JudoMania > Artikkel > Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais (1904 – 1984) er kjent for å ha grunnlagt en metode som skulle øke menneskers selvforståelse gjennom bevegelser. Han ble født i Ukraina, men flyttet til Hvite-Russland allerede 16 år gammel. Etter dette dro han videre til Palestina. Det var i Palestina han begynte å studere selvforsvarsteknikker, blant annet jujutsu.

I 1933 møter Moshe Feldenkrais selveste Jigoro Kano i Frankrike. Etter dette møtet begynner Feldenkrais å trene judo, og i 1936 blir han tildelt svart belte i judo, og i 1938 får han 2. dan. Moshe Feldenkrais gjorde mye for å utvikle fransk judo i samarbeid med Mikonosuke Kawaishi.

Moshe Feldenkrais

Blant Feldenkrais mer kjente judoelever var Frederic og Irene Joliot-Curie, samt Bertrand L. Goldschmidt.

Moshe Feldenkrais flyktet til Stor-Britannia under andre verdenskrig. Der jobbet han for den britiske marinen, og han benyttet også her sjansen til å lære bort judo. Han skrev også noen bøker om judo på 1940-tallet.

Kilder

Bilde

Various, unknown, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Les mer her

Støtt JudoMania!Gi et lite bidrag til JudoMania (egentlig meg, da)

Du kan støtte med alt fra 30 kr i måneden og oppover. Kanskje jeg får nok penger til å betale for utgiftene jeg har når det gjelder nettside og podcast? Det hadde vært kult! (Og du kan når som helst stoppe betalingen.)