JudoMania > > Den perfekte dojo

Den perfekte dojo

Sist oppdatert 21.03.2023.

Dojo blir gjerne oversatt til treningshall, treningsrom eller stedet der man lærer veien. Uttrykket kommer fra buddhist-munker som omtalte meditasjonsrommet som en dojo. Ordet er sammensatt av to tegn. Det første tegnet, do, betyr vei eller metode. Det andre tegnet, jo, betyr sted.

Det er sikkert mange meninger om hvordan en perfekt dojo skal være, og nedenfor presenterer jeg min mening om dette.

Krav til en skikkelig dojo

Hvis vi tar utgangspunkt i et tenkt antall judoka på omtrent 20, ser jeg for meg følgende krav til en skikkelig dojo:

 • To kampareal med internasjonale mål og med systemer for demping i gulvet. Demping i gulvet er et sentralt punkt for mange erfarne judoka. Selv om man lærer fallteknikk, så er det ikke slik at harde matter direkte på et betonggulv er like godt som moderne judomatter på et dempet gulv. Treningskvaliteten blir ulik.
 • Eget område med kastematte, det vil si en relativt tjukk matte der man kan kaste og kaste og kaste.
 • Skikkelig belysning og tilstrekkelig varme om vinteren. Mulighet for god lufting om sommeren.
 • Skosone, det vil si et område i umiddelbar nærhet av inngangspartiet der alle skal parkere skoene. Tydelig markerte soner for sko, ikke sko, zori, ikke zori.
 • Fullt utstyrte garderober med låsbare skap, dusjer, toaletter og håndvask (gjerne en sauna også).
 • Treningshallen bør være organisert slik at det er god plass til publikum på minst en side av mattene. Det bør også være plass skoringstavler og evt. sekretariat i tilfelle man skal arrangere mindre turneringer i dojoen.
 • Kontor eller lignende rom der alt papirarbeid og salg av effekter kan foregå.
 • Treningsrom med frivekter og noen apparater som tredemølle, trappemaskin, romaskin og lignende.
 • Skjermer i nærheten av mattearealet som kan brukes til ulike former for analyse av utøvere. Dette kan gjerne kombineres med fastmonterte kamera i dojoen.
 • Trådløst datasystem som gjør det enkelt å publisere saker på klubbens nettsider, overføre video til og fra datamaskiner og så videre.
 • Bibliotek med bøker og dvd-er som utøverne og trenerne i klubben kan låne gratis.

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

2 kommentarer
 • Ser du har satt opp “mulighet for lufting om sommeren”. Personlig synes jeg mange dojoer har for dårlig lufting året rundt, og god luft er en forutsetning for å kunne trene bra! Min ideelle dojo har også speil, det er ofte mye enklere å se hva man gjør feil enn å føle det… Dvs. litt mer “instant feedback” enn man får av å ta opp på video og se etterpå. Dette er kanskje litt mer aktuelt i andre kampsporter enn judo, men jeg har hatt god nytte av det i judo også.

 • Enig med deg når det gjelder lufting. Ikke noe stas i trene i innestengt og dårlig luft.

  Når det gjelder speil i en judo-dojo så mener jeg at det kan virke forstyrrende i forhold til blikk og retning på hodet under utførelsen av teknikker.

  Jeg har selv trent judo i saler med speil, og der har jeg ofte opplevd det som forstyrrende. Det kan selvsagt være meg som bare vil sjekke sveisen hele tiden, men det kan også være at speil tar fokus vekk fra de små detaljene som blikk, retning, balansebrudd, rotasjon og lignende.

  Styrketreningsrom er de eneste treningslokalene jeg har hatt nytte av speil i. Og jeg kan skjønne at speil kan være nyttig når du trener for eksempel spark i karate eller taekwondo.

Les mer her

0:00
0:00