JudoMania > > Zatoichi

Zatoichi

4.6

Sist oppdatert 30.04.2023.

Hovedpersonen i filmen, Zatoichi, er en tilsynelatende en blind og svakelig massør. Fasaden skjuler imidlertid en mesterlig sverdkjemper. I en liten by preget av rivaliserende gjenger og hevngjerrige geishaer blir han innblandet i en kamp på liv og død. Dette er egentlig et klassisk oppsett for en kampsportfilm.

Ichi er en krokete, gammel og blind mann som vandrer omkring og livnærer seg som massør og ved hjelp av gambling (terningspill!). I alle fall er det slik han fremstår for alle rundt ham. Å massere var et vanlig yrke for blinde i Japan i gamle dager. Det var en av de jobbene som var aller lavest på rangstigen, bare et lite hakk over det å være tigger.

Traileren til Zatoichi (2003)

De fleste tolker nok Ichi som å være en mild og ubetydelig mann. Men i det øyeblikk man forsøker seg med så mye som en liten beinkrok eller annen foraktelig oppførsel, så er man så godt som død. Vandrestokken hans kan på sekunder åpenbare et sverd som rydder unna alle hindringer med ufattelig presisjon og hurtighet. Massøren er selveste Zatoichi, landets beste sverdsvinger.

Ichi kommer til en landsby som herjes av rivaliserende gjenger og roniner. To geishaer på jakt etter sine foreldres mordere gjør situasjonen enda mer uoversiktlig og truende. Vår helt Zatoichi passer sine egne saker, men byens bråkmakere blir for nærgående. Zatoichi blir etter hvert svært involvert i dette bråket.

Dette visste du kanskje ikke

Blod – Blodet i filmen ser veldig datamanipulert ut. Det er bevisst fra regissørens side. Han ville skåne publikum for realismen i det blodbadet som til tider finner sted i filmen.

Dans – Dansen på slutten av filmen er en hyllest til amerikanske filmer der man plutselig, etter en lykkelig slutt, begynner å danse.

Zatoichi – Egentlig er selve navnet til vår helt bare Ichi. Zato er en tittel eller grad i Todoza som er et slags brorskap for blinde. Ichi kalles derfor egentlig Zato-no-Ichi, blind mann med lav grad. Zato-no-ichi forkortes så til Zatoichi.

I tillegg er navnet hans et ordspill: Za eller sa betegner en mester og to betyr sverd. Zato kan derfor også bety sverdmester. Ichi betyr nummer en, og dermed er ordspillet fullkomment: “Den beste mesteren på sverd”. (Takk for påminnelsen, Jarne!)

Fakta om Zatoichi

Regi: Takeshi Kitano
Skuespiller: Takeshi Kitano
Originaltekst: Kan Shimozawa
Språk: Japansk
Nasjonalitet: Japan
Produksjonsår: 2003
Sensur: 18 år

Min vurdering av filmen

Dette er en svært underholdende og merkelig sammenskrudd film. Stort sett er den ultrarealistisk – bortsett fra de fleste kampscenene, noen komiske innslag fra en åker, bygging av et hus og en dans mot slutten av filmen.

Her flørtes det med japansk popkultur, musikk, humor, blod og gørr, action, cross-dressing og så videre. Japansk film er virkelig noe for seg selv. Det er lite dialog i Zatoichi, men den dialogen som er med er både vittig og typisk for japanske filmer. Ordene “idiot, tulling, forsvinn” blir ofte brukt.

Her er et eksempel på dialog fra filmen:

Shinkichi: Aren’t you betting?
Zatoichi: I’ll just watch for now.
Shinkichi: Watch? But you’re blind.

Både kameravinkler og særlig lydeffekter er genialt utført! Virkelig en nytelse for øyne og ører. 18-års aldersgrense føles riktig på grunn av blod og vold.

Zatoichi
Konklusjon
Zatoichi er en merkelig og svært underholdende film - særlig for alle som er opptatt av den litt spesielle japanske popkulturen.
Manus
Skuespillere
Regi
Visuell stil
Musikk og lydeffekter
Spesialeffekter
Kampsport
Positivt
Kampscener
Visuelt uttrykk
Popkultur
Dialog
Negativt
Kan oppleves som sær
4.6

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00