Kravs- og kapasitetsanalyse

Sist oppdatert 10.10.2020.

Her er et lite utdrag fra en særoppgave i kroppsøving som jeg skrev på Drammen gymnas i 1990. Oppgaven gikk ut på å lage en årsplan for en idrettsutøver. Jeg tok utgangspunkt i min egen judotrening og treningshverdag. Det er mulig jeg gikk helt amok da jeg skrev kravsanalysen.

Kom gjerne med kommentarer til analysene min. Jeg vil gjerne legge til at det er vanskelig å lage en konkret og altomfattende kravsanalyse i komplekse, tekniske og taktiske idretter som judo. Gode taktiske ferdigheter kan for eksempel til en viss grad kompensere for manglende utholdenhet, god teknikk kan bety at man ikke behøver å være like sterk som sine konkurrenter og så videre.

Min oppsummering av kravs- og kapasitetsanalysen var at de tre egenskapene det burde trenes mest på i løpet av det neste året var:

  • Maksimal styrke og eksplosiv styrke
  • Anaerob utholdenhet
  • Ne waza og tashi waza (teknikk)

Da jeg skrev denne oppgaven la jeg for enkelhets skyld kun opp til én viktig konkurranse i løpet av et helt år. Det gjorde at det ble enklere å få vist de grunnleggende prinsippene for trening og treningsplanlegging.

Bildet er fra sommerleiren i Kragerø (Stabbestad) i 1989.

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, fikk 1. dan i 1989 og begynte å lage disse nettsidene i 1997. I 2021 startet jeg en podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.