JudoMania > > Mikonosuke Kawaishi

Mikonosuke Kawaishi

Sist oppdatert 07.02.2024.

Mikonosuke Kawaishi ble født i Kyoto i 1899, og han døde i 1969. Han trente jujutsu på Dai Nippon Butokukai. Man antar at det var en form for aikijutsu som ble trent der.

Midt på 1920-tallet reiste Kawaishi til USA. Der reiste han rundt for å demonstrere kampformer, særlig i New York og i San Diego. Noen år senere reiste han til Liverpool i England der han etablerte en jujutsuklubb. På denne tiden levde han av profesjonell bryting.

Mikonosuke Kawaishi demonstrerer judo, 1951

I 1931 flyttet Kawaishi til London. Der grunnla han en judoklubb, og han begynte å undervise judo på Oxford University. Det var omtrent på denne tiden han ble tildelt 3. dan av Jigoro Kano. Selv om han egentlig drev med noe som mest av alt kan kalles jujutsu, så var det ikke uvanlig av jujutsu-instruktører på denne tiden kalte det de drev med for judo. Det var heller ikke uvanlig av Jigoro Kano tildelte jujutsutrenere dangrader i judo. Han ønsket på den måten å rekruttere flest mulig til Kodokan.

I 1935 reiste Kawaishi til Paris. Han hadde da 4. dan, og han underviste i jujutsu og judo. Under andre verdenskrig dro han til Japan, og han satt i fengsel en stund. Etter krigen dro han tilbake til Paris igjen. Kawaishi bidro sterkt til å gjøre judo populært i Frankrike.

Blant Kawaishis viktigste bidrag var å gjøre treningsmetodene og navnene på teknikkene mindre eksotiske. I stedet for o goshi ble teknikkene kalt stort hoftekast og så videre. I tillegg første samarbeidet med Moshe Feldenkrais til en positiv utvikling. De startet et samarbeid som dessverre ble avbrutt av andre verdenskrig, men den karismatiske Kawaishi og den vitenskapelig anlagte Feldenkrais hadde funnet fram til starten på det som skulle gjøre judo så populært og integrert i det franske samfunnet.

Flere har gitt Kawaishi æren for å ha utviklet beltesystemet med ulike farger på kyu-gradene. Det er få kilder som kan støtte dette, men det er en viss mulighet for at han tok med seg kunnskapen om et slikt system fra England til Frankrike.

Kawaishi la stor vekt på kata som treningsform. Blant annet skrev han boken “Seven Katas of Judo”. I tillegg skrev han andre bøker som “Ma méthode secrète de judo” og “Standing Judo”.

Kilder

Bilde

  • Moshe Feldenkrais, CC0, via Wikimedia Commons

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00