Tsunetane Oda

Sist oppdatert 28.01.2024.

Tsunetane Oda (小田常胤) ble født 10. mars 1892 i Yamanashi-prefekturatet i Honshu, Japan. Yamanashi ligger i en av skogene som omgir det kjente landemerket og fjellet som heter Fuji. Han er også kjent som Join på grunn av en feillesning av etternavnet hans. Oda var mest kjent for sine bakketeknikker og for sin rolle i utviklingen av kosen judo.

17 år gammel begynte Tsunetane Oda med judo på Numazu Kōtō senmon gakkō, og året etter begynte han å trene judo på Kodokan. i 1911 ble han tildelt 1. dan. Oda var da 19 år gammel.

Tsunetane Oda skal ha vært spesielt dyktig i ne-waza, og han skal blant annet ha samarbeidet med Hajime Isogai om å utvikle en måte å trene judo på med langt større fokus på bakkekamp. Oda mente at minst halvparten av judotreningene burde dreie seg om bakkekamp siden alle kamper ender før eller senere ender opp på bakken. Ulike kilder oppgir forskjellige personer som opphavsmann til teknikken sankaku-jime, men ganske mange mener at Tsunetane Oda utviklet denne trekant-kvelingen.

Judo er den mest effektive måten å bruke mental og fysisk styrke på. Gjennom judotreningen øver man på angrep og forsvar der både den fysiske og psykiske styrken er viktig. Essensen i denne prinsipielle og moralske metoden eller veien, er læring gjennom selvbevissthet. Derfor ble judo i sin tid nyutviklet med tanke på å perfeksjonere seg selv og dra nytte av dette på alle områder av livet. Oppsummert er judo den mest effektive måten å bruke sinnet og kroppen til fordel for seg selv og andre.

Tsunetane Oda, 1929

Bøker

Oda skrev flere bøker om judo. “Koshita Judo Wa Sushume”, “Judo Taikan” og en ny utgave av “Koshita Judo Wa Sushume” mot slutten av livet sitt. Tsunetane Oda mottok 9. dan i 1948, og han døde 11. februar 1955.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00