Ichiro Abe

Sist oppdatert 18.06.2024.

Ichiro Abe (12. november 1922 – 27. februar 2022) begynte å trene judo på Kodokan i 1938, og i 1946 begynte han å jobbe for Kodokan.

Da han begynte på judo var det mer eller mindre en tilfeldighet at det ble nettopp judo og ikke kendo. Abe mente nok at kendo passet hans fysikk bedre, men han var også opptatt av at foreldrene ikke skulle måtte betale for kostbart treningsutstyr. Dermed ble det judo.

I starten trente Ichiro Abe judo med sånn passe intensitet og interesse, men dette endret seg radikalt da han fikk en ny trener, Shigeru Sato. Sato var en dyktig sensei, og han kom med mange tips og råd til den unge Abe.

Et konkret resultat av disse rådene var at Ichiro Abe byttet favoritteknikk fra seoi-nage til o-soto-garitai-otoshi og harai-goshi.

I judosammenheng er det gjerne greit å vite litt om størrelsen til utøverne. Ichiro Abe var 167 cm høy og omtrent 73 kg i sine aktive dager.

Ichiro Abe hadde en presis og myk måte å gå kamper på. Det var aldri en unødvendig bevegelse, og når han var uke kunne man lagd en instruksjonsvideo av den perfekte fallteknikken hans, ifølge de som trente med ham på ulike samlinger.

På 1950-tallet tilbragte Abe flere år i Frankrike og Belgia, og mye av judoen der er påvirket av hans syn på hvordan man best trener og konkurrerer i judo.

I norsk sammenheng er det ekstra interessant at Ichiro Abe graderte flere av de første norske judoutøverne til 1. dan. Det skjedde i 1956. Torkel Sauer, Henrik Lundh og Per Ombudstvedt ble gradert i Danmark av Ichiro Abe som da var 4. eller 5. dan.

Ichiro Abe har vært medlem av All Nippon Judo Federation, Promotions Panel og International Division på Kodokan. Abe brukte mye tid på å reise i Europa, og han var tidligere landslagstrener i Belgia. Et av hans favorittordtak var:

Nanakorobi yaoki! (Hvis du faller syv ganger, så må du reise deg åtte ganger.)

Ichiro Abe

Ichiro Abe uttalte seg om OL i Tokyo i et intervju i februar 2020. Da var det ingen som visste at OL ville bli utsatt på grunn av covid-19. Uansett, Abe sa at OL i judo er en mulighet for hele judofamilien til å komme sammen, for å understreke de virkelige verdiene i judo – nemlig at disiplin er viktigere enn konkurranse. Han la til at i våre dager har det å vinne blitt viktigere enn alt annet, og han håper at det vil bli revurdert, i alle fall til en viss grad.

Ichiro Abe kjører litt lett uchikomi.

Dangrader

  • 1938 – 1. dan
  • 1944 – 4. dan
  • 1947 – 5. dan
  • 1951 – 6. dan
  • 1971 – 8. dan
  • 1992 – 9. dan
  • 2006 – 10. dan
Ichiro Abe demonstrerer judo i Kina.

Kilder

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

4 kommentarer
0:00
0:00