JudoMania > > Treningsdagbok

Treningsdagbok

Sist oppdatert 09.12.2023.

En treningsdagbok er et glimrende hjelpemiddel for alle som ønsker å trene målrettet og effektivt. Hvis du skriver en god treningsdagbok, er det enkelt å finne ut hva som virker og hva som ikke virker av ulike treningsmetoder du utsetter kroppen din for. I tillegg kan en treningsdagbok selvsagt være en super motivasjon i seg selv.

I tillegg til å gi deg oversikt og motivasjon, vil en god treningsdagbok bidra til å redusere sjansene for skader betydelig. Hvis du plutselig får vondt i knærne eller andre steder i kroppen, kan du sjekke om du har økt treningsmengden for mye, om du trener annerledes enn tidligere, eller om du har gjort andre endringer som kan ha påvirket kroppen.

Hvis treningsdagboken din legger opp til at du skal holde oversikt over hvilepulsen, så kan du få en indikasjon på om en forkjølelse er på vei. Da kan det være lurt å redusere treningsmengde og intensitet. Slik kan du forebygge sykdom og trene mer effektivt.

Det finnes mange varianter av treningsdagbøker; det viktigste er at du finner eller lager en dagbok som passer deg og ditt nivå. Avanserte judoka bør aller først sette opp en kravs- og kapasitetsanalyse. Deretter kan man lage en plan for treningen og en treningsdagbok tilpasset hver enkelt utøver. Noen judoka kanskje å kombinere treningsdagboken med en konkurransedagbok? Prøv deg fram til hva som passer best for deg. Norges Judoforbund krever at alle landslagsutøvere bruker en digital treningsdagbok.

Olympiatoppen tilbyr en avansert og meget god treningsdagbok på nett, men det finnes også enkle papirbaserte utgaver. I tillegg til papirbaserte treningsdagbøker og dagbøker på nett, så finnes det mange ulike apper du kan laste ned på mobiltelefonen din.

Mange unnskylder seg med at det tar lang tid å føre en treningsdagbok. Det er rett og slett en dårlig unnskyldning! Tenk deg hvor mange timer du bruker på judotrening i uka. Og så kan du jo tenke litt på hvor dumt det er hvis for eksempel 20 % av den tiden brukes feil. Kanskje du kunne trene mer effektivt hvis du tok deg 5 minutter etter hver trening til å skrive litt om hvordan treningen fungerte? Her er det selvsagt viktig at dagboken analyseres – helst av en god trener som vet hva hun skal se etter.

Et annet viktig tips når det gjelder tidsbruk er at du bør lage en treningsdagbok som er enkel å oppdatere. Forsøk å unngå en dagbokform der du må skrive tekst i lass og tonnevis. Det er det ikke noen vits å gjøre. Kanskje det er bedre med en skjema der du bare fyller inn noen korte kommentarer og tall?

Last ned eksempler på treningsddagbøker nedenfor. Dette er treningsdagbøker jeg har brukt da jeg var aktiv konkurranseutøver (særlig den avanserte treningsdagboka):

Og uansett hva du gjør: Ta vare på treningsdagbøkene dine! De kommer til å bli gode minner!

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00