JudoMania > > Ep. 77: Kampsport og aggresjon

Kampsport og aggresjon

Sist oppdatert 06.05.2024.

Blir man mer eller mindre aggressiv av Ä trene judo? Eller andre kampformer, for den saks skyld? Det kan jo hÞres litt merkelig ut at man ved Ä trene pÄ teknikker som gÄr ut pÄ Ä pÄfÞre motstanderen skade eller smerte skal bli mindre aggressive, sÄ mange rister nok litt pÄ hodet av slike pÄstander. Samtidig er det helt naturlig, og ikke rart i det hele tatt, for oss som trener judo Ä tenke pÄ den mÄten.

For oss er det sunn fornuft og logikk som ligger bak en slik tankegang. Men hvordan henger dette sammen, og finnes det forskning som kan bekrefte et slikt syn? Og hva med basketball, er det mer aggresjon der enn i judo?

«Kampsporttrening gjĂžr gutter aggressive»

I 2005 ble det publisert resultater fra forskning pĂ„ forholdet mellom kampsport og antisosial adferd. Forskerne slo fast at «kampsporttrening gjĂžr gutter aggressive». I alle fall var det slik mediene la fram funnene i undersĂžkelsen. Disse funnene ble fulgt opp av en hovedoppgave i psykologi i 2012.

I begge disse forskningsarbeidene ble kampsport definert som sÄpass ulike aktiviteter som judo, karate, kickboksing, taekwondo, bryting og boksing. I tillegg ble vektlÞfting, styrketrening, kroppsbygging og helsestudio kategorisert som kampsport. Dette er et ganske vidt begrep med andre ord. Allerede her vil jeg anta at mange av dere som leser dette synes dette virker som en altfor bred definisjon, og det er jeg helt enig i.

Er dette kampsport?

Begrunnelsen for Ă„ bruke dette brede utvalget var at antall utĂžvere pĂ„ Vestlandet, der undersĂžkelsen ble gjennomfĂžrt, var begrenset. Derfor mĂ„tte man legge til flere treningsformer for Ă„ fĂ„ et tilstrekkelig antall utĂžvere. Det var spesielt interessant for forskerne Ă„ ha med ulike former for trening pĂ„ helsestudio, fordi der mente de at man hadde «machoatletiske holdninger» – underforstĂ„tt at det samme gjelder for kampsport. Aner vi noen forutinntatte meninger her?

Det fĂžrste, og kanskje stĂžrste, problemet med denne forskningen er at den bruker en upresis definisjon av begrepet «kampsport». Det skilles ikke mellom ulike typer og stiler av kampkunst, og det er i tillegg lagt til helt andre treningsformer i samme kategori. Det er ingen grunn til Ă„ tro at alle som trener kampsport har de samme motivene, holdningene eller personlighetene. Det er heller ingen grunn til Ă„ tro at alle former for kampsport har den samme effekten pĂ„ utĂžverne. Det er derfor urimelig Ă„ slĂ„ alle disse aktivitetene sammen under ett begrep, og anta at de har en felles Ă„rsakssammenheng som kan kobles til aggresjon.

Det andre problemet med forskningen er at den gir et spinkelt grunnlag, for Ă„ kunne trekke noen som helst form for slutninger.  I undersĂžkelsen til Olweus, som for all del er en flink og anerkjent forsker nĂ„r det gjelder mobbing i skolen, deltok 1540 personer i hele undersĂžkelsesperioden, altsĂ„ i 13 Ă„r. PĂ„ et tidspunkt var det 11 av disse som bĂ„de var involvert i det som ble definert som «kampsport» og som hadde tendenser til voldelighet. Det var ogsĂ„ 35 av de 1540 personene som viste tendenser til antisosial atferd, for eksempel skulking. Dette er altfor fĂ„ til Ă„ kunne si noe sikkert om kausalitet eller korrelasjon mellom kampsport og aggresjon. I Fyllings hovedoppgave var det bare 64 gutter fra Vestlandet som trente kampsport. Dette er heller ikke et representativt utvalg av norske gutter som trener kampsport.

