judo. Det gjaldt spesielt for utøvere og trenere som var mer opptatt av konkurranse-judo enn judo som en metode for selvutvikling.

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00