JudoMania > > VAR (VR) i judo

VAR (VR) i judo

Videogjenteknologi ble brukt for første gang i olympisk sammenheng under OL i London i 2012. Hensikten var å unngå kontroversielle avgjørelser.

Alle vi som har forsøkt å dømme judokamper vet at det kan være vanskelig å gjøre korrekte valg og avgjørelser i intense og jevne kamper. Alle regelendringene i løpet av de to siste tiårene har ikke gjort judodømming nevneverdig enklere.

Det mest beryktede tilfellet var tungvektsfinalen i Sydney-OL i 2000, da franskmannen David Douillet vant over japanske Shinichi Shinohara med en yoko-skåring. I ettertid viste det seg at det var Shinohara som skulle ha vunnet med ippon!

Den mest skandaløse dommeravgjørelsen i judo noensinne?

Håpet til Juan Carlos Barcos, som ledet dommerkomiteen i IJF fra 2001 til 2021, var at videodømming ville føre til at åpenbart feilaktige dommeravgjørelser ville bli eliminert. Helt borte blir de nok aldri, og det er kanskje greit, men at video kan bidra til å redusere feil er helt sikkert.

Sydney tilhører fortiden, men dessverre førte denne situasjonen til mye kontrovers i judomiljøet. Derfor bruker vi teknologi for å evaluere og ta en rettferdig beslutning. Jeg tror ikke dette kommer til å skje igjen, men man vet aldri.

Juan Carlos Barcos, 8. dan (siden 2021)

Systemet ble prøvd ut under VM i Paris i 2011, og selv om det blir noen pauser og opphold i kampene, så virker det som om både utøvere og publikum er fornøyde med systemet.

Forskning

Det er faktisk slik at videodømming i internasjonal judo, altså i de store mesterskapene, ofte får stor betydning for utfallet av kampene. I Grand Slam-turneringene brukes VAR eller VR (video review) i gjennomsnitt hvert eller annethvert minutt. Frekvensen er litt høyere i de lave vektklassene enn i de høye vektklassene.

I rundt 70 % av kampene fører videodømming til en endring av poenget som har blitt tildelt. Og i 80 % av kampene ble det bestemt at en av utøvere gikk av med seieren, etter at dommerne hadde undersøkt videoopptaket av teknikken eller situasjonen.

Kilder

Bildet er hentet fra PxHere

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00