Det er mange flere metodiske utfordringer knyttet til undersÞkelsen, og jeg oppfordrer alle som er interessert til Ä lese hele rapporten. Det har jeg gjort, og etter min mening virker det som om forskerne hadde gjort seg opp en mening pÄ forhÄnd. Andre faktorer som kan pÄvirke aggressivitet og antisosial adferd, som for eksempel personlighet, oppvekst, sosial bakgrunn, skoleprestasjoner, rusbruk, psykisk helse og sÄ videre blir ikke vektlagt nok. Det er fullt mulig, og hÞyst sannsynlig, at slike faktorer har stÞrre innflytelse pÄ aggresjon enn det kampsport i seg selv har.

En av konklusjonene i hovedoppgaven var at gutter som trener kampsport, som vi nÄ vet er en hel lapskaus av ulike idretter og aktiviteter, skÄrer hÞyere, altsÄ er mer, aggressive enn de som ikke trener kampsport. En forklaring er at kampsport tiltrekker seg ungdom som allerede har en antisosial og voldelig adferd. En annen forklaring er at treningen fokuserer pÄ aggressivitet, makt og dominans.

Jeg mener helt klart at denne undersÞkelsen ikke er til Ä stole pÄ nÄr det gjelder konklusjonen om at kampsport fÞrer til stÞrre grad av aggresjon og antisosiale adferd hos gutter. Hovedgrunnen til det er at kampsport defineres som alle mulige aktiviteter, ogsÄ de som overhodet ikke har noe Ä gjÞre med kampsport.

Forklaringene som vektlegges er ikke overbevisende, fordi de bygger pÄ svak og upresis forskning, som ikke har klart Ä isolere kampsport som en selvstendig variabel, eller Ä kontrollere for andre variabler som kan pÄvirke aggressivitet. Det er derfor ikke grunnlag for Ä hevde at kampsport fÞrer til stÞrre grad av aggresjon og antisosiale adferd hos gutter.

Det er et stort sprang fra organisert judotrening for barn og ungdom til uorganisert vekttrening for unge menn – et veldig langt sprang. Det er ogsĂ„ stor forskjell mellom tradisjonell judotrening og boksing eller bryting.

Men heldigvis finnes det internasjonal forskning med langt hĂžyere kvalitet, i alle fall nĂ„r det gjelder presise utvalg – altsĂ„ at undersĂžkelsen faktisk prĂžver Ă„ si noe om kampsport, ikke alt mulig annet. Disse studiene har funnet at kampsport ikke fĂžrer til Ăžkt aggresjon, men tvert imot kan ha positive effekter pĂ„ selvkontroll, selvtillit, empati, sosial kompetanse og mental helse. (Sjekk kildelista nederst pĂ„ denne siden om du er interessert i den slags.)

Hvordan mÄle aggresjon?

Selvrapportering

Det finnes flere mĂ„ter Ă„ mĂ„le aggresjon pĂ„. En av de vanligste metodene og en som er brukt i flere av undersĂžkelsene jeg har lest heter «Buss og Perry Aggression Questionnaire» (BPAQ). Det er et spĂžrreskjema som mĂ„ler hvor aggressiv du er. BPAQ bestĂ„r av 29 utsagn som du skal si hvor godt passer for deg, for eksempel «Jeg har problemer med Ă„ kontrollere sinnet mitt», eller «Jeg kan ikke la vĂŠre Ă„ slĂ„ noen en gang i blant».

Etter Ä ha fullfÞrt spÞrreskjemaet fÄr du fire poengsummer:

  • fysisk aggresjon
  • verbal aggresjon
  • sinne
  • fiendtlighet

Noen av fordelene med denne metoden er at den er enkel og rask Ä gjennomfÞre. Du trenger bare Ä svare pÄ 29 spÞrsmÄl, og det tar gjerne ikke mer enn 10 minutter Ä gjennomfÞre hele testen. I tillegg er den basert pÄ forskning der to psykologer har brukt statistiske metoder for Ä finne ut hvilke spÞrsmÄl som mÄler aggresjon best.

