Ichiro Abe

Oppdatert 01.03.2022.

Ichiro Abe (12. november 1922 – 27. februar 2022) begynte å trene judo på Kodokan i 1938, og i 1946 begynte han å jobbe for Kodokan.

Ichiro Abe har vært medlem av All Nippon Judo Federation, Promotions Panel og International Division på Kodokan. Abe brukte mye tid på å reise i Europa, og han var tidligere landslagstrener i Belgia. Et av hans favorittordtak var:

Nanakorobi yaoki! (Hvis du faller syv ganger, så må du reise deg åtte ganger.)

Ichiro Abe
Ichiro Abe kjører litt lett uchikomi.

På 1950-tallet tilbragte Abe flere år i Frankrike og Belgia, og mye av judoen der er påvirket av hans syn på hvordan man best trener og konkurrerer i judo. I norsk sammenheng er det ekstra interessant at Ichiro Abe graderte flere av de første norske judoutøverne til 1. dan. Det skjedde i 1956. Torkel Sauer, Henrik Lundh og Per Ombudstvedt ble gradert i Danmark av Ichiro Abe som da var 4. eller 5. dan.

Ichiro Abe demonstrerer judo i Kina.

Ichiro Abe uttalte seg om OL i Tokyo i et intervju i februar 2020. Da var det ingen som visste at OL ville bli utsatt på grunn av covid-19. Uansett, Abe sa at OL i judo er en mulighet for hele judofamilien til å komme sammen, for å understreke de virkelige verdiene i judo – nemlig at disiplin er viktigere enn konkurranse. Han la til at i våre dager har det å vinne blitt viktigere enn alt annet, og han håper at det vil bli revurdert, i alle fall til en viss grad.

Kilder

Bilder

Avatar

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, og i 1989 fikk jeg 1. dan. Disse nettsidene har jeg lagd siden 1997. I 2021 startet jeg podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har grunnfag idrett, mellomfag nordisk og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.