Brutale judotrenere i det japanske skolesystemet

Sist oppdatert 05.04.2021 av Arne Midtlund

Judo og skole hører sammen – det liker i alle fall jeg å tenke. Men etter å ha lest litt om hvordan judo praktiseres i det japanske skolesystemet kan man jo begynne å lure. Det japanske skolesystemet bruker brutale og inkompetente judotrenere. I løpet av 2010 døde seks barn, de to yngste var bare 6 år gamle, som følge av skader påført dem på judotreninger.

I perioden mellom 1983 og 2009 døde 108 ungdommer (12-18 år) i Japan som følge av skader på judotrening i det japanske skolesystemet. Dette er betydelig (mellom ire og fem ganger) høyere enn basketball som var nummer to på listen. Det er også verdt å understreke at dette tallet kun handler om ungdom som har omkommet som følge av organisert trening på skoler. Dersom man tar med ordinær trening i vanlige judoklubber i Japan, regner Japan Judo Accident Victims Association (JJAVA) med et høyere tall. Dessuten vil antall hardt skadde komme i tillegg.

Jeg vil gjerne understreke at tilsvarende saker aldri har funnet sted i Norge. Norges Judoforbund påpeker at det i Norge ikke har vært noen dødsfall som følge av judoaktivitet i sportens 50-årige historie i landet.

Det engelsk judoforbundet uttaler til The Japan Times: “To our knowledge, there have been no deaths or serious brain injuries in judo in the BJA.”

Det er heller ikke rapportert om lignende tilfeller i USA eller i Frankrike som er det landet i Europa med aller flest registrerte judoka. Dette kan tyde på at årsakene er en betydelig kulturforskjell når det gjelder trenerrolle, utdanning og holdninger til barn og unge.

I Japan er det planer om å gjøre kampformer obligatorisk i grunnskolen fra og med 2012. I den sammenheng er det svært bekymringsfullt at lite gjøres fra myndighetenes side for å etterforske disse dødsfallene.

Mange foreldre har meldt om svært lite samarbeidsvilje hos skolene der dødsfall har funnet sted. Jeg har lest noen av skademeldingene og de opprører meg kraftig. De fleste tilfellene er hinsides enhver fornuft, trenerne har vært vanvittig brutale, og de burde vært straffet svært hardt. I stedet kan man lese at sak etter sak blir henlagt.

Det japanske judoforbundet (All Japan Judo Federation) har ennå ikke uttalt seg om denne problematikken. Men i det som mange oppfatter som det åndelige senteret for judo, Kodokan, uttaler lederen for utdanningsavdelingen, Mikihiro Mukai at slike hendelser må det jobbes hardt for å unngå skal skje i fremtiden.

Kilder

Bilde

Om Arne Midtlund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.