Den stÞrste ulempen er kanskje at metoden er basert pÄ selvrapportering. Det vil si at de som svarer mÄ vÊre Êrlige og nÞyaktige. Det kan by pÄ problemer i tilfeller der man skal innrÞmme at man er aggressiv. Da kan det vÊre slik at man overdriver eller underdriver sin egen aggresjon.

UndersÞkelsen er heller ikke tilpasset alle kulturer og aldersgrupper. SpÞrreskjemaet er lagd for voksne i USA, og det kan hende at noen av spÞrsmÄlene ikke passer for folk i andre land eller for barn og ungdom. Det finnes noen versjoner av spÞrreskjemaet som er oversatt og tilpasset andre sprÄk og grupper, men de er ikke like godt testet som den originale versjonen.

Dette var bare et eksempel pĂ„ denne typen tester, men etter det jeg har forstĂ„tt sĂ„ er det gjerne denne typen undersĂžkelser man gjĂžr – altsĂ„ selvrapportering der deltagerne svarer og rangerer seg selv pĂ„ ulike skalaer.

SpuriĂžse sammenhenger

Noen ganger kan det oppstÄ sammenhenger som egentlig ikke gÄr an Ä bruke i det hele tatt. Det kan vÊre snakk om tilfeldigheter, eller sÄkalte spuriÞse sammenhenger. Da kan to faktorer som ikke hÞrer sammen plutselig virke som om de fÞlger hverandre statistisk. Noen forskere har for eksempel funnet ut at antall nobelprisvinnere i et land henger nÞye sammen med sjokoladeforbruket i et land. NÄr man i tillegg vet at inntak av sjokolade stimulerer folks kognitive funksjon, sÄ er vel sammenhengen helt innlysende?

Blir man smartere av Ă„ spise sjokolade? Det er i alle fall slik at antall Nobelpris-vinner henger sammen med sjokoladeforbruket i et land.

Et annet eksempel pÄ slike spuriÞse sammenhenger er at antall pirater i verden har gÄtt ned i takt med stigende gjennomsnittstemperatur pÄ jorda.

Disse to eksemplene er kanskje Äpenbart usannsynlige, men det finnes andre sammenhenger der det ikke er like enkelt Ä oppdage manglende korrelasjon og kausalitet. Et eksempel er noe som kalles Phillips-kurven som tar for seg Þkonomisk utvikling. FÞr 1970 ble den brukt til Ä forklare sammenhengen mellom inflasjon og arbeidsledighet, men etter en periode pÄ 1970-tallet med lav Þkonomisk utvikling, mente mange at denne sammenhengen var helt tilfeldig.

Knut Samset (). SpuriĂžse sammenhenger og fantasifulle fabuleringer Om fakta, alternative fakta og konklusjonenes troverdighet

Jeg tar med disse eksemplene bÄde fordi de er til ettertanke og fordi de viser at det noen ganger kan vÊre vanskelig Ä pÄpeke reelle sammenhenger. Jeg er veldig glad i forskning, men det er alltid viktig Ä vÊre spÞrrende og nysgjerrig pÄ hva som egentlig kommer ut av forskningen.

Kvantitativ eller kvalitativ?

Et annet problem jeg tenker kan vÊre aktuelt Ä belyse er at en del av forskningen pÄ dette omrÄdet havner midt i mellom kvantitative og kvalitative undersÞkelser. Det betyr at det ikke er helt klart om man skal gÄ for store antall som gir et godt grunnlag for Ä lage ulik statistikk, eller om man skal gÄ for en mer fenomenologisk og personlig tilnÊrming der det at en eller annen sammenheng finnes, gjÞr det interessant Ä undersÞke saken videre.

