JudoMania > , > Aikido er farlig

Aikido er farlig

Sist oppdatert 01.05.2023.

Det var i alle fall resultatet av en undersøkelse som ble publisert i British Journal of Sports Medicin i 2005. Her ble fem kampformer sammenlignet: taekwondo, shotokan karate, aikido, tai chi og kung fu.

Utøverne som ble testet var et representativt utvalg. Kriterer for utvelgelse og analyse var blant annet at de som var med måtte trene minst 3 ganger hver uke, de måtte ha trent i mer enn 3 år, og de måtte være forhindret fra å trene i minst én uke for at en hendelse skulle bli registrert som en skade.

Resultatet av undersøkelsen var at det var store variasjoner mellom kampformene. Antall utøvere som ble skadet i løpet av 1 år var som følger:

 • 59 % i taekwondo
 • 51 % i aikido
 • 38 % i kung fu
 • 30 % i karate
 • 14 % i tai chi

Kommentarene til denne undersøkelsen dreier seg stort sett om at det er mer hensiktsmessig å sammenligne skadefrekvensen i taekwondo og karate. Personlig er jeg mer overrasket over det høye antallet skader i aikido. Tipper at judo også ville kommet ganske høyt opp på en slik oversikt, eller?

(Bilde av Nando García på Unsplash)

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

4 kommentarer
 • Igjen, kun en refleksjon og ikke et vitenskaplig dokumenterbart syn på saken:
  Det er viktig å huske på at man i Aikido også trener med bokken og Jo. For de som har hatt nærkontakt av et feilslag vet man at det gjør vondt og gjør det vondt er risikoen for skade større. Dessuten baserer Aikido seg bl.a. på prinsipper som går på balanse, balansebrudd, låser, kast og kast med låser. Et ukontrollert “kast” med en lås er langt farligere enn et vanlig kast som man har i f.eks. Judo. Så jeg er nok ikke overrasket, nei.

 • Husker jeg var med deg på aikidotrening en gang for lenge siden. Husker også at jeg fikk en del aha-opplevelser med hensyn til trening og teknikker.

 • Den høye skadefrekvensen i aikido stemmer ikke med min erfaring. Det skulle være interessant å vite hvilke aikidoretninger studien innbefatter? Yoshinkan og Iwama-ryu er noget hardere enn mainstream aikido og disse stilene er mer populære i England.
  Siden vi driver mye med håndleddskontroller vil jeg tippe at mange skader kommer her. Men slik vi trener blir det få skader uansett.
  Det er også mulig at det er noen fallskader, men igjen: dersom man trener over evne vil man skade seg. Det gjelder for alle stilarter, ikke bare aikido.
  Til slutt vil jeg si at aikido i England er en merkelig affære 😉

 • Enig med deg i at det ville vært interessant å få vite hvordan skader det var snakk om. I judosammenheng er det ikke sjelden av man skader ankler (som følge av feiinger) og fingre (som følge av kumikata), men dette er som regel småskader som kan tapes 😀

0:00
0:00