JudoMania > > Balansetrening

Balansetrening

Sist oppdatert 09.12.2023.

2. desember 1996 skrev jeg et notat etter en treningsøkt der vi hadde gått gjennom en hel del balanseøvelser. Dette arket fant jeg tilbake til i dag, og det viser seg at øvelsene fortsatt kan være aktuelle og morsomme. Noen av dem kan man gjøre alene, mens andre øvelser gjøres parvis. Her kommer noen gode øvelser for deg som vil drive med balansetrening:

Parvis med et judobelte (ev. et hoppetau eller lignende): Utøverne holder i beltet med begge hender. Sett ovenfra går beltet i en s-form mellom utøverne. Beltet bør holdes stramt mellom utøverne. Poenget med øvelsen er å trekke den andre ut av balanse. Den som må flytte på en fot har tapt. Man kan for eksempel se hvem som får flest poeng i løpet av to minutter. Bytt gjerne partner et par ganger underveis. Det er også fint om man varierer hvilken retning utøverne står.

Parvis – skulder mot skulder: Utøverne holder hverandres hender akkurat som man gjør når man skal håndhilse. Holder man med høyre hånd, så skal utsiden av høyre fot stå inntil motstanderens høyre fot.
Nå skal man ved hjelp av varierte bevegelser få motstanderen til å miste balansen forover eller bakover. Det er ikke lov til å flytte føttene. Bytt gjerne partner et par ganger.

Parvis – ansikt til ansikt: Ved å skyve/dytte på hverandres hender skal man lure den andre til å flytte en fot forover eller bakover. Her kan man variere ved å la utøverne sitte på huk. Som vanlig er det en
fordel å bytte partner noen ganger.

Parvis – den ene i benk, den andre sitter på ryggen uten å holde seg fast med hendene: Det er ikke lov til å berøre bakken for den som sitter på ryggen. Utøveren som sitter på ryggen til den andre, må i stedet holde seg fast ved hjelp av bena. Nå skal paret bevege seg rundt i salen for å rive andre par i bakken.

Enkeltvis – ruller over matte med lukkede øyne: Bruk alle mulig ruller, forlengs, baklengs, sidelengs. Organisering er selvsagt viktig dersom man er flere utøvere som gjør disse øvelsene.

Enkeltvis – båten: Sitt på rumpa og bare den. Man skal ha strake ben som skal peke på skrått oppover. Hendene skal peke i samme retning som bena, eller de kan holde et fast grep på baksiden av låret i buksa.

The Boat Pose

Enkeltvis – fikseringsøvelser på et ben: Det vil si øvelser der man holder kroppen i en bestemt posisjon i en viss tid.

Enkeltvis – sitt med strake ben, strekk føttene helt ut og bøy deretter bena: Ikke støtt deg på armene. Repter omtrent 20 ganger.

Enkeltvis – hodestående: Rulle framover med sluttposisjon tilsvarende yoko-ukemi.

Enkeltvis – stå oppreist på begge bena: Gå direkte opp i håndstående. Repeter gjerne flere ganger.

Enkeltvis – stå oppreist på begge bena: Gå direkte opp i håndstående, bøy armene og rull pent framover tilsvarende ma-ukemi. Repeter gjerne flere ganger.

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00