Mange av undersÞkelsene nÄr det gjelder kampsport, judo og aggresjon har en del metodesvakheter, og at man skal vÊre forsiktig med Ä konkludere alt for heftig.

Hvordan kan vi vite om kampformer reduserer aggresjon?

PÄ en normal trening i kampformer, i alle fall i de tradisjonelle asiatiske, og kanskje spesielt i de japanske, er det stort fokus pÄ respekt og gode holdninger. Derfor er treningene gjerne preget av at utÞverne tar hensyn og viser omtanke for hverandre. Og for de aller fleste av oss, er vel det normalen ogsÄ? Det er kanskje ikke sÄnn at vi stort sett lÞper rundt og er sinte og aggressive til enhver tid?

Folk flest er ikke aggressive.

Men hva med de som kanskje har en tendens til aggressiv oppfĂžrsel i utgangspunktet? Kan deltagelse i kampsport hjelpe slike barn og unge med Ă„ utvikle selvdisiplin og som en konsekvens av det, bli mindre voldelige utenfor dojoen?

For Ă„ svare pĂ„ dette spĂžrsmĂ„let, mĂ„ vi se pĂ„ hva forskningen sier om effekten av kampsport pĂ„ voldelig atferd hos denne gruppen. Og da snakker vi om internasjonal og god forskning som tar alle de rette forbeholdene og som ikke har en tydelig agenda for eller mot kampformer.

I 2017 ble det publisert en fagartikkel i tidsskriftet «Aggression and Violent Behaviour«. Der rapporterte forskere sine funn fra en metaundersĂžkelse om virkningen av kampsport pĂ„ voldelig atferd hos barn og tenĂ„ringer.

En metaundersĂžkelse er et slags sammendrag av mange undersĂžkelser der man prĂžver Ă„ si om det er noen fellestrekk ved resultatene, eller om alt spriker i alle retninger.

Generert med kunstig intelligens âˆ™ 18. februar 2024 kl. 4:59 p.m

Forskerne fant 300 relevante artikler, men etter Ă„ ha sortert og strukturert disse, satt de til slutt igjen med 12 fagartikler som oppfylte alle kriteriene. Det er ikke bare, bare Ă„ sammenligne forskning, fordi det kan vĂŠre litt ulike ting de ulike forskerne har undersĂžkt.

For Ă„ sikre at de sammenlignet epler med epler, stilte forskerne noen krav til artiklene som skulle inkluderes i metaundersĂžkelsen. For det fĂžrste mĂ„tte det vĂŠre en kontrollgruppe. Det betyr at det var en gruppe som trente kampformer, og en annen gruppe som ikke gjorde det. Begge disse gruppene mĂ„ sammenlignes, for Ă„ redusere sjansen for tilfeldige og unĂžyaktige resultater.

I tillegg sÄ mÄ det vÊre gyldige og sammenlignbare mÄlinger av aggressivitet, vold, sinne og fiendtlighet. Kort fortalt sÄ handler slike mÄlinger og tellinger av negativ adferd gjerne om tall enten fra egenrapportering eller om opplysninger fra barnevern, skoler, politi og andre instanser som forholder seg til barn og unge.

Men selv om forskerne var nĂžye med Ă„ velge ut artiklene, er det fortsatt noen utfordringer med Ă„ tolke resultatene. Grunnen til det er at det er ett fellestrekk for mange av undersĂžkelsene knyttet til antisosial og voldelig oppfĂžrsel hos barn og unge nĂ„r dette skal kobles opp mot kampsport. Det er rett og slett mange metodiske svakheter. Derfor mĂ„ man uansett vĂŠre forsiktig med Ă„ trekke for bastante konklusjoner.

NÄr alt dette er nevnt, var resultatene ganske opplÞftende med tanke pÄ effekten av kampformer. Forskerne gikk faktisk sÄ langt som Ä si at deltakelse i kampsport hadde en betydelig effekt pÄ Ä redusere aggressivitet. Av de tolv studiene som ble gjennomgÄtt, viste hele elleve at denne typen trening har en positiv effekt.

