JudoMania > > Kravs- og kapasitetsanalyse

Kravs- og kapasitetsanalyse

Sist oppdatert 09.12.2023.

Her er et lite utdrag fra en særoppgave i kroppsøving som jeg skrev på Drammen gymnas i 1990. Oppgaven gikk ut på å lage en årsplan for en idrettsutøver. Jeg tok utgangspunkt i min egen judotrening og treningshverdag. Det er mulig jeg gikk helt amok da jeg skrev kravsanalysen.

Kom gjerne med kommentarer til analysene min. Jeg vil gjerne legge til at det er vanskelig å lage en konkret og altomfattende kravsanalyse i komplekse, tekniske og taktiske idretter som judo. Gode taktiske ferdigheter kan for eksempel til en viss grad kompensere for manglende utholdenhet, god teknikk kan bety at man ikke behøver å være like sterk som sine konkurrenter og så videre.

Min oppsummering av kravs- og kapasitetsanalysen var at de tre egenskapene det burde trenes mest på i løpet av det neste året var:

 • Maksimal styrke og eksplosiv styrke
 • Anaerob utholdenhet
 • Ne waza og tashi waza (teknikk)

Da jeg skrev denne oppgaven la jeg for enkelhets skyld kun opp til én viktig konkurranse i løpet av et helt år. Det gjorde at det ble enklere å få vist de grunnleggende prinsippene for trening og treningsplanlegging.

Bildet er fra sommerleiren i Kragerø (Stabbestad) i 1989.

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

2 kommentarer
 • Hei.

  Jeg bare lurer på hvilke personer du brukte som et «tak» på kravsanalysen din?

 • Hei!

  Jeg er ikke sikker på hva du mener med «tak», men jeg skal prøve å svare likevel. Kravsanalysen er lagd med tanke på en utøver som skal hevde seg i et nasjonalt stevne i vektklassen inntil 60 eller 66 kg. Da jeg skrev denne oppgaven var det mange gode utøvere i disse to vektklassene. Det er som nevnt i innledningen ikke enkelt å lage en entydig kravsanalyse i en sammensatt idrett som judo. Dermed er kravsanalysen min lagd på bakgrunn av egne erfaringer, samtaler med treneren min, og mine egne meninger om hva som kreves.

  Altså: aldeles uvitenskapelig 🙂

Les mer her

0:00
0:00