11 av 12 studier viser at kampsport har en positiv effekt nÄr det gjelder barn og unges aggresjon.

Et av de aller viktigste funnene var at kampformtrening reduserte raten av eksternaliserende atferd hos deltakerne. Eksternaliserende atferd kan for eksempel vĂŠre fysisk aggressivitet, verbal og fysisk mobbing, tyveri og hĂŠrverk.

Tradisjonelle kampformer

Det har vist seg at tradisjonelle kampsporter, og da tenker vi gjerne pÄ de typiske kampformene fra Japan og Kina, kan vÊre effektive for Ä redusere sinne og aggresjon. BÄde voksne og unge med atferdsproblemer responderer positivt pÄ kampsporttrening.

IfÞlge de metaanalysene jeg har lest, sÄ kan kampsporttrening ha en moderat effekt, og da en positiv effekt, pÄ barn og unges aggresjon. Og for Ä vÊre helt tydelig: Barn og unge blir mindre aggressive av Ä trene kampsport.

Her er tre resultater som gjerne gÄr igjen i undersÞkelsene:

  • Trening i tradisjonelle kampsporter ser ut til Ă„ vĂŠre en effektiv mĂ„te Ă„ redusere nivĂ„er av sinne og aggresjon pĂ„.
  • Voksne har en tendens til Ă„ oppleve mindre sinne etter deltakelse.
  • Unge personer med volds- eller atferdsproblemer responderer positivt pĂ„ kampsport.

Hvorfor virker kampformer?

Det kan vĂŠre mange grunner til at kampformtrening er gunstig. Selvkontroll og selvtillit er begrep som gjerne trekkes fram bĂ„de blant folk flest og blant forskerne. Og i de rette klubbene og med det rette systemet og den rette treneren, kan det absolutt vĂŠre tilfelle – uansett hvilken kampform det er snakk om.

Likevel kan det vÊre greit Ä trekke fram to faktorer som er viktig Ä alle kampformer, og som det fokuseres mye pÄ. Kort sagt krever kampsporttrening disiplin og selvkontroll. Dette har vist seg Ä ha en overfÞringsverdi til livet ellers. Trening i kampsport kan hjelpe unge med Ä regulere fÞlelser og aggresjon.

Det har ogsÄ vist seg at det Ä mestre teknikker og oppnÄ gradvis fremgang kan Þke selvtilliten til utÞverne. Dette kan igjen pÄvirke hvordan man reagerer pÄ utfordrende situasjoner.

I tillegg pekes det gjerne pÄ de fÞlgende punktene:

  • Kampsport kan vĂŠre en konstruktiv mĂ„te Ă„ kanalisere energi og lĂŠre bedre selvregulering.
  • Treningen gir en strukturert tilnĂŠrming som kan hjelpe unge med Ă„ hĂ„ndtere sinne og aggresjon.
  • Dette funnet gir hĂ„p for de som sliter med atferdsutfordringer, og kampsport kan vĂŠre en positiv aktivitet for dem.

Senere skal vi se at judo har noen tilleggselementer som gjĂžr at akkurat den kampformen kan vĂŠre ekstra nyttig dersom hensikten er Ă„ redusere aggresjon og sinne.

Finnes det undersĂžkelser som sier noe om judo?

Det finnes flere studier som har undersÞkt hvordan alt dette ligger an i judosammenheng. I en av disse studiene sammenlignet man nivÄet av empati hos barn som hadde trent i minst to Är med jevnaldrende som ikke hadde deltatt i noen form for kampsport. Grunnen til at akkurat empati ble undersÞkt er at empati pÄvirker adferden vÄr, og vennlig og aggresjonsfri atferd mot andre har sammenheng med empati.

Barn som trener judo blir mer empatiske.

Resultatene viste hÞyere nivÄer av empati blant barna som hadde trent judo. Judotrenerne kjente igjen dette, og de var enige om at deltakelse i judo kan forbedre barns emosjonelle utvikling. Blant de faktorene som judo bidrar til Ä utvikle er fÞlelsesmessig selvregulering og selvbevissthet.

En mulig forklaring pĂ„ dette kan vĂŠre at judo fremmer verdier som respekt, selvkontroll og samarbeid. Disse verdiene kan styrke empati hos barn – og alle andre.

Det er viktig Ä merke seg at forskerne advarer om at resultatene bÞr tolkes med forsiktighet, da mange studier har lav metodologisk kvalitet. Likevel gir denne studien et positivt perspektiv pÄ hvordan judo kan pÄvirke barns empati og fÞlelsesmessige utvikling.

Men det finnes mange undersÞkelser som bekrefter og faktisk forsterker dette inntrykket. I 2023 ble det publisert en undersÞkelse gjennom fÞrt blant 129 12-14-Äringer i Spania. De deltok i et 12-ukers judoprogram der de trente judo to ganger i uka.

Treningen viste seg Ä ha positiv effekt bÄde nÄr det gjaldt Ä redusere alle typer aggresjon og Þke nivÄet av emosjonell intelligens. Det ble ogsÄ observert en Þkning i sosialt, fysisk og akademisk selvfÞlelse.

I en systematisk litteratur gjennomgang der 16 forskningsartikler ble gjennomgÄtt viste det seg at judo, taekwondo og aikido kom gunstig ut av det med tanke pÄ aggresjon. Karate, bryting og boksing gjorde det ikke fullt sÄ godt. NÄr det gjelder angst hadde judo, karate og taekwondo de mest gunstige resultatene.

Judo og basketball

Forskere har ogsÄ undersÞkt hvor sinte og aggressive studenter er nÄr de deltar i ulike idretter. I det tilfellet jeg skal ta for meg nÄ, sÄ de spesielt pÄ fire idretter: judo, basketball, fitness og tennis.

Her skal jeg ikke ta for meg alle fire idrettene, men jeg skal heller si litt om topp og bunn i undersĂžkelsen. Her er hva de fant:

Helt i trÄd med annen forskning viste det seg at lagspillere viser mer sinne og aggresjon nÄr de utÞver idretten sin enn de som driver med individuell idrett gjÞr. Det var altsÄ basketballspillere som ble mest sinte i lÞpet av trening og kamp. 29,2 % av studentene som spilte basketball viste hÞyest nivÄ av fysisk sinne og aggresjon.

Deretter fulgte tennis og fitness, og helt pĂ„ bunn nĂ„r det gjelder sinne og aggresjon fant man judoutĂžverne. Her var det bare 7,7 % som viste noen form for  fysisk sinne og aggresjon.

SĂ„ er det selvsagt en lang diskusjon om hva som gjĂžr at det er nettopp slik. Har det med selve treningen Ă„ gjĂžre, har det Ă„ gjĂžre med hvem som velger seg til ulike former for idrett, eller er det andre faktorer som ligger bak?

Men litt fleipete sagt, kan man kanskje pÄstÄr at hvis du noen gang fÞler deg sint eller aggressiv, kan det vÊre lurt Ä prÞve en idrett som judo for Ä finne indre ro og balanse!

Hvorfor funker judo?

I 2021 ble det publisert en artikkel som sammenlignet judo med aikido, karate, bryting og fekting. 219 utĂžvere deltok i undersĂžkelsen. Resultatene viste at det faktisk var en forskjell mellom utĂžverne – selv i sĂ„pass like kampformer som dette. 

Spesielt viste det seg at judoutÞvere hadde lavere nivÄer av fysisk aggresjon, verbal aggresjon, fiendtlighet og at de generelt skÄrte lavere pÄ alle mÄlinger som hadde med aggresjon Ä gjÞre.

Forfatterne av artikkelen konkluderte med at kampsport kan ha positive og negative effekter pÄ utÞvernes aggresjon. Alt er avhengig av, ikke overraskende, hvilke verdier og normer som blir formidlet gjennom treningen.

Dette stemmer godt overens med flere andre undersĂžkelser der man har sammenlignet ulike kampformer. Judo kommer generelt godt ut.

Det var god stemning pÄ Trenerfestivalen 2023.

Det er flere mulige forklaringer pÄ hvorfor judo skiller seg ut i forhold til andre kampsporter nÄr det gjelder aggresjon. Vi har allerede sett at kampformer generelt kan bidra til Ä Þke selvtilliten og selvkontrollen til de som trener. Men her er noe av det som er typisk for judo:

I judo fokuseres det pÄ Ä bruke motstanderens bevegelser til egen fordel. Det kan redusere behovet for Ä uttrykke fysisk aggresjon. SÄ kan man kanskje innvende at sÄnn er det jammen i andre kampformer ogsÄ. Aikido er en slik kampform. Men prinsippene bak aikido er gjerne litt vanskelig tilgjengelig, og i judo er det tilsvarende enkelt Ä forstÄ. I aikido er det litt spissformulert Ä motvirke vold og Ä bidra til fred i verden, mens i judo er det Ä bruke styrke pÄ en effektiv mÄte og Ä vÊre en god samfunnsborger. Det er sÄ Ä si likt, men etter min mening er det litt vanskeligere Ä fÄ tak pÄ i aikido. (Og dette er ikke ment som en kritikk av aikido, for Jigoro Kano skal selv ha sagt om aikido at det er slik judo burde vÊre.)

Judo har et sterkt fokus pÄ verdier, moral og etikk. De Ätte grunnleggende verdiene i judo kan absolutt bidra til Ä dempe fiendtlighet og verbal aggresjon.

Judo er strengt tatt en individuell idrett, og det betyr at utÞverne selv er ansvarlige for sine egne handlinger. Det er verken noen Ä skylde pÄ eller noen Ä bli sinte pÄ om det ikke gÄr bra. Forskerne mener ogsÄ at dette kan bidra til Ä redusere det sosiale presset utÞverne blir utsatt for.

I judo er det ofte et oppgaveorientert klima der utÞverne fokuserer pÄ personlig forbedring og mestring, i stedet for et egoorientert klima, der utÞverne fokuserer pÄ Ä slÄ andre og unngÄ nederlag.

Oppsummering

Noe av det som kanskje er viktigst, og samtidig lettest Ä glemme, er den utrolige forskjellen det er pÄ vold og kampsporttrening nÄr det gjelder et helt sentralt punkt: Samtykke.

Å sammenligne den volden som skjer «pĂ„ gata» eller «i hjemmet» for den del, med den treningen som foregĂ„r i en dojo eller i bokseringen tar vekk alt som handler om frivillighet og samtykke.

Er det ikke sÄnn at de fleste av oss som startet med judo, i alle fall som barn, ble fortalt gang pÄ gang at det er strenge regler i judo fordi teknikkene er potensielt farlige (og i alle fall kompliserte). Dessuten ble de selvsagt understreka at vi aldri, aldri mÄtte bruke teknikkene utenfor dojoen.

Avslutningsvis vil jeg sitere Anne TjÞnndal som skriver fÞlgende pÄ Idrottsforum i 2019:

Noen studier hevder det [kampsport] til voldelig adferd. Det vil si, at kampsport rekrutterer ‘voldelige personer’ eller personer som stĂ„r i fare for Ă„ bli voldelige ovenfor andre, og at kampsportdeltakelsen stimulerer denne typen adferd ytterligere. Andre studier hevder det motsatte, at kampsport bidrar til mindre vold, fordi personer som er disponert for utĂžve vold fĂ„r ut frustrasjon og aggresjon i en kontrollert kontekst. Sannheten kan vel for sĂ„ vidt vĂŠre begge deler, men er nok ogsĂ„ mer kompleks enn dette. En ting er derimot klinkende klart – kampsport er ikke vold.

Anne TjĂžnndal, 2019

Kilder

Bilder

Musikk (podcast)

Legg igjen en kommentar

0